Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Όχι στα τετελεσμένα»
«Όχι στα τετελεσμένα» Εκτύπωση E-mail
19.02.08
Μετά από δύσκολες και επίπονες διαβουλεύσεις οι «27» κατέληξαν σε ένα κείμενο «κοινών θέσεων» για το Κόσοβο, δήλωσε η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η κ.Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «στόχος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» και ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε επόμενο στάδιο».

Ειδικότερα, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «η Ελλάδα πάντα πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει ότι οι καλύτερες λύσεις στις διαφορές και τα προβλήματα, προκύπτουν από αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις. Με διάλογο και διαπραγμάτευση, όχι από μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα». Συνεχίζοντας η υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι «αυτή η θέση, θεμελιωμένη στο σεβασμό της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, καθόρισε την πολιτική μας και στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου».

Σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό, «οι χθεσινές αποφάσεις στην Πρίστινα διαμορφώνουν αναμφισβήτητα μία νέα πραγματικότητα στην ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής».

Επιπλέον, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι πρωτεύουσα σημασία έχει η ασφάλεια και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Σέρβων και των άλλων εθνοτικών ομάδων που ζουν στο Κόσοβο και σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέλη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εντάσεις.

Ακόμη, η υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε «απαραίτητη» την ενεργή παρουσία της ΕΕ και τη συνεργασία της με την υφιστάμενη Νατοϊκή δύναμη της KFOR, τονίζοντας ότι «αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης στο Κόσοβο, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη, οφείλει να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. «Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή παρουσία στο Κόσοβο επιβεβαιώνει και ενισχύει το ρόλο μας ως περιφερειακής δύναμης ευθύνης και σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου, η υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε επόμενο στάδιο, αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις, τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και στα συμφέροντα της χώρας».

Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους της και τις γειτονικές της χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η Σερβία για τη διατήρηση της περιφερειακής ισορροπίας και σταθερότητας

Την λύπη του εκφράζει η Κύπρος για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου νομικά άκυρη είναι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σύμφωνα με το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη λύπη της για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της πλειοψηφίας του Κοσόβου, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

«Θεωρούμε την αποσχιστική αυτή ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου νομικά άκυρη, κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1999), το οποίο επιβεβαιώνει την προσήλωση των κρατών μελών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, παραμένοντας συνεπής στις αρχές της, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα διεθνή προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1289&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote