Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ιερός πόλεμος» από το Πατριαρχείο Μόσχας σε Φανάρι και Αθήνα
«Ιερός πόλεμος» από το Πατριαρχείο Μόσχας σε Φανάρι και Αθήνα Εκτύπωση E-mail
04.11.19

«Ιερός πόλεμος» από το  Πατριαρχείο Μόσχας σε Φανάρι και Αθήνα Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος μετά την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Ρώσος Πατριάρχης, Κύριλλος,αποφάσισε να σταματήσει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάτι που είχε κάνει και για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Η αρχή έγινε από τη σημερινή Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, κατά την οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εν λόγω ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας αναμεταδόθηκε από το σύνολο των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία έκαναν λόγο για σφοδρά αντίποινα. 


Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου 


Την έντονη απαρέσκειά του για τη διακοπή του μνημοσύνου τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, εξέφρασε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


«Την στάση τού Πατριάρχη Μόσχας την θεωρώ απαράδεκτη. Δεν κόβουμε το μνημόσυνο ενός άλλου Προκαθημένου επειδή διαφωνούμε με μια θέση του. Μόνο εάν γίνει αιρετικός κάποιος διακόπτουμε κοινωνία μαζί του. Και αυτό που ξέρω είναι ότι ούτε ο Οικουμενικός ούτε ο Αθηνών είναι αιρετικοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτούς. Αν και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να γίνει μία συνάντηση προς εξεύρεση λύσης, εντούτοις αυτό δεν άρεσε και έτσι δεν επιμείναμε. Αλλά ούτε ο Οικουμενικός θέλει να συναντηθεί με τον Μόσχας, ούτε κι ο Μόσχας θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό. Για αυτό εξάλλου και ως Εκκλησία Κύπρου τηρούμε μία ουδέτερη στάση διότι δεν συμφωνούμε με την στάση κανενός από τους δύο και δεν προχωρήσαμε στη μνημόνευση κανενός νέου Προκαθημένου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.


Κατά τη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας Νικόδημος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιωάννης και άλλοι κληρικοί.

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέησις κατά την οποία αναγνώστηκαν όλα τα ονόματα των εορταζόντων και στο τέλος έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας και των αγίων λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.


www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13297&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote