Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ασφαλιστικό: η «βόμβα» σκάει την επόμενη εβδομάδα
Ασφαλιστικό: η «βόμβα» σκάει την επόμενη εβδομάδα Εκτύπωση E-mail
24.02.08
 Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα φέρει το πρώτο κύμα ανατροπών στο ασφαλιστικό. «Η δημοσιοποίησή του δεν πρόκειται να αργήσει», δήλωσε χτες η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, μετά τη συνάντηση που είχε για το θέμα με τον πρωθυπουργό, ενώ συνεχίζει τις συναντήσεις της με εκπροσώπους εργαζομένων και επαγγελματικών ομάδων, αν και οι αποφάσεις φαίνεται πως έχουν ήδη ληφθεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα δει τους εκπροσώπους της ΓΕΝOΠ - ΔΕΗ, ενώ την ίδια μέρα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ για να εξετάσει τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για τη νέα γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και να πάρει αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις.

Τα συνδικάτα προειδοποιούν την κυβέρνηση με «πόλεμο χωρίς τέλος», καθώς διαφωνούν με τις ανατροπές που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο -το οποίο προωθείται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα- στις πρόωρες συντάξεις και στις ενοποιήσεις ταμείων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές στον τομέα των ορίων ηλικίας δεν αφορούν -σ’ αυτήν τη φάση- τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τι προβλέπεται

Το τελικό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο συζήτησαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη-Πετραλιά, προβλέπει τα εξής:

n Αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας ή και η ηλικία καταβολής της σύνταξης -μετά το 2013- για όσους δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ό και το 65ο έτος. Η αύξηση θα γίνει με την προσθήκη επιπλέον χρόνου (παραμονής ή αναμονής) με τη μέθοδο των γνωστών 6μήνων και για κάποιες κατηγορίες με την προσθήκη ολόκληρου έτους, όπως για παράδειγμα για τους συνταξιοδοτούμενους με 35ετία, για τους οποίους σχεδιάζεται να αυξηθεί η ηλικία καταβολής της σύνταξης από τα 58 στα 60 έτη. Ακόμη και η προβλεπόμενη (στο ΙΚΑ) δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών θα ακολουθήσει την αύξηση αυτήν, ώστε να φτάσει η ηλικία καταβολής της σύνταξης στο 60ό έτος το 2017. Στις μητέρες ανηλίκων αντισταθμιστικά θα δίνονται πλασματικά έτη ασφάλισης και πρόσθετες άδειες μετ’ αποδοχών αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η πρόωρη έξοδος στη σύνταξη «αναχαιτίζεται», εξάλλου, με αντικίνητρα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση της σύνταξης κατά 8% για κάθε χρόνο που ο ασφαλισμένος θα επιλέγει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη. Στον αντίποδα, προβλέπεται προσαύξηση σύνταξης κατά 3,3% κατ’ έτος (με πλαφόν το 10%) για την παραμονή στην εργασία από το 65ο ώς στο 68ο έτος της ηλικίας.

n Προωθείται η δημιουργία μόνο 6 ταμείων κύριας ασφάλισης, 7 επικουρικών φορέων, μόνον ενός νέου ταμείου υγείας για τους εργαζομένους ΔΕΚO και τραπεζών, καθώς και δύο Ταμείων Πρόνοιας, τα οποία θα χορηγούν το εφάπαξ. Ειδικότερα, τα κύρια ταμεία θα είναι τα ακόλουθα: Δημοσίου (δηλαδή θα δημιουργηθεί νέος φορέας), ΙΚΑ (στο οποίο θα πάνε 7 ταμεία και 2 κλάδοι ασθενείας), Oργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (όπου θα πάνε 2 κλάδοι σύνταξης), OΓΑ, Επιστημόνων και Τύπου.

Καθιερώνεται επικουρική σύνταξη στον Oργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μόνο κύρια σύνταξη (με εξαίρεση τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς).

Στην επικουρική σύνταξη δημιουργούνται: Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (στο ΕΤΕΑΜ θα ενταχθούν άλλοι τέσσερις φορείς), Ταμείο Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα (4 φορείς), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (6 φορείς επικουρικής σύνταξης και 6 πρόνοιας), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Δήμων (το ΤΕΑΔΥ και άλλοι 5 φορείς), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (τρεις επικουρικοί φορείς, τέσσερις πρόνοιας και ένας κλάδος υγείας), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στις Ενοπλες Δυνάμεις (τρεις φορείς επικουρικής σύνταξης, επτά πρόνοιας και ένας κλάδος υγείας) και το ΕΤΑΤ.

Oσον αφορά τον κλάδο υγείας, θα υπάρξει ένας νέος φορέας που θα καλύπτει τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τέλος, δύο θα είναι οι βασικοί φορείς που θα χορηγούν το εφάπαξ. Το ένα ταμείο θα καλύπτει τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τους εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Oργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (συνολικά 7 ταμεία). O δεύτερος φορέας θα καλύπτει όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα εμποροϋπαλλήλους, εργαζομένους στα τσιμέντα, ξενοδοχοϋπαλλήλους, εργαζομένους φαρμακευτικών υπηρεσιών κ.ά.

n Δημιουργείται «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών», το οποίο θα αρχίσει να αποδίδει το 2019 και εκτός από το 10% των κοινωνικών πόρων θα τροφοδοτείται από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων (10%) και του ΦΠΑ (4%). Τα έσοδα του «κουμπαρά» θα ανέρχονται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε 1,1 δισ. ετησίως (το 10% των κοινωνικών πόρων των ταμείων ή 190 εκατ., το 10% από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, δηλ. 160 εκατ. και το 4% από τα ετήσια έσοδα του ΦΠΑ ή 796 εκατ. ευρώ).

n Αυξάνεται ο αριθμός ημερών ασφάλισης κατ’ έτος που απαιτείται προκειμένου ο ασφαλισμένος να αποκτήσει ασφαλιστική κάλυψη. Σήμερα, στο ΙΚΑ για να βγάλει κάποιος βιβλιάριο υγείας απαιτούνται 50 ένσημα το χρόνο. Εξετάζεται η σταδιακή αύξηση του αριθμού αυτού σε 100.

n Θα παραταθεί για άλλα 2 έτη (έως τα τέλη του 2009) η δυνατότητα λήψης αναλογικής σύνταξης (περί τα 280 ευρώ) για όσους έχουν 11,5 χρόνια ή 3.500 ένσημα.

n Καθιερώνεται πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, στο 20% της κύριας σύνταξης, όπως ισχύει σε ΙΚΑ και Δημόσιο. Με το μέτρο αυτό θίγονται ιδιαίτερα όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από τα ταμεία των ΔΕΚO και των τραπεζών, όπου η επικουρική κινείται μεταξύ 40% και 63%.

n Θα διατηρηθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας στην περίπτωση ασφάλισης σε ένα ταμείο.

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1319&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote