Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τα αλλάζει όλα ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ – Μήνυμα σε Σκουρλέτη και άλλους κορυφαίους: «Δεν είναι θέμα πρ Εκτύπωση E-mail
22.08.19

Τα αλλάζει όλα ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ – Μήνυμα σε Σκουρλέτη και άλλους κορυφαίους: «Δεν είναι θέμα προσώπων» Στην πρώτη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, που θα πραγματοποιηθεί στην Κουμουνδούρου στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης όπως έγραψε το newpost, ο Αλέξης Τσίπρας θα οριοθετήσει με τους συνεργάτες του μια σειρά από ζητήματα.

Θα είναι μια κρίσιμη συνεδρίαση γιατί εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη της νέας περιόδου, αναμένεται και μία πρώτη συζήτηση για το αν το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη του 2020 ή στο τέλος του χρόνου. Και εκτός από το αντιπολιτευτικό στίγμα αλλά και τις επόμενες κινήσεις απέναντι στην κυβέρνηση που θα συζητήσουν οι κορυφαίοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υπάρξει και μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Άλλωστε, το προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης μετά την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός κατά της διάρκεια του καλοκαιριού έχει συνομιλήσει με πολλούς κορυφαίους ενώ υπήρξαν και επικοινωνίες με πρόσωπα εκτός σκληρού κομματικού πλαισίου σχετικά με την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.   


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του, άλλωστε έχει ήδη στείλει το μήνυμα του, «Να τολμήσουμε να μολυνθούμε από το λαό του ΣΥΡΙΖΑ και να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του ακόμα και τους εαυτούς μας» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «δεν ζητώ να υποστείλουμε τις σημαίες αλλά να τις κάνουμε πιο πολύχρωμες». Και όλα αυτά απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕ μετά τις εκλογές, τονίζοντας μάλιστα  ότι θα πρέπει «να τελειώσει η συνθήκη» που θέλει «να κρατάμε μέσα τους μυημένους τους λίγους και έξω όλο το εκκλησίασμα».

Τις λίγες μέρες που βρέθηκε στο εξωτερικό πήρε τις αποφάσεις του και πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι θέλει, «να σπάσει τα τείχη και να ξαναχτίσει το κόμμα».


Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, και θα δώσει το πρώτο στίγμα στα όργανα προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύνθεση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου και το 31,5% που έλαβε εμφανίζεται ως «κυρίαρχος» του κεντροαριστερού χώρου.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο εξελίσσεται με άγρια κόντρα με τους κορυφαίους να συγκρούονται. Μια ομάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται με σκεπτικισμό στην διεύρυνση με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει το αριστερό του πρόσημο με το οποίο ήρθε στην εξουσία το 2015. Μάλιστα, επιχειρούν να αμφισβητήσουν το όχημα που προκρίνεται για την εισροή νέων μελών στο κόμμα, την εκλογή πρόεδρου από τη βάση.


Απέναντι σ΄ αυτήν την ομάδα ο αντίλογος είναι η ανάγκη για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία παράταξη με τη μέθοδο της επανίδρυσης των οργανώσεων από μηδενική βάση. Μάλιστα, πολλά στελέχη υποστηρίζουν πως πρέπει να ξεκινήσει μια παραγωγική συζήτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε χειρότερα από το ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοιηκητικές εκλογές, γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη εκπροσώπηση του στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και γιατί είναι ανύπαρκτος στους φοιτητές.

Υπάρχουν αρκετά στελέχη που εισηγούνται την επανίδρυση των οργανώσεων από μηδενική βάση έπειτα από τη διεξαγωγή τοπικών κομματικών συνεδρίων ανά νομό. Ενώ θεωρούν κομβικής σημασίας σε όλη αυτήν την προσπάθεια τη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού από τη βάση.


Παράλληλα, διαμορφώνεται μια ισχυρή πλειοψηφία που δεν συμφωνεί με τον όρο «πασοκοποίηση» που χρησιμοποιεί η εσωκομματική αντιπολίτευση, για να περιγράψει τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, υπάρχουν αρκετά καρφιά σε αυτούς που αντιδρούν στο άνοιγμα του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών, καταλογίζοντας τους  τεράστιες ευθύνες για την αποτυχία στις αυτόδιοικητικές εκλογές και την ανύπαρκτη κοινωνική αντιστοίχιση με τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές τα τελευταία χρόνια. Θεωρούν ότι κρύβονται πίσω από τα κομματικά όργανα χαμηλής συμμετοχής. Γιατί τα κομματικά όργανα δεν εκφράζουν παρά μόνο έναν παραδοσιακό και αποδυναμωμένο μηχανισμό που δεν υπερβαίνει το 4% του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η Προοδευτική Συμμαχία συνδέεται με το μεγαλύτερο κομμάτι της εκλογικής βάσης που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το 31,6% στις 7 Ιουλίου.


Είναι γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ελέγχει περισσότερο από το 80% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και έχει να ανησυχεί κυρίως για κάποιους θύλακες στην Κουμουνδούρου που επιμένουν να επισημαίνουν τον κίνδυνο ιδεολογικής και πολιτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό που έχει ήδη αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, «να τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ» και το σχέδιο προσέγγισης ακόμα περισσότερων στελεχών και μελών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες το σενάριο για τον Πάνο Σκουρλέτη. 

Κάποιοι θα ήθελαν να δουν το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο «Ιφιγένειας» στον βωμό της Κεντροαριστεράς. Ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που θέλουν τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκονται σε άσχημο σημείο το τελευταίο διάστημα, αυτό που υποστηρίζουν άνθρωποι πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι, «Δεν είναι θέμα προσώπων».


Και αυτό είναι μήνυμα όχι μόνο για τον Πάνο Σκουρλέτη αλλά και για όσους σχεδιάζουν να βάλουν εμπόδια στις διαδικασίες μετασχηματισμού του κόμματος. Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα τους προσκείμενους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι ο Πάνος Σκουρλέτης από τη θέση του γραμματέα δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το σχέδιο.

Επίσης, ανοίγουν και τη συζήτηση για την επίδοση των υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, και συμπληρώνουν ότι ο κ. Σκουρλέτης θα έπρεπε να έχει αναλάβει την ευθύνη και να μην κρύβεται πίσω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών που ήταν προσωπική επίδοση του Αλέξη Τσίπρα.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, ενώ ενδεικτική είναι η δήλωσή του πως «δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα».

Την ίδια ώρα μετριοπαθή στελέχη σημειώνουν ότι η διαδικασία μετασχηματισμού του κόμματος θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι με λογική «εμφυλίου και εκκαθαρίσεων». Διαφορετικά η δράση θα φέρει αντίδραση και συσπείρωση δυσαρεστημένων με αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όλα θα κριθούν, όμως, στον δρόμο προς το συνέδριο.


Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου τοποθετείται στις αρχές της άνοιξης παρά το γεγονός πως ορισμένα στελέχη θα ήθελαν οι διαδικασίες να τρέξουν πιο γρήγορα. Ο στόχος της επανάληψης του «άθλου» του Τζέρεμι Κόρμπιν που αύξησε τα μέλη των Εργατικών κατά 400.000 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου εύκολος. Υπενθυμίζεται πως το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι να εγγράψει περίπου 140.000 νέα μέλη. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του και δεν θα χαριστεί σε όποιον θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά του για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων χιλιάδων μελών και τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο κόμμα, με πιο σημαντική την ψήφιση εκλογής προέδρου από τη βάση.


www.newpost.gr


 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13143&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote