Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στα πρόθυρα διχοτόμησης το ανεξάρτητο Κόσοβο
Στα πρόθυρα διχοτόμησης το ανεξάρτητο Κόσοβο Εκτύπωση E-mail
20.02.08
Μια ανάσα πριν τη διχοτόμηση βρίσκεται η Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, όπου ζει συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος της σερβικής μειονότητας, μόλις 3 ημέρες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. «Είναι μονάχα θέμα χρόνου προτού η KFOR κλείσει τις γέφυρες», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ και στις γέφυρες που συνδέουν τις όχθες του ποταμού Ίμπαρ, ο οποίος χωρίζει τους Αλβανόφωνους από τους Σέρβους στην πόλη.

Επεισόδια
Αργά το βράδυ της Δευτέρας Σέρβοι πυρπόλησαν δύο φυλάκια συνοριακών σταθμών ελέγχου με το Κόσοβο που ανήκουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Περισσότεροι από 1.000 νεαροί Σέρβοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «το Κόσοβο είναι σερβικό» προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε όχημα του ΝΑΤΟ στη Μιτρόβιτσα, διαμαρτυρόμενοι για την διεθνή αναγνώριση του ανεξάρτητου Κοσόβου. Η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τις ερχόμενες ημέρες, καθώς συλλαλητήρια διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί στις μεγάλες πόλεις της Σερβίας για αύριο.

«Νομιμοποίηση μιας εθνοκάθαρσης» χαρακτήρισε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς την αναγνώριση του Κοσόβου, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει στο δρόμο της διπλωματίας για να επιλύσει το ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς ζήτησε από τις χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ να καταδικάσουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η χώρα του ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Τουρκία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του Κοσόβου από τις χώρες αυτές.

Διχασμένοι
Η αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσόβου έχει διχάσει τη διεθνή κοινότητα, πόσο μάλλον την Ε.Ε. Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν ήδη ή αναμένεται να αναγνωρίσουν το νέο κράτος, ενώ ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια της Ε.Ε., Χαβιέρ Σολάνα, μετέβη χθες για συνομιλίες στην Πρίστινα με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

Η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών της, Σ. Λαβρόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή σταθερότητα. Οι φόβοι για ντόμινο ανεξαρτητοποιήσεων επαληθεύονται. Ηδη η περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία εξέφρασε χθες την επιθυμία της να αναγνωριστεί ως ένα ανεξάρτητο κράτος όπως το Κόσοβο.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1302&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote