Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η ΝΔ ξεχρεώνει παρανόμως τα «θαλασσοδάνεια» με κρατικές επιχορηγήσεις
Η ΝΔ ξεχρεώνει παρανόμως τα «θαλασσοδάνεια» με κρατικές επιχορηγήσεις Εκτύπωση E-mail
10.10.19

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε η ενημερωτική ιστοσελίδα vouliwatch, η οποία παράλληλα αποτελεί και νίκη της δημοσιογραφίας, καθώς σε πείσμα προσπαθειών συγκάλυψης, έφερε στο φως τον τρόπο που το κυβερνόν κόμμα παρανομεί μέσω της αξιοποίησης κρατικής επιχορήγησης για ερευνητικούς σκοπούς προκειμένου να αποπληρώσει τα «θαλασσοδάνεια».

 

Το Vouliwatch, εδώ και ένα χρόνο, ζητούσε διαφάνεια και πληροφόρηση των πολιτών «ενοχλώντας» συστηματικά την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με επιστολές και επίσημα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων βασιζόμενοι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

 

Ωστόσο η Επιτροπή δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματα με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα να καταφύγει στο ΣτΕ. Η «σιωπή» της Επιτροπής σταμάτησε λίγες μόλις ημέρες πριν το θέμα συζητηθεί στο ΣτΕ με τη βουλή να στέλνει ξαφνικά όλα τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί για τα έτη 2016 και 2017.

 

Τι προκύπτει από την έρευνα

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα βασικά συμπεράσματα από τη μελέτη των στοιχείων είναι τα εξής:

 

1. Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 Ευρώ. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το 2018! Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις αλλά επειδή δεν αναφερόταν ρητά σε αυτές τις παραβάσεις, η Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να κάνει «τα στραβά μάτια».

 

2. «Η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο Ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος. Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει. Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση ούτε για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας».

 

www.koutipandoras.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13242&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 10.10.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote