Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η πρόταση Νίμιτς στο τραπέζι
Η πρόταση Νίμιτς στο τραπέζι Εκτύπωση E-mail
20.02.08

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου να ενημερωθεί από την Ντ.Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό το φως της νέας πρότασης του Μ.Νίμιτς.

«Ενημέρωσα την Κυβερνητική Επιτροπή για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών του κ. Νίμιτς, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η θέση της χώρας για τη διαπραγμάτευση που, όπως ξέρετε, τώρα μπαίνει στην ουσία της. Το ίδιο θα πράξω και με τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Μπακογιάννη.


 Οι πληροφορίες θέλουν την πρόταση να περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά ονόματα, δηλαδή σύνθετες ονομασίες με προσδιορισμό γεωγραφικό ή άλλο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί το εύρος της χρήσης τους, αν δηλαδή θα είναι μέρος διπλής ονομασίας ή όχι, με τις πληροφορίες να συντείνουν υπέρ της διπλής.

Σημειώνεται ότι η τελική πρόταση σχετικά με το όνομα θα παρουσιαστεί στα δύο μέρη στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας και εφόσον και οι δύο πλευρές την αποδεχθούν ως βάση διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου, το πρωί συναντήθηκε και ο ίδιος ο Μ.Νίμιτς με τον Κ.Καραμανλή, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Μικρή υποχώρηση και στάση αναμονής

Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ως βάση συζήτησης την πρόταση, με στόχο όπως είπε η ελληνίδα ΥΠΕΞ εξερχόμενη του Μαξίμου μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η αποδοχή αυτή δεν συνάδει ωστόσο πλήρως με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πάντως, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ.Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να προσκληθούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, ενώ παραμένει ανοικτό ως ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο.

Σειρά επαφών Μπακογιάννη

«Εμείς έχουμε τις θέσεις μας που προήλθαν χθες από το Πολιτικό μας Συμβούλιο και παραμένουμε σε αυτές» δήλωσε ο Θ.Πάγκαλος έπειτα από την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου από την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, τόνισε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση οφείλει σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που μόλις τώρα άρχισε να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό είναι συμφέρον για τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Νίμιτς είπε ότι αυτή είναι διατυπωμένη σε έγγραφο μικρής εκτάσεως με περιοριστική μορφή, δηλαδή όχι λεπτομερειακή, το δε εν λόγω έγγραφο δεν είναι τελικό, αλλά προς συζήτηση.

Είπε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει σημαντικές αντιπροτάσεις ή τροποποιήσεις, «δεν ξέρω πως θα τις χαρακτηρίσει η ίδια».

Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Πάγκαλος είδαν το κείμενο της πρότασης Νίμιτς, η οποία -όπως είπε ο Θ.Πάγκαλος- «είναι όπως την περιέγραψε η υπουργός Εξωτερικών».

 

Παραμένουμε σταθεροί στη θέση που είχαμε διατυπώσει το 1992 για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξερχόμενη από το γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη η οποία την ενημέρωσε για την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Ερωτηθείσα για την συγκεκριμένη πρόταση η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος "Μακεδονία" πρέπει απαρέκλιτα να αναγνωρίζεται ως καθαρά γεωγραφικός, διότι διαφορετικά, τόνισε, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να εγερθεί ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας ή μειονότητας στην Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα μελετήσουμε τις προτάσεις Νίμιτς και θα διατυπώσουμε σαφείς θέσεις. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, πρόσθεσε, εδώ και 15 χρόνια, είμαστε υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και έχουμε μιλήσει για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δυστυχώς, είπε, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχασε πολύτιμο έδαφος, αρνούμενη, όταν μπορούσε να συμφωνήσει σε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

 

"Επειδή αυτό που πρόκειται να γίνει αυτές τις ημέρες αφορά την πατρίδα μας και την ιστορία δεν νομίζω ότι είναι μια εύκολη υπόθεση που μπορούν να αναλάβουν τα κόμματα. Πρέπει να καταφύγουμε στον ελληνικό λαό", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη.


Επικαλέστηκε σφυγμομετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες άνω του 80% του ελληνικού λαού δεν θέλει υποχωρήσεις που θα θίγουν την αξιοπρέπεια της χώρας και πρόσθεσε "συντάσσομαι με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

Σεβασμός στην εμπιστευτικότητα

"Το κείμενο (Νίμιτς) μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.

Σε ερώτηση αν εκπληρώνεται από την πρόταση Νίμιτς η προϋπόθεση για μία ονομασία, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, ενώ για το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις στην κοινή γνώμη από όσες διαρροές γίνονται προς τον τύπο δήλωσε ότι μπορεί να είναι λανθασμένα και όσα γράφονται.

Για το πότε θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σψετικά ανέφερε ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκπροσωπούν ουσιαστικά και το λαό.

Ωστόσο, αργότερα και ερωτηθείς αν θα ζητήσει εμπιστευτικότητα η κα Μπακογιάννη και από τους πολιτικούς αρχηγούς,τόνισε ότι αυτό είναι αυτονόητο. "Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κανείς να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα προκειμένου να βοηθηθεί η ίδια η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα", τόνισε.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1299&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote