Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρόταση Νίμιτς
Πρόταση Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
19.02.08
Νέα πρόταση αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών Βασιλάκη και Δημητρώφ στην Αθήνα. Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε την πρόταση του δίκαιη και αξιοπρεπή, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να λάβουν υπόψη το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να κινήσουν αυτό το θέμα. Τόνισε ότι παρουσίασε μία νέα πρόταση για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια. 

 Ο μεσολαβητής επεσήμανε ότι είναι μία συμβιβαστική πρόταση που δεν καλύπτει 100% τις επιδιώξεις καμίας απο τις 2 πλευρές. Αν είχα κάνει τέτοια πρόταση δεν θα υπήρχε δυνατότητα επίλυσης και προοπτικής του ζητήματος.

 Θεωρώ ότι είναι μία συμβιβαστική πρόταση, δίκαιη και αξιοπρεπής που μπορεί να λύσει το ζήτημα. Η πρόταση έχει στοιχεία που είναι δύσκολα για κάθε πλευρά, που κάποια θα γίνουν αποδεκτά και κάποια όχι.

 Αν κανείς δει την πρόταση στο σύνολο της θα δει ότι είναι μία πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση.  Πρόσθεσε ότι οι δύο πρεσβευτές θα παρουσιάσουν την πρόταση στις κυβερνήσεις τους για να τη μελετήσουν στο σύνολο της, λαμβάνοντας υπόψη την ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Κατόπιν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος, κάτι που είναι καλό για την περιοχή. Ο κ. Νίμιτς ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της πρότασης καθώς και την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι μεσολαβητής του ΟΗΕ.

 Ο πρεσβευτής κ. Βασιλάκης είπε ότι ο κ. Νίμιτς παρουσίασε μία πιο επεξεργασμένη δέσμη ιδεών που είχε παρουσιάσει το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους της πρότασης.

 Είναι μία εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, που είναι δύσκολη. Ο κ. Δημητρώφ δεν έκανε κανένα σχόλιο. 

Η υπ. Εξωτερικών  Ντόρα Μπακογιάννη μετά την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, το πρωϊ της Τρίτης, απαντώντας σε ερώτηση αν το βέτο είναι κοντά, είπε: «Είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε.

 Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε». H κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής και προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διάλογο» και πρόσθεσε  ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προτάσεις Νίμιτς.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει θέμα σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο.  Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εξελίξεις για το Κόσοβο και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τις αναμενόμενες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι το 2001 η διαπραγμάτευση έγινε με βάση την ενιαία σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας και όχι με βάση τη χρήση διπλής ονομασίας.   

 FLASH

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1292&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote