Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αστυνομική έρευνα με αμφιλεγόμενη τεχνολογία Εκτύπωση E-mail
18.05.19

18s1facial_recog Τη φωτογραφία του διάσημου ηθοποιού Γούντι Χάρελσον χρησιμοποίησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης στην ηλεκτρονική της εφαρμογή αναγνώρισης προσώπων, για να αναγνωρίσει κλέφτη, ο οποίος έμοιαζε με τον ηθοποιό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη χρήση της αμφιλεγόμενης αυτής τεχνολογικής καινοτομίας.

 

 

Η εικόνα του καταζητούμενου κακοποιού στις κάμερες ασφαλείας δεν ήταν ευκρινής, ενώ φωτογραφίες του Χάρελσον επέτρεψαν στα ηλεκτρονικά συστήματα της αστυνομίας να εντοπίσουν τον ύποπτο. Ο καταζητούμενος, που είχε κλέψει μπίρες από κατάστημα της μεγαλούπολης, συνελήφθη από την αστυνομία. Οι Αρχές της Νέας Υόρκης έχουν χρησιμοποιήσει και φωτογραφία εξίσου διάσημου παίκτη της ομάδας μπάσκετ των Νικς, για τον εντοπισμό υπόπτου σε υπόθεση κακοποίησης στο Μπρούκλιν. «Οι έρευνες για κακουργήματα δεν μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένα ηλεκτρονικά δεδομένα. Είναι εντελώς διαφορετικό μία εταιρεία να κατασκευάζει ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να βρίσκουν οι χρήστες τη διασημότητα που τους μοιάζει και άλλο να αξιοποιείται η τεχνολογία αυτή για την ταυτοποίηση υπόπτων για κακουργήματα. Οι ύποπτοι αυτοί μπορεί να στερηθούν την ελευθερία τους και να αντιμετωπίσουν διώξεις εξαιτίας ενός αναξιόπιστου ηλεκτρονικού συστήματος», λέει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, Κλερ Γκάρβι.


Από τη μεριά της, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επιμένει ότι χρησιμοποιεί το σύστημα αναγνώρισης προσώπου με σύνεση και υπευθυνότητα, αξιοποιώντας το ως βοήθημα για την προώθηση αστυνομικών ερευνών. «Κανείς δεν έχει συλληφθεί αποκλειστικά επί τη βάσει της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων. Οπως και με κάθε στοιχείο μιας έρευνας, είναι απαραίτητες η επιβεβαίωση και η επαλήθευση των στοιχείων», λέει η αξιωματικός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέσικα Μακρόρι.


 

Την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων απαγόρευσε, όμως, ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, ύστερα από σχετική ψήφο του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση απαγορεύει στην τοπική αστυνομία, αλλά και στις ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή. Ο εισηγητής της απόφασης, Αρον Πέρκινς, λέει: «Με την απαγόρευση θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε ασφάλεια χωρίς να μετατραπούμε σε αστυνομικό κράτος. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή συνεργασία μεταξύ κοινότητας και Αρχών και όχι με μεθόδους Μεγάλου Αδελφού». Ο δικηγόρος της οργάνωσης υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU, Ματ Κέιγκλ, υποστηρίζει ότι η αναγνώριση προσώπων δεν πρόκειται να μας κάνει πιο ασφαλείς, ενώ θα περιορίσει τις ελευθερίες μας, απειλώντας άμεσα τα μέλη μειονοτήτων και τους μετανάστες. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υποχρεώνει επίσης τον οργανισμό συγκοινωνιών του Σαν Φρανσίσκο να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τα δεδομένα από τις κάμερες ασφαλείας στο δίκτυό του.

 

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12911&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 18.05.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote