Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ενα, δύο, τρία... δέκα «Κοσσυφοπέδια»!
Ενα, δύο, τρία... δέκα «Κοσσυφοπέδια»! Εκτύπωση E-mail
24.02.08
Δέκα καυτά σημεία στα Βαλκάνια απειλούν να αλλοιώσουν ξανά τα σύνορα και να ανατρέψουν τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν μεταπολεμικά και διασαλεύονται μονίμως από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όχι μόνον χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ αλλά και κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244, που αναγνωρίζει ρητά ότι το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, δεν αποτελεί sui generis περίπτωση στο διεθνές δίκαιο. Οσο κι αν η Ε.Ε. προσπάθησε να καλύψει τη σημαντικότερη διπλωματική δυσλειτουργία στην ιστορία της πίσω από φράσεις όπως «εποικοδομητική αποχή» (που επέτρεψε στις χώρες να αναγνωρίσουν το Κόσοβο χωρίς να αναγκάσει την Ε.Ε. να κάνει το ίδιο), ο χορός των δηλώσεων που ακολούθησε αποδεικνύει ότι, στην πράξη, κανένα αυτονομιστικό κίνημα δεν θα σταθεί στο γράμμα του νόμου, αφού το πνεύμα του νόμου, που εμφύσησε «ζωή» στο Κόσοβο, εξυπηρετεί άριστα τις προθέσεις του.

Στα Βαλκάνια, η κατάσταση είναι ήδη ρευστή. Διότι ακόμη κι αν διαψευσθούν οι ελπίδες των οραματιστών της Μεγάλης Αλβανίας, οι αλβανικές μειονότητες ακολούθησαν στο παρελθόν και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και στο μέλλον το παράδειγμα του Κοσόβου. Ετσι, και ενώ το αλβανικό κίνημα στο Μαυροβούνιο βρίσκεται στα σπάργανα («γεννήθηκε» τον Νοέμβριο, όταν συνελήφθησαν 14 πολίτες αλβανικής καταγωγής, με οπλοστάσιο και στόχο την ανεξαρτησία της περιοχής στα σύνορα με την Αλβανία), στο Τέτοβο και το Πρέσεβο, οι Αλβανοί είναι στα χαρακώματα: Οι Απελευθερωτικοί Στρατοί -τύπου UCK- που άνθησαν σε Τέτοβο και Πρέσεβο, ακόμη κι αν δεν προσφύγουν (ξανά) στα όπλα, θα ενδυθούν τον διπλωματικό μανδύα, στα πρότυπα των Κοσοβάρων, για να διεκδικήσουν αυτοδιάθεση. Ο όρος-αντίποδας της εδαφικής ακεραιότητας φέρνει το διεθνές δίκαιο ενώπιον δύσκολης επιλογής: Μία από τις δύο αρχές (αυτοδιάθεση, εδαφική ακεραιότητα) πρέπει -κατ ανάγκη- να περάσει σε δεύτερη μοίρα...

Για τους Σέρβους, ωστόσο, η αυτοδιάθεση εξυπηρετεί τον εθνικό στόχο της επανένωσης: Οι Σέρβοι της Βοσνίας, αλλά και η σερβική οντότητα στην Κράινα της Κροατίας θα διεκδικήσουν εντονότερα την επανένταξη και τη Μεγάλη Σερβία. Και οι Σέρβοι του Κοσόβου, αν και ελέγχουν μικρό τμήμα του νεοσύστατου κράτους, μπορούν εύκολα -και με ισχυρό νομικό έρεισμα το ψήφισμα 1244- να απαιτήσουν να παραμείνουν στη σερβική κυριαρχία.

Οι Ούγγροι
Το μειονοτικό ζήτημα στα Βαλκάνια δεν είναι καινούργιο. Αντιμετωπιζόταν, με επιτυχία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η ισορροπία του τρόμου καθιστούσε απαγορευτική κάθε αποσχιστική κίνηση. Πλέον, η κατάσταση διαφοροποιείται ριζικά. «Βρίσκομαι στη Ρουμανία αυτή τη στιγμή... οι Ούγγροι, που μετέχουν στην κυβέρνηση, απαιτούν να τους δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία», δήλωνε προχθές ο Τζ. Εϊάλ, του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανίας. Το ίδιο αίτημα προβάλλουν οι Ούγγροι στη Βοϊβοδίνα, οι οποίοι, πάντως, εκτιμάται ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί το ίδιο με τους Τούρκους στη Βουλγαρία, που αγγίζοντας το 20% του πληθυσμού αποτελούν την ισχυρότερη μειονότητα. Οσο για την Υπερδνειστερία, που ανακηρύχθηκε μονομερώς ανεξάρτητη από τη Μολδαβία, αποτελεί μία από τις «παγωμένες κρίσεις» στην υφήλιο, (όπως το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, η Αμπχαζία και η Ν. Οσετία), κρίσεις που σήμερα «ξεπαγώνουν» εξαιτίας του Κοσόβου. Σε παγκόσμια κλίμα, το θέμα απασχολεί όχι μόνον την Ευρώπη (Ισπανία λόγω Βάσκων) αλλά πλειάδα χωρών, από τον Καναδά (Κεμπέκ) και τη Ρωσία (Τσετσενία) έως τη Σρι Λάνκα (εξαιτίας των Ταμίλ) και την Κίνα, λόγω της Ταϊβάν και του Θιβέτ. Το μειονοτικό «καίει» και τη Μέση Ανατολή, όπου Παλαιστίνιοι και Κούρδοι έχουν μοναδική ευκαιρία ...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
Αυτοδιάθεση και εδαφική ακεραιότητα «συγκρούονται»... Κατ ανάγκη κάποια από τις δύο αρχές θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Κόσοβο, ή αλλιώς, μάχη ανά τους αιώνες

Οι πρώτοι: Οι Ιλλυριείς (κατά τους Αλβανούς, πρόγονοι των Κοσοβάρων) φθάνουν τον Μεσαίωνα. Τον 4ο αι., η περιοχή είναι τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Σλάβοι φθάνουν τον 6ο αι. Από το 850 έως και το 1014, το Κόσοβο ανήκει στη Βουλγαρία.

Σερβική κυριαρχία: Μέχρι το 1216, το Κόσοβο περνά στη Σερβία - παραχωρούνται εκτάσεις σε χριστιανικές μονές.

Οθωμανοί: Εισβάλλουν μετά τον θάνατο του Τσάρου Στέφανου Ντούσαν, και «κρατούν» το Κόσοβο 500 χρόνια. Η Μάχη του Κοσόβου, το 1389 (η απόπειρα του Σέρβου πρίγκιπα Λάζαρου να το ανακαταλάβει) κατέληξε σε ήττα. Το 1448, στη Δεύτερη Μάχη του Κοσόβου, τα ουγγρικά στρατεύματα στρέφονται κατά των Οθωμανών αλλά ηττώνται. Το 1455 και η Σερβία περνάει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Μεγάλη Μετανάστευση: Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι εγκαταλείπουν την περιοχή, μετά την εισβολή των Αυστριακών και τα αντίποινα των Οθωμανών.

Βαλκανικοί Πόλεμοι: Η Συνθήκη του Λονδίνου, το 1913, αναγνωρίζει το Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας. Ξεκινά προσπάθεια εκδίωξης των Αλβανών.

Μεγάλη Αλβανία: Οι δυνάμεις του Αξονα «χαρίζουν» εδάφη στην Αλβανία που τελεί υπό ιταλικό έλεγχο, οι Σέρβοι διώχνονται από το Κόσοβο.

Τίτο: Το 1963, το Κόσοβο ανακηρύσσεται αυτόνομη επαρχία. Το σύνταγμα του 74 δίνει περαιτέρω αυτονομία, η τοπική ηγεσία μοιράζει στα σχολεία βιβλία του Εμβέρ Χότζα.

Σλ. Μιλόσεβιτς: Το 1989 περιορίζεται η αυτονομία, οι Αλβανοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται.

Ι. Ρουγκόβα: Σε εκλογές, το 1992, που δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, ο Ρουγκόβα εκλέγεται πρόεδρος.

Το 1995, χιλιάδες Σέρβοι πρόσφυγες από την Κροατία εγκαθίστανται στην περιοχή.

Το 1996 ιδρύεται ο UCΚ.

Διώξεις: Περίπου 460.000 Αλβανοί εγκαταλείπουν το Κόσοβο (Μάρτιος 98- Μάρτιος 99) εξαιτίας των συγκρούσεων του UCK με τις σερβικές δυνάμεις ενώ 90 χωριά «αδειάζουν» από τους Σέρβους, που φεύγουν υπό την απειλή των όπλων.

ΝΑΤΟΙΚΗ ΕπΙΧΕΙΡΗΣΗ (3/99): Η αρχή του τέλους...

Τα 10 καυτά σημεία στα Βαλκάνια

1. Τέτοβο: Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αποτελούν το 25%-30% του πληθυσμού.

2. Πρέσοβο: Οι Αλβανοί αποτελούν σχεδόν το 80% του πληθυσμού στη σερβική Κοιλάδα .

3. Μαυροβούνιο: Οι Αλβανοί αποτελούν το 5% του συνολικού πληθυσμού.

4. Σερβικη δημοκρατία της Βοσνίας: Τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του «οικοδομήματος» δηλαδή της Συνθήκης του Ντέιτον.

5. Σερβικός θύλακας, Κροατία: Οι περισσότεροι Σέρβοι έχουν εκδιωχθεί, αλλά η εξομάλυνση επέτρεψε την επιστροφή ορισμένων.

6. Μιτρόβιτσα: Οι Σέρβοι αποτελούν το 12% του πληθυσμού του Κοσόβου.

7. Βοϊβοδινα: Οι Ούγγροι αποτελούν το 14% των κατοίκων της σερβικής αυτόνομης επαρχίας.

8. Ρουμανία: Οι Ούγγροι (το 6,6% του συνολικού πληθυσμού) μετέχουν στην κυβέρνηση.

9. Βουλγαρία: Η τουρκική μειονότητα είναι η μεγαλύτερη αφού αποτελεί το 20% του πληθυσμού.

10. Μολδαβία: Η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε ζητώντας «ελεύθερη σύνδεση» με τη Ρωσία.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1316&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote