Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καταδίκη για θρησκευτικό όρκο δικηγόρου
Καταδίκη για θρησκευτικό όρκο δικηγόρου Εκτύπωση E-mail
23.02.08
Ευρω-καμπάνα εισέπραξε η χώρα μας διότι νεαρός δικηγόρος εξαναγκάστηκε να αποκαλύψει δημόσια τη θρησκευτική του πεποίθηση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του ενώπιον δικαστηρίου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας σε αποζημίωση 2.000 ευρώ προς τον 32χρονο δικηγόρο Θ. Αλεξανδρίδη (η «Ε» δημοσιεύει το όνομά του κατόπιν ρητής συναίνεσής του), κρίνοντας ότι το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας περιλαμβάνει και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και βέβαια να μην υποχρεώνεται σε ενέργειες εκ των οποίων να συνάγονται συμπεράσματα γύρω από αυτές.

Κι όμως αυτή η θεσμικά αναχρονιστική πρακτική, που συνιστά -κατά το ΕΔΔΑ- ευθεία παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του δικηγόρου.

Κι αυτό γιατί, όπως έγινε και στην περίπτωση του 32χρονου, μετά τις επιτυχείς εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος, οι νέοι δικηγόροι πρέπει απαραιτήτως να ορκιστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

«Αναγκάστηκε να αποκαλύψει προσωπικό δεδομένο»

Στην προκειμένη περίπτωση και συγκεκριμένα στις 2.11.05, κατά τη συνήθη πρακτική, η γραμματεία του δικαστηρίου έδωσε στον προσφεύγοντα δικηγόρο το τυποποιημένο έντυπο, ώστε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο. Εκείνος αφού συμπλήρωσε το έντυπο αναγκάστηκε να δηλώσει πως δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και ήθελε να κάνει σχετική υπεύθυνη δήλωση, επειδή στο έντυπο υπάρχει η τυποποιημένη έκφραση «αφού έβαλε το δεξί χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο... κ.λπ.».

Ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα και ο δικηγόρος ορκίστηκε στην τιμή και τη συνείδησή του, πλην όμως ήδη είχε παραβιαστεί -κατά το ΕΔΔΑ- η θρησκευτική του ελευθερία, όπως ορίζει το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας).

Κι αυτό γιατί αναγκάστηκε να αποκαλύψει δημόσια το απολύτως προσωπικό του δεδομένο πως δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Η δήλωση αυτή ήταν απότοκος της ύπαρξης ενός άτυπου τεκμηρίου (μιας κακώς εννοούμενης κρατούσας πεποίθησης), ότι δηλαδή οι δικηγόροι είναι όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι. Στα πρακτικά του δικαστηρίου, μάλιστα, εμφανίζεται το οξύμωρο ο προσφεύγων να έχει ορκιστεί στο θρησκευτικό όρκο αντίθετα με τις πεποιθήσεις του.

«Οπως στις πολιτικές δίκες»

Ο ίδιος ο προσφεύγων, Θ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος είναι και νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ανέφερε στην «Ε»:

«Η απόφαση αυτή πρέπει να εξετασθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μάλλον ατελέσφορης μέχρι τώρα συζήτησης για τους διακριτούς ρόλους Κράτους - Εκκλησίας. Είναι ευρέως αποδεκτή η αντίληψη ότι το «κράτος θρησκεύεται», όπως είπε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ακόμη και στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.

Μια περιήγηση σε οποιαδήποτε δικαστική αίθουσα, με την εικόνα του Χριστού πάνω από τη δικαστική έδρα και το Ευαγγέλιο στο εδώλιο, είναι αρκετή για να δώσει σε κάποιον την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο. Οποιος δεν είναι χριστιανός νιώθει το λιγότερο άβολα όταν, καλούμενος να ορκιστεί θέτοντας το χέρι στο Ιερό Ευαγγέλιο, θα πρέπει να προβεί ουσιαστικά σε δήλωση μη πίστης ενώπιον τόσο του δικαστηρίου όσο και των παρευρισκομένων μελών του ακροατηρίου.

Εχοντας επίσης υπόψη του τις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά δυσανεξίας απέναντι σε αλλόθρησκους αλλά και άθεους, είναι λογικό να φοβάται για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η πράξη του αυτή.

Βέβαια η καταδίκη αυτή θα είχε αποφευχθεί αν το ελληνικό κράτος είχε απλούστατα επεκτείνει τη μορφή όρκου που εφαρμόζεται ήδη στις πολιτικές δίκες, και στις ποινικές δίκες και στην ορκωμοσία των δημοσίων υπαλλήλων (άρα και των δικηγόρων), δίνοντας τη δυνατότητα στους αλλόθρησκους ή άθρησκους (αλλά και στους χριστιανούς ορθόδοξους οι οποίοι δεν επιθυμούν να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο) να δώσουν πολιτικό όρκο χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύψουν τα θρησκευτικά τους "πιστεύω".

Τώρα, η αλλαγή αυτή θα γίνει πλέον στο πλαίσιο του ελέγχου συμμόρφωσης της Ελλάδας από το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόσο στην απόφαση αυτή όσο και σε άλλες που θα ακολουθήσουν, έπειτα από άλλες έξι ανάλογες προσφυγές του ΕΠΣΕ ενώπιον τόσο του ΕΔΔΑ όσο και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

«Θεμελιώδες δικαίωμα»

«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αλλάξει τη διαδικασία ορκωμοσίας στα ποινικά δικαστήρια, όπως το έχει ήδη κάνει για τα πολιτικά δικαστήρια επί υπουργίας Μιχ. Σταθόπουλου, ώστε να μην παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία των ορκιζομένων», δήλωσε ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ που υπέβαλε την προσφυγή.

Ο δικηγόρος Βασ. Χειρδάρης υπογραμμίζει πως το ΕΔΔΑ «θέτει σε ορθές διαστάσεις το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας και δίνει ουσία στο θεμελιώδες αλλά παραγνωρισμένο δικαίωμα του πολίτη να μην αποκαλύπτει το "πιστεύω" του. Με την απόφαση αυτή θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα η πολιτεία να εγκαταλείψει τον νομικό εξαναγκασμό των πολιτών να δηλώνουν, και μάλιστα ενώπιον τρίτων, το απολύτως προσωπικό τους δεδομένο, το εάν πιστεύουν ή όχι στη θρησκεία».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1315&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote