Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ο Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά την «πόρτα» στον Ερντογάν για τα F-35: Στις καλένδες οι αμερικανικές Εκτύπωση E-mail
19.07.19

Ο Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά την «πόρτα» στον Ερντογάν για τα F-35: Στις καλένδες οι αμερικανικές κυρώσεις Τους ρόλους του καλού και του… κακού μπάτσου έχουν αποφασίσει να υποδυθούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της Τουρκίας και συγκεκριμένα την προμήθεια των ρωσικών S-400.

Έτσι, μία ημέρα μετά τη σκληρή ανακοίνωση από το Πεντάγωνο περί της διακοπής της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 και ενώ όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ως αντίποινα για τους S-400, ο αμερικανός πρόεδρος σε ρόλο καλού μπάτσου, έκανε… μισό βήμα πίσω και ανακοίνωσε πως δεν θα επιβληθούν επί του παρόντος μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.


Ρίχνει τους τόνους ο Τραμπ


Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα επιβληθούν οι περιβόητες κυρώσεις, άφησε τους πάντες άναυδους: Διαμήνυσε πως προς το παρόν δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και τα έριξε στην… προηγούμενη κυβέρνηση για το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί.

«Όχι, δεν το εξετάζουμε τώρα, όχι», είπε σε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Οβάλ Γραφείο, ανέφερε πως «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «έκανε πολλά και μεγάλά λάθη αναφορικά με την Τουρκία».


Όπως παρατηρεί το Bloomberg,  ενώ η αμερικανική νομοθεσία καθιστά υποχρέωση του Αμερικανού προέδρου την επιβολή κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η προμήθεια από την Τουρκία των S--400 δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του προγραμματισμού, οι ΗΠΑ επρόκειτο να ανακοινώσουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή, κάτι που έπειτα από τις δηλώσεις Τραμπ, δεν πρόκειται να συμβεί.

Η Τουρκία, όπως και άλλοι εταίροι του προγράμματος F-35, ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για τα αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας, που παράγουν περίπου 900 μέρη. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια έως 600 εκατομμύρια δολάρια να βρεθεί αντικαταστάτης της Τουρκίας στο πρόγραμμα.


Δυσφορία Ερντογάν για τα F-35


Η αναστολή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει ως μια απόπειρα των ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, ωστόσο δεν αλλάζουν την ουσία του πράγματος: Η Άγκυρα έχει μείνει εκτός προγράμματος για τα F-35, δεν πρόκειται με άλλα λόγια να τα παραλάβει και αυτό από μόνο του αποτελεί μια σκληρή τιμωρία – αντίποινα για τους S-400.

Και ο Ερντογάν φρόντισε να καταστήσει σαφή την οργή του για την αμερικανική κίνηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στην τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία Μπόλτον – Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk.


Και ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να είναι ορισμένος. Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που θα χάσει αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας από τον αποκλεισμό τα από τη γραμμή παραγωγής των υπερεξελιγμένων μαχητικών.

Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες. Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.


Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.


Ο καλός ο σύμμαχος στη… φουρτούνα φαίνεται


Σε κάθε περίπτωση, την εν λόγω εξέλιξη έσπευσε ήδη να εκμεταλλευτεί η Ρωσία, που σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει τις οικονομικοστρατιωτικές σχέσεις της με την Άγκυρα, προσφέρθηκε να προμηθεύσει την Άγκυρα με τα δικά της υπερσύγχρονα μαχητικά τύπου Su-35. «Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», φέρεται να δήλωσε ο Τσεμέζοφ σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Rostec. 

Η Μόσχα είχε φροντίσει ήδη από χθες να παράσχει και πολιτική στήριξη στον όψιμο σύμμαχο της, αυτή τη φορά με αφορμή τις κυρώσεις που είχαν αποφασίσει οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ως καταδίκη για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.


Ειδικότερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες. Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε».


www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13062&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote