Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απανθρακωμένο πτώμα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι
Απανθρακωμένο πτώμα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Εκτύπωση E-mail
22.02.08

Μαζική, όσο και επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση που έγινε στο Βελιγράδι για το Κόσοβο. Περίπου 200.000 άτομα, κρατώντας σερβικές σημαίες, φώναζαν συνθήματα, όπως «το Κόσοβο είναι Σερβία» και «δεν παραδίδουμε το Κόσοβο».

Ωστόσο, το γεγονός που ξεχωρίζει είναι η είδηση ότι ένα απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε μέσα στο κτίριο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βελιγράδι που είχε πυρποληθεί νωρίτερα από διαδηλωτές. Την είδηση μετέδωσαν πρώτα τα σερβικά τηλεοπτικά κανάλια Pink και B92. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι δεν πρόκειται για υπάλληλο της πρεσβείας.

Επεισόδια

Μια ομάδα Σέρβων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, εισήλθε σήμερα σε τμήμα του κτιρίου όπου στεγάζεται η αμερικανική πρεσβεία στο κέντρο του Βελιγραδίου και έβαλε φωτιά, ενώ προκάλεσε και σοβαρές υλικές ζημιές. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν αμέσως στον τόπο των επεισοδίων και έσβησαν την μικρής έκτασης φωτιά.

Σήμερα το βράδυ έγιναν στο Βελιγράδι μια σειρά βιαιότητες, ενώ οι επιθέσεις σε πολλές δυτικές πρεσβείες ήταν συνεχείς από διαμαρτυρόμενους Σέρβους πολίτες. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 70 άτομα και 19 αστυνομικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο ΒΕΤΑ, που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές.

Μετά το τέλος της μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, αρκετοί νεαροί, κυρίως χούλιγκαν πήγαν στην αμερικανική πρεσβεία και προκάλεσαν επεισόδια και ζημιές. Διαλύθηκαν μόνο όταν έφτασαν επί τόπου δέκα ειδικά αστυνομικά οχήματα και αστυνομικοί που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.

Επεισόδια μικρής έντασης έγιναν από τους νεαρούς συγκεντρωμένους και στις πρεσβείες της Κροατίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, καθώς και στα εστιατόρια Μακντόναλντς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Διαμαρτυρία των ΗΠΑ

Εξοργισμένος με την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δήλωσε απόψε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει την καταδίκη των επεισοδίων από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαι αγανακτισμένος με την επίθεση του όχλου εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Θα πάω στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ζητήσω να εκδοθεί ομόφωνη ανακοίνωση που θα καταδικάζει την επίθεση και θα υπενθυμίζει στη σερβική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για την προστασία των διπλωματικών αποστολών», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο έχει συγκληθεί προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στα σύνορα της Ερυθραίας με την Αιθιοπία, όμως τα μέλη του μπορούν, συνήθως, να αναφέρονται και σε άλλα ζητήματα.

Μήνυμα Κοστούνιτσα

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην ομιλία του διεμήνυσε ότι «όσο υπάρχει ζωή στη Σερβία, το Κόσοβο θα είναι Σερβία». Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε και ο εθνικιστής ηγέτης, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος προειδοποίησε: «Μην παίζετε με την υπομονή του σερβικού λαού. Μη μας προκαλείτε. Θα κατεβούμε στο Κόσοβο».

«Συγκέντρωση που οργανώνεται από το κράτος χωρίς τον πρόεδρο Τάντιτς», είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας Danas, «Ο Κοστούνιτσα θα μιλήσει, ο Τάντιτς είναι στη Ρουμανία», σύμφωνα με την εφημερίδα Blic, «Διχόνοια στη συγκέντρωση της ενότητας», είναι ο τίτλος της Politica.

Ο Βόιλσαβ Κοστούνιτσα έχει δηλώσει ότι η συγκέντρωση του Βελιγραδίου θα είναι η πρώτη μιας σειράς διαδηλώσεων που θα οργανωθούν σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Η σερβική ηγεσία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κάθε παρεκτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης. «Τα μόνα επιχειρήματα που μας δίνουν το δικαίωμα να υπερασπισθούμε το Κόσοβό μας είναι η ειρήνη και οι λογικές ενέργειες», είπε ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

Σε διαδηλώσεις προσανατολίζονται οι Σέρβοι στην Αυστρία

Εκ μέρους του Σερβικού Πολιτιστικού Κέντρου, ο διευθυντής του, Μίλοραντ Ματέοβιτς, τόνισε πως για τους περίπου 300.000 Σέρβους της Αυστρίας, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους ομαλά ενταγμένοι στην αυστριακή κοινωνία, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός της βεβιασμένης αυτής αναγνώρισης του Κοσόβου από την Αυστρία.

Πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις των Σέρβων της Αυστρίας προγραμματίζουν το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, για να διαδηλώσουν ειρηνικά και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Σέρβους στο Κόσοβο, υπέρ της νομιμότητας και του δικαίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των σερβικών οργανώσεων Ντάρκο Μιλοράντοβιτς.

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελάριου Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του αντικαγκελάριου Βίλχελμ Μόλτερερ έλαβε χθες, έπειτα από σχετική εισήγηση της υπουργού Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, την πολιτική, όπως την αποκάλεσε, απόφαση, να προχωρήσει η Αυστρία στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη σχετική εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ - ο οποίος θα βρίσκεται μέχρι την Κυριακή σε επίσημη επίσκεψη αφρικανικών χωρών - προς την υπουργό Εξωτερικών να αποστείλει τη σχετική επιστολή στην Πρίστινα.

Μετά την εξουσιοδότηση αυτή θα πρέπει να αναμένεται και η ανάκληση του Σέρβου πρέσβη από τη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε στις προχθεσινές του δηλώσεις ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παραπέμποντας στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της Αυστρίας στη Σερβία.

Η χθεσινή απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης για αναγνώριση του Κοσόβου συνοδεύτηκε από κριτική δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Κόμματος των Πρασίνων και του ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης Κόμματος των Ελευθέρων.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1306&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote