Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα
Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
09.10.19

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας , και των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υπέγραψαν το μεσημέρι του Σαββάτου την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

«Η επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα ενισχύει το κοινό στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας πολύ περισσότερο όταν στη Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, με συνθήματα όπως «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή - Στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή». Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές.


 
Τη νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι του Σαββάτου.


Κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε δύο φορές για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Είπαμε στους Τούρκους ότι είναι παράνομες οι γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι «δεν είναι αποδεκτές τέτοιες ενέργειες».


Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επανέλαβε τα ευχολόγια των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «δουλεύουμε και εργαζόμαστε για να μη γίνεται στρατιωτικοποίηση των θεμάτων στο Αιγαίο και να υπάρχει αποκλιμάκωση», πρόσθεσε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες από κάθε χώρα που θέλει να συνεισφέρει στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής».


Ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και ζήτησε μέτρα κατά των παράνομων τουρκιών προκλήσεων, χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα. «Η επικύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα ενισχύει το κοινό στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας πολύ περισσότερο όταν στη Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφέρομαι στην πρακτική της Τουρκίας, η οποία συχνά δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που επιθυμεί η Ελλάδα.  Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο τεμάχιο «7» παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου»


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς, ενώ δήλωσε ευτυχής που η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται μόλις 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα.


Μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα και επιθέσεις κατά διαδηλωτών


Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, μετά από κάλεσμα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την οποία συγκροτούν, ανάμεσα σε άλλους, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.


Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή – Στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία-Έξω τώρα η λυκοσυμμαχία» και «Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», οι διαδηλωτές υπογράμμισαν ότι οι ΝΑΤΟικές βάσεις και τα αστικά κόμματα σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες».


Προχωρώντας σε μία συμβολική κίνηση,  οι διαδηλωτές περνώντας από το Άγαλμα του Τρούμαν έριξαν κόκκινες μπογιές. Αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά και βόμβες κρότου – λάμψης απέναντι στους διαδηλωτές.



www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13241&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote