Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή σε Σκόπια
Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή σε Σκόπια Εκτύπωση E-mail
23.02.08

Σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου για την ακρίβεια και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

«Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην ίδια συμμαχία» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι «εάν πράγματι το γειτονικό κράτος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν θέλει πράγματι να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και εταίρος. Οφείλει να αποδείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλει να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα. Οφείλει να διανύσει την απόσταση που του αναλογεί για να συναντηθούμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας του».

Αναφερόμενος στη διεξαγόμενη «δύσκολη και σύνθετη» διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής είπε ότι η αίσια έκβασή της θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, θα δυναμώσει την προοπτική αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και θα συμβάλει στην πρόοδο της περιοχής.

Για το θέμα της δημοσίευσης της πρότασης Νίμιτς στην εφημερίδα «Το Βήμα», και απαντώντας στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ότι "η κυβέρνηση έχει «πάρε δώσε» με τα μέσα ενημέρωσης αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στα κόμματα", ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «το μόνο που δεν βοηθά η διαρροή αυτού του εγγράφου είναι την ελληνική κυβέρνηση στο δύσκολο αγώνα που δίνει». Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, είπε ότι «κι εσείς, ειδικά, ως πρώην και επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών, και με πολλές αντίστοιχες εμπειρίες διαρροών απορρήτων εγγράφων επί υπουργίας σας, οφείλετε να το γνωρίζετε και να το κατανοείτε καλά αυτό που λέω».

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι "το να πηγαίνει το θέμα αυτό στον Τύπο συμφωνώ ότι βλάπτει εσάς. Χαίρομαι που το έχετε αντιληφθεί, γιατί πιστεύω ότι θα κάνετε τους ανάλογους χειρισμούς».

Για το Κόσοβο
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβει η Ελλάδα την απόφαση σχετικά με το αν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη.

«Δε χαιρόμαστε να ανεμίζουν αμερικανικές σημαίες στο Κόσοβο και ρωσικές στη Σερβία» επεσήμανε και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να έχει τη δική της συμβολή στην περιοχή και πως αυτό το επιτυγχάνει και μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας στο Κόσοβο. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα του Κοσόβου με την εισβολή στην Κύπρο. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή γειτονιά που προοδεύει» πρόσθεσε.

Ειδικά για την Κύπρο ο πρωθυπουργός είπε ότι «υπήρξε έξωθεν εισβολή και υπάρχει συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, με μαζικές διαδηλώσεις το 2003, αντέδρασαν στην πολιτική της ηγεσίας τους, σύμφωνα με την οποία «η μη λύση αποτελούσε λύση».Οι Έλληνες υποστηρίζουμε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να βρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Να επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ένταξής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι και στο Κόσοβο και στην Κύπρο υπήρξε εισβολή των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην πρώτη περίπτωση και των Τούρκων με νατοϊκά όπλα στη δεύτερη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, είμαστε στη φάση της αρχής του δευτέρου ψυχρού πολέμου, με τις ΗΠΑ να αντιδρούν στη διείσδυση της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και να επεμβαίνουν πραξικοπηματικά στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ που θεωρεί το Κόσοβο σερβική επαρχία. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε επίσης ότι το θέμα του Κοσόβου συνδέεται με αυτό των Σκοπίων και «αφιέρωσε» στον πρωθυπουργό το εθνικό τραγούδι «δεν θα την πάρουνε ποτέ τη γη των Μακεδόνων».

Ανταπαντώντας,ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ο πατριωτισμός είναι κτήμα όλων των Ελλήνων, αλλά « δεν μπορεί να συγχέεται με το λαϊκισμό και δεν μπορεί να ταυτίζεται με ακρότητες». Ο πατριωτισμός, πρόσθεσε, δεν είναι στις κορώνες που, για λίγο, μπορεί να ακούγονται ευχάριστα, αλλά, σε βάθος χρόνου, κάνουν εθνική ζημιά.

Η κυβέρνηση για την διαρροή και το βέτο
O αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς αν μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή θα γίνει έρευνα για τον "κομιστή" του εγγράφου Νίμιτς στον Τύπο, δήλωσε ότι όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί ήδη από χθες, αλλά και σήμερα με την τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ακόμα και αν ασκήσουμε βέτο δεν θα αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, ο εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο και παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα μετέχει στις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1311&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote