Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Απειλή για τη σταθερότητα του Ιράκ η τουρκική εισβολή Εκτύπωση E-mail
26.02.08
Τους φόβους ότι η τουρκική χερσαία και αεροπορική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, πιθανότατα η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την εύθραυστη ιρακινή κυβέρνηση, επισημαίνουν Ουάσιγκτον και Βαγδάτη, καθώς η επιχείρηση μπαίνει στην τέταρτη ημέρα της. Αν και η εισβολή έγινε εν γνώσει της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, κάλεσε την Τουρκία να επισπεύσει τις επιχειρήσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Πιέσεις
Οι ΗΠΑ, μάλιστα προσφέρουν πληροφορίες στην Αγκυρα για τις κινήσεις των Κούρδων ανταρτών, προκειμένου να δοθεί σύντομο τέλος στην εισβολή, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την ίδια ημέρα το Ιράν ενέτεινε τη φρούρηση των συνόρων του με το Βόρειο Ιράκ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επέκταση των συγκρούσεων προς την ιρανική επικράτεια.

Κατόπιν της ανησυχίας που εκφράστηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε την αποστολή ειδικού απεσταλμένου στη Βαγδάτη την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει «την παρουσία ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος». Σε κάθε περίπτωση η κίνηση του Ερντογάν στο διπλωματικό πεδίο έρχεται κατόπιν εισβολής, η οποία αριθμεί ήδη σοβαρές απώλειες.

Θύματα
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι απροσδιόριστος, καθώς το τουρκικό Επιτελείο Στρατού κάνει λόγο για 112 αντάρτες και 15 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, ενώ πηγές του ΡΚΚ υποστηρίζουν ότι στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 47 Τούρκοι στρατιώτες και δύο μόνο αντάρτες. Μάλιστα πηγές του ΡΚΚ ανέφεραν ότι κατέρριψαν χθες ένα μαχητικό ελικόπτερο τύπου Cobra των τουρκικών δυνάμεων.

Τα πρώτα φέρετρα με τις σορούς των στρατιωτών έφτασαν σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα βαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Αγνωστος είναι επίσης ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για περίπου 8.000, ενώ πηγές στη Βαγδάτη υποστηρίζουν πως πρόκειται για μερικές εκατοντάδες.

Προειδοποιήσεις
«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, οι νέοι Κούρδοι πρέπει να κάνουν τις τουρκικές πόλεις ακατοίκητες», δήλωσε ο Μπαχόζ Ερντάλ, ανώτατο στέλεχος του ΡΚΚ, καλώντας τους Κούρδους σε όλη την τουρκική επικράτεια να δώσουν τη δική τους απάντηση στην τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ. Ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει ότι οι Κούρδοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τον τουρκικό λαό, ωστόσο, «αυτή είναι η λογική του πολέμου».

Επιφυλακή
Η αυτόνομη διοίκηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ βρίσκεται σε επιφυλακή και προειδοποιεί πως θα απαντήσει σκληρά έναντι των Τούρκων σε περίπτωση που άμαχοι πέσουν θύματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αγκυρας.

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Ανω Βουλής, Μιχαήλ Μαρκέλοφ έκανε λόγο για εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών συγκρίνοντας την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ με τις εξελίξεις στο Κόσοβο. «Από τη μία πλευρά η Αγκυρα αναγνωρίζει και υποστηρίζει τους αυτονομιστές του Κοσόβου και από την άλλη αγωνίζεται σκληρά ενάντια στην απειλή του κουρδικού αυτονομισμού στον νότο της Τουρκίας και στο βόρειο Ιράκ.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1329&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote