Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκανε τις τρεις, δύο ο Νίμιτς
Εκανε τις τρεις, δύο ο Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
19.02.08
 Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει, σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, τις νέες προτάσεις του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ.

Στην περίπτωση νέας ασυμφωνίας των μερών, δεν αποκλείεται ο κ. Νίμιτς να συλλέξει τις απόψεις των πλευρών και να τις καλέσει σε νέα συνάντηση, πιθανόν στη Νέα Υόρκη, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο.

Βέτο, αν...

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής εμμένει στην επίσημη θέση της, ζητώντας μία και μοναδική κοινά αποδεκτή ονομασία για κάθε χρήση (erga omnes), η οποία θα χρησιμοποιείται από την Ελλάδα, τους διεθνείς οργανισμούς, τις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με άλλα κράτη, καθώς και σε όλα τα κρατικά έγγραφα της χώρας αυτής. Αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή συμφωνία, η Ελλάδα θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τον προσεχή Απρίλιο.

Αυτή η ελληνική θέση αφήνει ανοιχτό το πώς θα ονομάζουν οι πολίτες των Σκοπίων τη χώρα τους στο εσωτερικό της, καθώς και το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος των Σκοπίων, που θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι τον προσεχή Απρίλιο.

Η πλευρά των Σκοπίων παραμένει αρνητικά αμετακίνητη στο σημείο αυτό, επιδιώκοντας, απλώς, μια κοινή ονομασία για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Ασάφεια

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες στιχομυθίες, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να περιορίσει τις ιδέες των προτάσεών τους από τρεις σε δύο, δηλαδή θα υπάρξει επαναφορά τής ιδέας της διπλής ονομασίας - μία για την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς και διατήρηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για χρήση του κράτους των Σκοπίων και στις διμερείς σχέσεις τους, ενώ παραμένει ασαφές ποια ονομασία θα έχουν τα επίσημα κρατικά έγγραφα της χώρας.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, αποφασίζοντας με τους εταίρους της αν θα αποστείλει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία για την Κροατία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1294&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 19.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote