Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: "ποτέ ξανά το Κόσοβο στη Σερβία"
ΗΠΑ: "ποτέ ξανά το Κόσοβο στη Σερβία" Εκτύπωση E-mail
26.02.08

Το Κόσοβο δεν θα ξαναγίνει ποτέ τμήμα της Σερβίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται για το θέμα αυτό με το Βελιγράδι και τη Μόσχα που αντιδρούν στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Οι δηλώσεις του Κέισι έγιναν μετά την επίσκεψη στο Βελιγράδι του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, του υποψηφίου διαδόχου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας.

"Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους και τους Σέρβους για το θέμα αυτό, όμως νομίζω ότι πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι το Κόσοβο δεν θα ξαναγίνει ποτέ τμήμα της Σερβίας", τόνισε ο Κέισι.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλώσεις κατά την ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου θα συνεχιστούν και οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της περιοχής δεν θα εξομαλυνθούν, εκτός εάν αυτές αλλάξουν την πολιτική τους. Ο Κέισι είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αρκεί να μην εξελίσσονται σε βίαιες ταραχές.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι δέχτηκε επίθεση και πυρπολήθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των διπλωματών και το μη απαραίτητο προσωπικό έχουν φύγει από το Βελιγράδι μέχρι να βελτιωθεί η ασφάλεια, όμως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Κάμερον Μάντερ, παραμένει στην πρωτεύουσα, μαζί με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επεισόδιο στα σύνορα Κοσόβου- Σερβίας

Δέκα αστυνομικοί της αστυνομίας του Κοσόβου τραυματίστηκαν όταν μια ομάδα 150 πρώην εφέδρων του σερβικού στρατού τους επιτέθηκε στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής αυτής επαρχίας.

Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες, μπουκάλια και κομμάτια σίδερου που πετούσαν εναντίον τους οι διαμαρτυρόμενοι Σέρβοι, όπως αναφέρεται σε σχετική αστυνομική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα για να διαλύσουν το εξεγερμένο πλήθος.

Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο αναπτύχθηκαν πλησίον του αστυνομικού φυλακίου στο συνοριακό πέρασμα Μουτιβόντε που δέχτηκε την επίθεση για να αποτρέψουν και νέα επεισόδια.

Ο ηγέτης των πρώην εφέδρων, Ντεγιάν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι οι διαδηλωτές παρέμειναν πλησίον του αστυνομικού φυλακίου.

Μόσχα: "το Κόσοβο προηγούμενο για τη Μέση Ανατολή"

Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μπορεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε σήμερα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

"Σήμερα ήδη ορισμένοι παλαιστίνιοι πολιτικοί άνδρες δηλώνουν ότι είναι άχρηστο να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, και ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν οδηγούν πουθενά", δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24.

"Και φωνές αρχίζουν να ακούγονται και λέγουν ότι μετά από τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα πραγματοποιηθούν ακριβώς τα ίδια με ένα παλαιστινιακό κράτος", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά, όπως και το Βελιγράδι, τη μονομερή ανεξαρτησία που κηρύχτηκε στις 17 Φεβρουαρίου από την αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου, και αναγνωρίστηκε από τις δυτικές δυνάμεις.

Το φαβορί για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 2ας Μαρτίου Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα τους σέρβους ηγέτες για την υποστήριξη της Μόσχας, μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι όπου συνοδευόταν από τον κ. Λαβρόφ.

"Δεν αμφιβάλλω ότι όταν η Παλαιστίνη θα κηρυχτεί ανεξάρτητη μονομερώς, πολλοί θα αναγνωρίσουν το κράτος αυτό", συνέχισε ο ρώσος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti 24, σε εκπομπή που είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν την επίσκεψη του στο Βελιγράδι.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1332&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote