Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέος γύρος την Παρασκευή
Νέος γύρος την Παρασκευή Εκτύπωση E-mail
27.02.08
Νέα πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου απηύθυνε στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες".
Οι δυο πλευρές έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη επί της προτάσεως του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ και έχουν καταλήξει στις αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις τους για το θέμα της ονομασίας. Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί μια ρεαλιστική και αξιοπρεπή λύση και ξεκαθαρίζει ότι εάν τα Σκόπια συνεχίσουν να τηρούν αδιάλλακτη στάση δεν θα υπάρξει πρόσκλησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος για το ενδεχόμενο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως εντός των ημερών θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Νίμιτς. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση τόνισε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κάλεσε την ερχόμενη Τετάρτη τους πολίτες ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, βρίσκεται σήμερα τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν, τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και τον γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της χώρας του. Η επίσκεψη του κ. Τσερβένκοφσκι στις Βρυξέλλες ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

 

Ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι εξαιρετικά φειδωλό στην παροχή πληροφοριών για την ουσία της διαπραγμάτευσης, καθώς η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνοι ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών. Αλλά και ο Αμερικανός αξιωματούχος κ. Νίμιτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του. O Έλληνας διαπραγματευτής στη διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Πρέσβυς Α. Βασιλάκης, ενημέρωσε σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών, τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ καθώς και - σε χωριστές συναντήσεις - τους Πρέσβεις της Κίνας και της Ρωσίας, για τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας.


Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις, οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι:
-Ισχυρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επισφραγίζει την συμφωνία.
-Μία διεθνής χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί έναντι όλων.
-Συνταγματική και νομική κατοχύρωση της διεθνούς ονομασίας που θα συμφωνηθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, της MRB για τον Alpha, και της Μέτρον Ανάλυσις για τον Αντ1, έξι στους 10 πολίτες τάσσονται κατά της σύνθετης ονομασίας, ενώ 8 στους 10 συμφωνούν στην άσκηση βέτο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο κ. Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά στο βέτο, δήλωσε πως είναι σαφής η τοποθέτηση της κυβέρνησης διά του Πρωθυπουργού.

"Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί υπεύθυνα και να κάνει χρήση, αν αυτό απαιτείται, όλων των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η χώρα, εννοώ και της αρνησικυρίας, εφόσον αυτά που έχουν προκύψει ως τώρα είναι η τελική πρόταση", τόνισε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν το Κινημα θεωρεί πως με την αποδοχή του κειμένου Νίμιτς ως πλαισίου διαπραγμάτευσης, η διαπραγματευτική θέση της χώρας "διολισθαίνει", δήλωσε ότι "εμείς έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διπλής ονομασίας".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας, επικαλούμενος "σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τον όποιο σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και τις προκλήσεις των Σκοπιανών εθνικιστών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας".

Βουλευτές κατέθεσαν τις απόψεις τους στη ΝΕΤ 105,8.

Από τη ΝΔ, ο Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι το θέμα των Σκοπίων πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή και όχι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της, τόνισε ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ενώ ο Γιώργος Σαλαγκούδης εκτίμησε πως εάν η Ελλάδα επιλέξει σκληρή στάση θα απομονωθεί και το πρόβλημα από διεθνές θα γίνει διμερές.

Ύστατη λύση χαρακτήρισαν το βέτο από το ΠΑΣΟΚ, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Μπίστης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, χθες, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ενθάρρυναν Αθήνα και Σκόπια "να εργαστούν εποικοδομητικά υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ έτσι ώστε να υπάρξει λύση αμοιβαία αποδεκτή".

Στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, για να αποστείλουν τις προσκλήσεις ενόψει της συνόδου στο Βουκουρέστι.




Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Αθηνών περί ονομασίας

 

Το θέμα των Σκοπίων φαίνεται να απασχολεί και την Εκκλησία και δεν αποκλείεται να τεθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Πέμπτη από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

"Η Εκκλησία παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και με αγωνία όλα αυτά τα θέματα, τα εθνικά μας θέματα. Η Εκκλησία, πρέπει να ξέρετε, ότι αφουγκράζεται και την αγωνία, αλλά και τους πόθους του λαού μας γιατί είναι ζυμωμένη με το λαό. Σε κάθε περίπτωση θα ενεργήσουμε με σύνεση και με σοβαρότητα, όπως πρέπει", τόνισε το μεσημέρι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος , από τα Ιωάννινα. Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου έγινε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αλλά και τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Για το ίδιο θέμα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, τόνισε: "Νομίζω ότι αυτά όλα είναι έξω από το εκκλησιαστικό ήθος".

Απ' την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, υπογράμμισε: "Εγώ δεν μπορώ να κρίνω και ποτέ δεν έκρινα αρχιερείς. Το θέμα αυτό είναι εθνικό θέμα, είναι κοινωνικό, πολιτικό και διπλωματικό. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι κυρίως επικεντρώνεται στο διπλωματικό στοιχείο. Εμείς οι κληρικοί δεν ξέρουμε από διπλωματία και επειδή δεν ξέρουμε από "παγίδες" της διπλωματίας, γι’ αυτό δεν πρέπει να ασχολούμαστε με διπλωματικά ζητήματα. Νομίζω, ότι οι πολιτικοί αγαπούν την πατρίδα τους και κανένας πολιτικός δεν είναι προδότης. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας".




Συγκέντρωση στα Σκόπια

 

Αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ σε πλατεία στο κέντρο των Σκοπίων συγκέντρωση για τη "διαφύλαξη του συνταγματικού ονόματος της χώρας", με διοργανωτές να εμφανίζονται δύο δημοσιογράφοι, ένας σκηνοθέτης, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ορισμένοι φοιτητές και το κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι: "Αποστασιοποιούμαστε από πιθανές προβοκάτσιες και προβοκάτορες οι οποίοι θα επιθυμούσαν ίσως να αλλοιώσουν το χαρακτήρα της αυριανής συγκέντρωσης".


ert


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1339&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote