Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Ολοκληρώθηκαν οι τελετές ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με το επίσημο γεύμα στο
Ολοκληρώθηκαν οι τελετές ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με το επίσημο γεύμα στο Εκτύπωση E-mail
23.06.19

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με το επίσημο γεύμα στο Hilton Με επίσημο γεύμα παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων και πλέον των 1.500 ατόμων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη οι τελετές για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Την Κυριακή 23 Ιουνίου ο κ. Ελπιδοφόρος πρόκειται προεξάρχει της πρώτης του θείας λειτουργίας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.

 
 

Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά “ολόκληρη η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής”, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο γεύμα. Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση κατά την τελετή ενθρόνισης, τόνισε ότι η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου “έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό”΄.

 

“Γιατί είναι αλήθεια”, συνέχισε, “ότι η Ορθοδοξία είναι πανανθρώπινη, το μήνυμά της δεν είναι μόνο για ένα Εθνος, για έναν λαό. Αλλά από την άλλη μεριά, η ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού έχουν ταυτιστεί με την πορεία της Ορθοδοξίας”.

“Στην Ελλάδα”, όπως είπε ο υπουργός, “δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών, αλλά αντίθετα στο διάλογο, στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που αποτελούν την ουσία του μηνύματος της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες σ’ αυτόν τον τομέα, για το διαθρησκευτικό διάλογο ειδικά στη Μέση Ανατολή και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, για το διάλογο ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς”, και τόνισε πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έχει “την αμέριστη υποστήριξή μας να καλλιεργήσει την πνευματική ζωή, τον ελληνικό πολιτισμό, με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, προφανώς μέσα από το δίκτυο των ενοριών, των σχολείων και των υπόλοιπων καθιδρυμάτων της”.

“Μέσα απ’ αυτή τη δράση”, ανέφερε ο υπουργός, “σφυρηλατούμε τους δεσμούς με το αμερικανικό Εθνος, τις γέφυρες φιλίας που μας συνδέουν μ ΄αυτή τη μεγάλη χώρα” και κατέληξε λέγοντας:  

 

“Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, προσβλέπει και ελπίζει η Ελληνική Πολιτεία και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωταγωνιστικός και ο συντονιστικός ρόλος σας θα οδηγήσουν σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του Ελληνισμού, θα ενισχύσουν τη συμπαράσταση της Ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα αλλά και την Κύπρο, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραμία, κοινή δράση και πάνω απ’ όλα ενότητα όλου του Ελληνισμού”.  

 

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος καλωσορίζοντας τους 1,500 και πλέον συνδαιτυμόνες, επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως “το γεγονός της ενθρόνισης του οποίου γίναμε μάρτυρες το πρωί στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό αποτελεί κάτι παραπάνω από το δώρο της αποστολικής διαδοχής χάρη στην οποία έχει διατηρηθεί η Εκκλησία μας στους αιώνες” 

Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Στην αποστολική διαδοχή, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό της Εκκλησίας μας εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και εξασφαλίζεται σήμερα με την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος και επανέλαβε ότι ως Ελληνες και Ορθόδοξοι έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να προσφέρουμε τη μαρτυρία του Ευαγγελίου της αγάπης και της πίστης στο συνάνθρωπο.

 

“Εχουμε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έναν άνθρωπο με βαθειά πίστη, αφοσιωμένο πλήρως στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που διαθέτει δυνατή κρίση, έναν άνθρωπο που έχει πετύχει. Επομένως μπορεί να κάνει πράγματα στην κατεύθυνση της δημιουργικής συνέχισης της αποστολής της Εκκλησίας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.  

Προσέφερε δε στο διάδοχό του ένα σετ εγκολπίου και επιστήθιου σταυρού που συμπληρώνει, όπως είπε, το πρώτο δώρο, μια ράβδο που του είχε δώσει, όταν ανέλαβε ο ίδιος τα καθήκοντά του το 1999, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, και την οποία προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την πρώτη συνάντησή τους το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την άφιξη του νέου Αρχιεπισκόπου στη Νέα Υόρκη.

 

“Σ’ ακολουθούν οι προσευχές των ανθρώπων. Πρέπει να το ομολογήσω ότι αν είμαι ζωντανός στην ηλικία των 92 ετών είναι εξαιτίας των προσευχών των ανθρώπων”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στον εμφανώς συγκινημένο διάδοχό του.

 

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας

 

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος “για το έργο το οποίο τέλεσε με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια. Εγραψε, όπως ο καθένας από μας, τη δική του ιστορία. Ομως αυτή η ιστορία είναι μεγάλη και θα μείνει στη μνήμη όλων. Ετσι είναι στην Εκκλησία μας, ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται, γιατί είναι συνέχεια και μόνο η πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία είναι αυτή που μας ενώνει και μας κρατάει αγαπημένους”.   

 

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος αφού αναφέρθηκε και στον Ελληνισμό της Γερμασνίας και στην ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας τόνισε πως “όλοι έχουμε μια ευθύνη αυτή την Ορθοδοξία και αυτή την ιστορική γλώσσα, την Ελληνική μας γλώσσα, να τα δώσουμε παραπέρα, να μην ξεχάσουμε τη γλώσσα μας και την πίστη μας”.

 

Αναφερόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο είπε ότι είναι σίγουρος πως “ένας Ελπιδοφόρος δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό”.  

 

Χαρακτήρισε τέλος, “δώρο Θεού” τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως “ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης  δε φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο”.  

 

Ανδρέας Μαυρογιάννης

 

Τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού εξέφρασε πρώτα τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο για την “εξαιρετική του διακονία” την τελευταία 20ετία.  

 

“Δεν έχω αμφιβολίες, Σεβασμιώτατε, ότι με την πεφωτισμένη ηγεσία σας θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και για τις παγκόσμιες αξίες, σε συνέργεια με την κυβέρνηση και το λαό της μεγάλης αυτής χώρας που μας φιλοξενεί”, επισήμανε, ενώ δήλωσε συγκινημένος από το όραμα του Αρχιεπισκόπου.   

 

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου αποτελεί μήνυμα ελπίδας για την Εκκλησία και όλους τους Ελληνες στις ΗΠΑ, τόνισε η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη, ενώ  χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι Ντην Μητρόπουλος, πρόεδρος του “FAITH Endowment”, Γιώργος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Μαρία Logus, Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, επικεφαλής του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα, ο Αργύρης Βασιλείου, εκτελεστικός διευθυντής της “Ηγεσίας των 100” και ο Γιώργος Λουκάς, πρόεδρος της AHEPA.

 

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όλους για την λαμπρή αυτή μέρα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. “Νιώθω σα να γιορτάζουμε την Ανάσταση. Ομως μόλις τώρα ξεκινώ τη διακονία μου εδώ. Και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό να έχουμε την Ανάσταση πριν την Σταύρωση… Ως Αρχιεπισκοπή και ως Εκκλησία του Κυρίου έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Να ετοιμαστούμε για να σηκώσουμε το Σταυρό”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και επισήμανε στους συνοδοιπόρους του στο ταξίδι αυτό με ελπίδα για το μέλλον, όπως είπε, ότι “μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε τη μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής στην Εκκλησία που θα εκπληρώσει κάθε ελπίδα και κάθε  στόχο”. 


www.greeknewsonline.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12997&Itemid=37

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote