Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γεωπολιτικό πόκερ στην κυπριακή ΑΟΖ: Η βρετανική στήριξη στην Τουρκία, οι απειλές Τσαβούσογλου και τ
Γεωπολιτικό πόκερ στην κυπριακή ΑΟΖ: Η βρετανική στήριξη στην Τουρκία, οι απειλές Τσαβούσογλου και τ Εκτύπωση E-mail
16.05.19

Γεωπολιτικό πόκερ στην κυπριακή ΑΟΖ: Η βρετανική στήριξη στην Τουρκία, οι απειλές Τσαβούσογλου και το μήνυμα Αποστολάκη Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις πειρατικές της ενέργειες στην περιοχή, ενέργειες που όπως όλα δείχνουν έχουν τη στήριξη της Βρετανίας, η Κύπρος –που απέστειλε διάβημα στο Λονδίνο- προχωρά με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος.

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ. Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις πειρατικές της ενέργειες στην περιοχή, ενέργειες που όπως όλα δείχνουν έχουν τη στήριξη της Βρετανίας, η Κύπρος –που απέστειλε διάβημα στο Λονδίνο- προχωρά με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη έστειλε νέο σαφές μήνυμα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα σημείωσε πως η Αθήνα παραμένει σε συντονισμό με την Λευκωσία καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες.

 

Ακάθεκτη προχωρεί η Λευκωσία, συνεχίζει τις πειρατικές ενέργειες η Άγκυρα

 

Ειδικότερα, η Κύπρος παρά τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες προχωρά κανονικά και με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματός της.

Έτσι, μετά τη συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό Τotal για την επέκταση των ερευνών της εταιρείας και σε άλλα πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου»- η ανακοίνωση μιας νέας συμφωνίας, η οποία αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για την πώληση φυσικού αερίου στα δύο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο. Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται τις επόμενες ώρες.

 

Εν τω μεταξύ, ένα δεκαήμερο μετά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) φαίνεται να έχει ξεκινήσει προετοιμασία για γεώτρηση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τρία πλοία υποστήριξης, Sancar (Sophie Siem), Korkut (Siem Louisa) και Altan (Siem Sasha), έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι Αττάλειας μέχρι και το γεωτρύπανο και αντίστροφα άδεια, χωρίς να μεταφέρουν εξοπλισμό, από την Κυριακή -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου- άρχισε να μεταφέρεται κάποιος εξοπλισμός στο γεωτρύπανο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Άγκυρα παρουσίασε χάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του έφτασε σε σημείο να ζητήσει όλοι οι υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ να διοχετεύονται μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά, μια τοποθέτηση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις:

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, παρά τις προειδοποιήσεις μας - και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα-, διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στην διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετούν αυτή την λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα, τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε».

 

Κυπριακά αντίμετρα

 

Την ίδια ώρα εντείνονται τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά εμπλεκόμενων εταιρειών. Οι μεγαλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες, που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στην παράνομη γεώτρηση. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι συνεργάζονται πέραν των δέκα «δευτεροκλασάτων» εταιρειών που παρέχουν εξοπλισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε σειρά άλλων μέτρων προς αυτές τις εταιρείες.

Επιπρόσθετα, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς τη Βρετανία, έπειτα από τις δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος είχε καλέσει την Κύπρο «να μην προχωρά σε γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενα σημεία της ΑΟΖ».

 

Μήνυμα Αποστολάκη

 

Μέσα σε αυτό το θερμό κλίμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα: «Ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, οι προσπάθειες μας στοχεύουν στην εξομάλυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 

Επίσης αναφέρθηκε στην «πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία καταδικάσαμε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων διεθνώς από ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και άλλες χώρες. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος και παραμένουμε συντονισμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες».

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12906&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.05.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote