Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο – Δεν θα φύγουμε από κει»
Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο – Δεν θα φύγουμε από κει» Εκτύπωση E-mail
30.10.19

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο – Δεν θα φύγουμε από κει» Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του για την επέτειο των 96 χρόνων της τουρκικής δημοκρατίας.

«Σε αυτή την περιοχή, σε αυτή τη θάλασσα έχουμε τα δικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε δουλειά να πάμε μόνο εκεί που δεν έχουμε δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στρέφοντας το βλέμμα του στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από εκεί.


Ο ίδιος επεσήμανε πως «η ισχύς και η αποφασιστική στάση του έθνους μας, είναι εκείνη που δεν επιτρέπει στις τρομοκρατικές οργανώσεις να πετύχουν τους στόχους της στην Τουρκία, παρά τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν. Σε ότι αφορά τη Συρία, εκεί που οι άλλοι βλέπουν τα πετρέλαια και τη συγκέντρωση δύναμης και όχι τους ανθρώπους, εμείς βλέπουμε τους αδερφούς μας και είμαστε η μόνη χώρα που το κάνουμε αυτό. Κανείς δεν έκανε κάποια προσπάθεια για να αποτρέψει τις 700 επιθέσεις που έγιναν σε βάρος μας, αρκετές εκ των οποίων ήταν πολύ βίαιες. Αντίθετα, οι τρομοκράτες ενεργούν υπό την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας των ξένων χωρών. Σχεδόν κανείς από τη Δύση δεν μας κάλεσε για να μας συλλυπηθεί για τους 20 ανθρώπους μας που χάθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης ή τους 184 αδερφούς μας που τραυματίστηκαν»


Η φετινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνδέσεις με στρατιώτες σε όλα τα μέτωπα της Τουρκίας ανήμερα της εθνικής επετείου περνάει ιδιαίτερα μηνύματα έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία. Ο στρατός ως θεματοφύλακας του κράτους είναι εκείνος που εξασφαλίζει και πάλι την υπεροχή στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην επιχείρηση στη Συρία και διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Ρωσία, οι τρομοκράτες Κούρδοι έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το βόρειο τμήμα της Συρίας. Ωστόσο, οι επαφές και οι περιπολίες θα συνεχιστούν – επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος- μέχρι να γίνει πλήρης εξακρίβωση ότι όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία έχουν απομακρυνθεί στη ζώνη ασφαλείας και από την τουρκική πλευρά. 


Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δεν είδε τη Συρία ως μια ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαιά της ή για να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που είδε τη Συρία μόνο ως άνθρωπο, ως ψυχή, ως αδελφή», είπε χαρακτηριστικά.


Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη


Οι δηλώσεις Ενρτογάν έρχονται λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέκρινε την Ελλάδα ότι βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο, αλλά και στις τοποθετήσεις του προέδρου της Τουρκίας είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Την καλώ να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στην θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα την επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του».


«Η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:


Όμως, μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και με συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιώνα».  Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε για συνεργασία και ζήτησε «να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων».


Νέες τουρκικές παραβιάσεις


Πάντως, οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίστηκαν και σήμερα. Ειδικότερα, τέσσερα F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προχώρησαν σε 18 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και έξι παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Σημειώθηκαν επίσης δύο εικονικές αερομαχίες.

Μια εκ των παραβιάσεων ήταν η υπερπτήση στην οποία προχώρησαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16 πάνω από τους Λειψούς στις 12:30 το μεσημέρι.


www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13287&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote