Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο ξεπεσμός του Χρυσοστόμου Β΄
Ο ξεπεσμός του Χρυσοστόμου Β΄ Εκτύπωση E-mail
17.11.19

Ο ξεπεσμός του Χρυσοστόμου Β΄ Το περιστατικό με τα «χρυσά διαβατήρια» είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου που τον ταυτίζουν με τον ακραίο εθνικισμό, τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση και τη βαθιά οικονομική διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα

Ο κουρνιαχτός των σκανδάλων για τα «χρυσά διαβατήρια» δεν λέει να κοπάσει. Μετά τους τριγμούς στο προεδρικό, το ενδιαφέρον μονοπώλησε για αρκετές ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ που με τα δικά του λόγια και πράξεις προκαλεί συνεχώς την οργή μιας μερίδας πολιτών στο νησί, ενώ η μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία πλέον τον αποδοκιμάζει.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρυσόστομος βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, διακρινόμενος όχι για το πνευματικό χριστιανικό έργο του, αλλά για πάσης φύσεως κοσμική δραστηριότητα με εντελώς αμοραλιστικά κίνητρα στον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και της παιδείας. Η περίπτωση του Αρχιεπισκόπου μάλλον οδηγεί τα πράγματα στο απροχώρητο, ακόμα και εντός της Εκκλησίας της Κύπρου, που χρεώνεται τη διαρκή φθορά του προκαθήμενού της.


Το περιστατικό με τα «χρυσά διαβατήρια», είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών του Χρυσόστομου Β΄ που τον ταυτίζουν με τον ακραίο εθνικισμό, τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση και τη βαθιά οικονομική διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα. Ισως αποτελέσει την αφορμή για να κλείσει ο κύκλος του, κάτι που σιγοψιθυρίζεται αλλά περνά μέσα από διαδικασίες που λίγοι γνωρίζουν εντός της Εκκλησίας της Κύπρου.


Επιταγές με βρόμικα λεφτά


Ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε, με αδιάσειστα στοιχεία της εφημερίδας «Πολίτης», να είναι και αυτός, μαζί με άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και συγγενείς τους, συμμέτοχος στη βιομηχανία διαβατηρίων, ως διαμεσολαβητής για την εξυπηρέτηση του μεγαλοαπατεώνα καταζητούμενου Τζο Λο (Jho Law). Εγινε, μάλιστα, και ο αποδέκτης δωρεάς για τις υπηρεσίες του από τον περιβόητο Λο με δύο επιταγές, 300 χιλιάδων ευρώ και 10 χιλιάδων ευρώ, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας.


Την εβδομάδα που πέρασε είχε τα ονομαστήριά του και έξω από την Αρχιεπισκοπή και μια ομάδα 200 πολιτών από τον χώρο της εκπαίδευσης οργάνωσε διαδήλωση εναντίον του με αίτημα την κοσμική παιδεία και τον τερματισμό των παρεμβάσεών του στο κράτος. Ο Χρυσόστομος αντέδρασε αυθημερόν με μακροσκελείς δηλώσεις στο κρατικό ΡΙΚ: «Είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν το αδύνατο ανάστημά τους έναντι της Εκκλησίας. Είναι κράχτες της Αριστεράς… Πέντε, δέκα, πενήντα, δεν είναι παραπάνω αυτοί που είναι άθεοι…»


Στα θέσμια της Κύπρου τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου γιορτάζονται με λαμπρότητα και ο Χρυσόστομος Β΄ δέχεται τις ευχές πολιτικών και λαού, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. Κι αυτός στη δίνη του κυκλώνα για τα «χρυσά διαβατήρια» όπως ο Αρχιεπίσκοπος, διανύει τη χειρότερη περίοδο της θητείας του και θέλει πάση θυσία να βγει το ζήτημα των διαβατηρίων από την επικαιρότητα:


«Λάθη έγιναν και ουδείς το αρνείται. Δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το θέμα. Αυτό το περί παγκοσμίου ρεζιλέματος το βιώνουμε μόνο στην Κύπρο…», υποστήριξε ο Ν. Αναστασιάδης προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή και πρόσθεσε: «Εγιναν παρατηρήσεις από διάφορα Σώματα, αλλά δεν πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ζούμε ή δημιουργούμε στην Κύπρο».


Το διεθνές ρεζίλεμα


Είναι περισσότερο από φανερό ότι η κυπριακή κυβέρνηση κάνει διαχείριση μιας πρωτοφανούς ζημιάς διεθνώς, προσπαθώντας παράλληλα να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Οι απαντήσεις που δόθηκαν μέχρι στιγμής για την έκταση της πολιτικής διαπλοκής δεν επαρκούν, ούτε υπάρχει κανείς που πιστεύει στην ικανότητα του πολιτικού συστήματος που ηγεμονεύει ο Ν. Αναστασιάδης να «αυτορρυθμιστεί» και να εξαγνισθεί. Το πιο πιθανό είναι οι ενέργειες αυτές να μην ικανοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σειρά από διεθνείς οργανισμούς, που ήδη έστειλαν τα σχετικά μηνύματα και αξιολογήσεις τους.


Το ΑΚΕΛ, το μόνο πολιτικό κόμμα που ασκεί σταθερά κριτική στον Πρόεδρο, καυτηρίασε τη στάση του, λέγοντας ότι πρέπει να τον ενημερώσουν οι συνεργάτες του «τι γράφουν οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Διαφάνειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Παρατηρητηρίου για τη Διαφθορά καθώς επίσης και για τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων» – δήλωση εκπροσώπου Σ. Στεφάνου. Τα υπόλοιπα κόμματα απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στον Αρχιεπίσκοπο, αφού ορισμένα από αυτά, όπως ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τον Χρυσόστομο που δηλώνει κατά καιρούς υποστηρικτής τους στο Κυπριακό.


Από την εποχή της εκλογής του το 2006, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει πράξει σχεδόν το παν και την εξαχρείωση του ρόλου του, ως επικεφαλής της Εκκλησίας. Αθυρόστομος και επιθετικός, χωρίς ίχνος πνευματικότητας, έχει παρέμβει σε όλο σχεδόν το φάσμα της δημόσιας ζωής: από την παράκαμψη των αρμοδίων αρχών για καταστροφή αρχαίων μνημείων και χώρων περιβαλλοντικής προστασίας για σκοπούς ανάπτυξης της εκκλησιαστικής περιουσίας, μέχρι την καλλιέργεια ομοφοβικού και ξενοφοβικού μίσους. Στο στόχαστρό του, μετριοπαθείς Ελληνοκύπριοι και δημοσιογράφοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι μετανάστες, οι οργανώσεις που προωθούν τον σεβασμό της διαφορετικότητας.


Θεωρεί τον εαυτό του ειδήμονα στην εξωτερική πολιτική και υπήρξε ο πρώτος που στήριξε ανοιχτά λύση διχοτόμησης. Υπήρξε επίσης ο πρώτος που υποστήριξε την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή χαρακτηρίζοντας τους Κυπρίους χρυσαυγίτες «καλά παιδιά» με καλές ιδέες. Στην περίπτωση των «χρυσών διαβατηρίων», ο Χρυσόστομος δεν ένιωσε καμία ανάγκη απολογίας για την αποδοχή χρημάτων από τον μεγαλοαπατεώνα, ενώ διατείνεται ότι αναμίχθηκε και σε άλλες ανάλογες υποθέσεις, πάντα «για το καλό της οικονομίας και της Εκκλησίας».


Ο κρυφός σύμμαχος


Ο Χρυσόστομος Β΄ απολαμβάνει ασυλίας και προνομίων και κανένας ανεξάρτητος θεσμός δεν τόλμησε να αμφισβητήσει, παρά τις όποιες ακραίες ενέργειές του: ούτε ο γενικός εισαγγελέας, ούτε ο γενικός ελεγκτής, ούτε φορείς και υπηρεσίες με αρμοδιότητα οικονομικού ή νομικού ελέγχου παραβάσεων σε βάρος του εθνικού πλούτου και του περιβάλλοντος. Τη δύναμη και επιρροή του αντλεί όσο ποτέ προηγουμένως μέσα από τη συμμαχία που έχτισε εδώ και καιρό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με κύριο άξονα το Κυπριακό.


Σε ανύποπτο χρόνο προέβλεψε: «Μην ανησυχείτε, το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί…» Εκτός από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσφατα την αναγκαία πολιτική πλειοψηφία στη Βουλή για θέματα φορολόγησης της Εκκλησίας και καταβολής των μισθών των ιερωμένων από το κράτος. Στην ουσία αναβίωσε αναχρονιστικές ρυθμίσεις που ήταν σε εκκρεμότητα από το 1971 – δηλαδή την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας.


Το επιστέγασμα των επιτευγμάτων του Χρυσοστόμου στη σύγχρονη πολιτική της Κύπρου είναι ο διορισμός υπουργού Παιδείας. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος πέτυχε να διαιωνίσει την ανάμιξή του στο κράτος και την εκπαίδευση, με ένα εντελώς απροσχημάτιστο τρόπο, με αποτέλεσμα τη σημερινή πορεία δύο ταχυτήτων: άλλοι να αναζητούν με αγωνία την ευρωπαϊκή της πορεία εκσυγχρονισμού και άλλοι να στρέφονται ολοταχώς προς τα πίσω.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13321&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote