Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
To πρώτο αποτύπωμα του επιτελικού κράτους Εκτύπωση E-mail
03.09.19

413332 Ορατό έχει αρχίσει να γίνεται το «αποτύπωμα» του επιτελικού κράτους, που επί της ουσίας συνιστά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ενώ σε μία εβδομάδα συμπληρώνονται δύο μήνες από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Μετά τις παρεμβάσεις στο Μάτι, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τρέχει μια σειρά από κυβερνητικά «πρότζεκτ», με βασικότερα την επιστροφή της κανονικότητας στα Εξάρχεια, τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός του αστικού ιστού, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ ώστε να μετατραπούν σε πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου, τη μετατροπή του βασιλικού κτήματος στο Τατόι σε πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα και τη διαμόρφωση του χώρου των παλαιών Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα σε τόπο ήπιων δράσεων πολιτισμού. «Κλείδι» στην προώθηση των ανωτέρω δράσεων αποτελεί η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης υπό τον υπουργό Επικρατείας Γ.


Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο. Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν υποκαθιστά τα υπουργεία και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Βεβαίως, συμμετέχει σε όλα τα στάδια παραγωγής και εφαρμογής των πολιτικών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως συμβάλλει στην άρση τυχόν εμπλοκών μεταξύ των υπουργείων και δρα υποβοηθητικά στην ταχεία ολοκλήρωση του κάθε «εγχειρήματος». Ενδεικτική περίπτωση αποτελούν οι παρεμβάσεις στο Μάτι, όπου για το «πακέτο» του καθαρισμού του οικοπέδου με την καύσιμη ύλη, την ανάθεση του χωρικού σχεδίου ανάπλασης, την αξιοποίηση του Ταμείου Αρωγής και τα μέτρα για τους εγκαυματίες έπρεπε να συμπράξουν τα υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής και οι εμπλεκόμενοι δήμοι.


Αντίστοιχος συντονισμός έχει ήδη τεθεί σε κίνηση για την υπόθεση των Εξαρχείων, ώστε η περιοχή να γίνει και πάλι πραγματικά προσβάσιμη. Για τα Εξάρχεια, την «ιδιοκτησία» του σχεδίου θα έχει ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή ο νέος δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, όμως για να υλοποιηθεί, η Γενική Γραμματεία καλείται να συντονίσει τα υπουργεία Πολιτισμού, Χωροταξίας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών - Μεταφορών και Ανάπτυξης, αλλά και να «ακούσει» την Κοινωνία των Πολιτών.


Πάντως, εξίσου κρίσιμος, εάν και λιγότερο ορατός για τους πολίτες, θα είναι ο ρόλος της γενικής γραμματείας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργός την επόμενη διετία, αλλά και προκειμένου να τρέξει το ΕΣΠΑ, στην απορρόφηση του οποίου καταγράφονται πλέον μεγάλες καθυστερήσεις. Η ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας» αποτελεί, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι και την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο, το «διαβατήριο» ώστε το 2021 να ζητηθεί –και να επιτευχθεί– ο στόχος μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, που είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.


Διαρθρωτικές αλλαγές


Η Γ.Γ. Συντονισμού έχει ήδη συγκεντρώσει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπουργείων για την απαιτούμενη τεχνική βοήθεια στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα ευθύνης τους. Σημειώνεται ότι η εξειδικευμένη τεχνική στήριξη παρέχεται μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνδιοργανώνεται με την αρμόδια γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχουν προηγηθεί τρία προγράμματα τεχνικής βοήθειας και μέσα στον Οκτώβριο η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της για το τέταρτο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τομείς όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων, η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


Το δεύτερο κρίσιμο πεδίο για τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού είναι η ιεράρχηση, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ενα από τα μεγάλα «αγκάθια» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το ότι, καθώς παρέμεινε σταθερά προσανατολισμένη στη λογική των υπερπλεονασμάτων ώστε στη συνέχεια να διανέμει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», περιέκοπτε κάθε χρόνο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ άφηνε αναξιοποίητα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των σχεδόν 20 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020, μέχρι στιγμής η Αθήνα έχει εκταμιεύσει μόλις το 25% και συγκεκριμένα 4,9 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ενώ οι επενδύσεις είναι το μεγάλο ζητούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 19η θέση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο σύνολο των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13168&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote