Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Brexit Εκτύπωση E-mail
12.10.19

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Brexit Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσε ότι οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν και ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα άρει το αδιέξοδο έως τη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα της θετικής συνάντησης των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ιρλανδίας στη βόρεια Αγγλία, την Πέμπτη, οι οποίοι δήλωσαν ότι «υπάρχει μονοπάτι» για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Στις επαφές που είχε ο Μισέλ Μπαρνιέ με τους πρέσβεις, μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, κατόρθωσε να τους πείσει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ακόμη παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο της συζήτησης του Μπόρις Τζόνσον με τον Λίο Βαράντκαρ και ποια είναι τα σημεία της μεταξύ τους συμφωνίας προς άρση του αδιεξόδου. Ούτε το Λονδίνο ούτε οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει στοιχεία για το τι ειπώθηκε και τι συμφωνήθηκε.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε δώσει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας να παρουσιάσει τις προτάσεις του μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αν δεν το έκανε, «δεν θα υπήρχε άλλη ευκαιρία», αλλά όπως είπε τώρα «υπάρχουν πια κάποια θετικά σήματα».

Βέβαια προειδοποίησε ότι «ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει» και τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία.


«Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει μια λύση λειτουργική για όλους. Μια λύση που δεν θα ικανοποιεί μόνο τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit, αλλά και και θα επιλύει τις γνωστές και νόμιμες απαιτήσεις μας: την αποφυγή του σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και την ακεραιότητα της κοινής αγορά της Ε.Ε.», επισήμανε λίγο πριν λήξει η συνάντηση του Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι το Brexit είναι «σαν να ανεβαίνεις ένα βουνό: χρειάζεται προσοχή, αποφασιστικότητα και υπομονή».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «διατεθειμένο να ξεκινήσουν εμβόλιμες διαπραγματεύσεις» πάνω στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.


Ακολούθησε η ενημέρωση των μόνιμων αντιπροσώπων, όπου σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημέρωνε για την «εποικοδομητική συνάντησή του με τον Στίβεν Μπάρκλεϊ στην οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αντάλλαξαν ιδέες και συζήτησαν διαφορετικές πτυχές» του θέματος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, που είχε ενημερωθεί προηγουμένως από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ, και συμφώνησαν ότι η συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον «ήταν αρκετή για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες».


Βέβαια, είναι πολύ νωρίς για να περιμένει κανείς αποτελέσματα, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Αν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν άμεσα, τότε θα ακολουθήσει μια συνάντηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρείται ότι θα είναι σημαντικό βήμα για την επίτευξη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13248&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote