Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα Μάρμαρα «πλήρωσαν» την γκάφα του Μητσοτάκη
Τα Μάρμαρα «πλήρωσαν» την γκάφα του Μητσοτάκη Εκτύπωση E-mail
10.09.19

Τα Μάρμαρα «πλήρωσαν» την γκάφα του Μητσοτάκη Σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική, διπλωματική και ως έναν βαθμό εθνική ήττα οδήγησαν οι ατυχείς, επιπόλαιοι και προπάντων κάκιστοι χειρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ατυχείς διότι επέλεξε να διατυπώσει το αίτημα για δανεισμό (!), με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων το 2021, μέσω συνέντευξής του σε ΜΜΕ («Observer»), κάτι πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά.

 

Επιπόλαιοι διότι φάνηκε ότι δεν είχε προηγηθεί καμιά συνεννόηση με την άλλη πλευρά για τη διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος που θα μπορούσε να αποφέρει ένα μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα. Και κάκιστοι διότι με το αίτημα για δανεισμό επί της ουσίας ο πρωθυπουργός αναγνώριζε, έστω κι εμμέσως, στο Βρετανικό Μουσείο την κυριότητα των Μαρμάρων.


Η… επιβεβαίωση του φιάσκου από πλευράς Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε διά στόματος της διευθύντριας του Βρετανικού Μουσείου, η οποία υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση περί δανεισμού είναι η Ελλάδα να αναγνωρίσει με επίσημο τρόπο ότι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών είναι η Βρετανία! Η ίδια απάντησε με αιχμηρό τρόπο στην αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι θα υποβάλει το σχετικό αίτημα στον βρετανό πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον: «Οποιαδήποτε απόφαση για τα Γλυπτά θα ληφθεί από το Βρετα­νικό Μουσείο και όχι από τη βρε­τα­νική κυβέρνηση».


Σε ανάλογη διευκρίνιση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Μπ. Τζόνσον, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών. Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου δεν πρέπει να προκαλεί καμιά έκπληξη, καθώς ανάλογες απαντήσεις είχαν δοθεί και στο παρελθόν, κάθε φορά που η χώρα μας έθετε θέμα όχι μόνο επιστροφής αλλά ακόμη και προσωρινού δανεισμού.


Η εξέλιξη που είχε το όλο θέμα πυροδότησε σκληρή πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μεγαλειώδη γκάφα», ενώ παράγοντες της Κουμουνδούρου υπενθύμιζαν ότι τον Ιούνιο του 2018 ο Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με την τότε πρωθυπουργό Τ. Μέι, είχε θέσει επίσημα και δημόσια θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά επισήμανε ότι το αίτημα για δανεισμό «υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και την επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Απαντώντας, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη κατηγόρησε την κ. Ζορμπά για «απίστευτο κυνισμό» και επικαλέσθηκε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού (στον «Observer»), ο οποίος υποστήριξε ότι η απαίτηση για την επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ακέραια και πως ο δανεισμός θα αποτελούσε μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου και παράλληλα θα συνιστούσε ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης της Ελλάδας: «Από τη στιγμή που έχουμε κλοπή, δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα. Η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών, αλλά ούτε τη νομή ούτε και την κατοχή».


Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι τα κλεμμένα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. «Αυτό και μόνο διεκδικούμε. Από τη Μελίνα έως σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας το αντιληφθεί ο κ. Μητσοτάκης, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού».

Πηγή: www.paron.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13183&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote