Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρώτος στόχος το άσυλο και η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Πρώτος στόχος το άσυλο και η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης Εκτύπωση E-mail
10.07.19

Πρώτος στόχος το άσυλο και η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης «Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας». Ηταν μία από τις από τις επωδούς του κ. Μητσοτάκη σε όλη την προεκλογική περίοδο μέχρι τέλους. Για την ακρίβεια, όπως είπε και στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, βασική προτεραιότητα στην παιδεία είναι η επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, αρχής γενομένης από την κατάργηση του ασύλου.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό από τη μια να εξαγγέλλει «ελεύθερα και αυτόνομα» Πανεπιστήμια και από την άλλη ν’ αφήνει στις αστυνομικές δυνάμεις ν’ αποφασίζουν το μέτρο της αυτονομίας, ωστόσο προφανώς κρίνεται σημαντικότερη η επικράτηση του βασικού στίγματος περί νόμου και τάξης.Υπενθυμίζεται πως στον νόμο Διαμαντοπούλου δεν υπήρχε καν ο όρος άσυλο και οι λόγοι αστυνομικής επέμβασης ήταν αυτοί που ισχύουν για κάθε δημόσιο κτίριο.


Ο νόμος επί ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τον ορισμό του «ακαδημαϊκού ασύλου» και σε ό,τι αφορά την επέμβαση της αστυνομίας προβλέπει: «Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».


Εν ολίγοις το πρώτο νομοθέτημα για τη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα είναι το «ξήλωμα» του νόμου Γαβρόγλου που ψηφίστηκε το 2017 για το άσυλο. Το ξήλωμα ωστόσο αφορά πολύ μεγαλύτερο πεδίο, μάλλον το σύνολο των νόμων για τα ΑΕΙ. Ετσι μετά το άσυλο θα ακολουθήσει η επαναφορά των ρυθμίσεων του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε υπερψηφιστεί από το τότε ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Με άλλα λόγια, όπως το ξήλωμα του ίδιου νόμου αποτέλεσε βασική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η επαναφορά του γίνεται προτεραιότητα για το επαναφερόμενο παλαιό πολιτικό καθεστώς.


Αυτό βέβαια σημαίνει επανίδρυση και των περιβόητων Συμβουλίων Ιδρύματος και επαναφορά του μάνατζερ στα ΑΕΙ, «γενικού γραμματέα» κατά την επίσημη ορολογία, όπως επίσης την κατάργηση του πρυτανικού συμβουλίου και την υποβάθμιση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα του ιδρύματος και όποιας άλλης διάταξης από τις ψηφισμένες κριθεί πως εμποδίζει τη σωστή κατά τη Ν.Δ. λειτουργία ενός ΑΕΙ «ελεύθερου» να δέσει καλύτερα με την αγορά. Να επισημανθεί πως μαζί με την κατάργηση του ασύλου έχει εξαγγελθεί και το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου.


Το δεύτερο επείγον για την κοινωνία, αλλά όχι για την κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι το σύστημα πρόσβασης. Ναι, θα αλλάξει, αλλά όχι αμέσως. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις προγραμματικές δηλώσεις, οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο χρόνια. «Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί» διαβεβαίωνε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.


Κατά τ’ άλλα, σημαντικές προτεραιότητες είναι ως γνωστόν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, των πρότυπων σχολείων, η αξιολόγηση των σχολείων, η σύνδεση της αξιολόγησης των ΑΕΙ με τη χρηματοδότηση, η αυτονόμηση μέρους της χρηματοδότησης σχολείων και Πανεπιστημίων κ.ά.


Ορισμένα από τα βασικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την παιδεία είναι:


 • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Σύνδεση της αξιολόγησης με την επιμόρφωση.
 • Ο καθορισμός των κριτηρίων και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων θα γίνεται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 • Σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (επάρκεια - κατάρτιση, προϋπηρεσία, ψηφιακές δεξιότητες, αποτελέσματα αξιολόγησης, συνέντευξη από συμβούλιο επιλογής κτλ.)
 • Επιλογή ανώτατων στελεχών εκπαίδευσης με διαδικασία ΑΣΕΠ.
 • Επαναφορά του θεσμού των σχολικών συμβούλων.
 • Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας.
 • Σε διοικητικό-οικονομικό πεδίο: δημιουργία ολιγομελούς οργάνου υποστήριξης (διευθυντές, εκπρόσωπος αυτοδιοίκησης, κηδεμόνες, μαθητές) για τη λειτουργία του σχολείου και τη διαχείριση πρόσθετων πόρων επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης.
 • Ενισχυμένος ρόλος του διευθυντή του σχολείου.
 • Εθνικό απολυτήριο. Ο βαθμός θα προκύπτει από τον συνυπολογισμό και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
 • Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.


Για την τριτοβάθμια:


 • Διατήρηση για τουλάχιστον δύο χρόνια του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Επανεξέταση του συστήματος εισαγωγής.
 • Καθορισμός ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
 • Καθορισμός ετήσιου αριθμού εισακτέων από τα Ανώτατα Ιδρύματα.
 • Ελεύθερη επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου.
 • Αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση.
 • Ιδρυση πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων. Ιδρυση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας
 • Νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας για τους απόφοιτους Γυμνασίων.
 • Επαναφορά Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ. Επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα Ανώτατα Ιδρύματα.
 • Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ θα γίνεται βάσει κριτηρίων και δεικτών και θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
 • Κατάργηση του ασύλου.
 • Νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για πρόσθετη χρηματοδότηση. Αξιοποίηση από τα ιδρύματα εσόδων από επιχειρήσεις έντασης γνώσης και κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων με ιδιωτικούς φορείς.
 • Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


Η κ. Κεραμέως είναι δικηγόρος, απόφοιτος Σορβόνης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ. Το 2015 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ηταν υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Υφυπουργός για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι η Σοφία Ζαχαράκη, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, ο Βασίλης Διγαλάκης.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13038&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote