Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Βενεζουέλα: Κορυφώνεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» - Σφοδρές συγκρούσεις και μεταξύ στρατιωτών Εκτύπωση E-mail
01.05.19

venezuela_po--2 Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ώρες πολλές περιοχές της Βενεζουέλας, με τις συγκρούσεις να είναι πιο σφοδρές στην πρωτεύουσα Καράκας.

Αφορμή για την κλιμάκωση των επεισοδίων αποτέλεσε ένα βίντεο, στο οποίο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό καλεί σε εξέγερση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το βίντεο, που αναρτήθηκε στα social media, γυρίστηκε στην αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας και σε αυτό ο Γκουαϊδό συνοδεύεται από πολλούς στρατιώτες και τον κρατούμενο ακτιβιστή Λεοπόλδο Λόπεζ, βασικό ηγέτη της αντιπολίτευσης τον οποίο οι στρατιωτικοί φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ΄ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο. 

«Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της "Επιχείρησης Ελευθερία". Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.


Την ίδια ώρα, ο υπουργός πληροφοριών της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι ένα μικρό μέρος του στρατού έχει ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό. «Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, μαζί με τις ένδοξες εθνικές ένοπλες δυνάμεις, να νικήσουν την προσπάθεια πραξικοπήματος και να διατηρήσουν την ειρήνη» έγραψε στο Twitter.


Ακολούθησαν διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια, ενώ δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας


Διαψεύδει ο Μαδούρο


Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι ο στρατός παραμένει «απόλυτα πιστός» στο πρόσωπό του μετά από συνομιλία που είχε με τους στρατιωτικούς ηγέτες. «Θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter.


Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίν, είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Λίγη ώρα μετά το βίντεο - κάλεσμα του Γκουαϊδό, διεθνή μέσα μετέδιδαν ότι στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον μεταβατικό πρόεδρο, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.


Οχημα της Εθνοφρουράς παρέσυρε διαδηλωτές

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.


Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό.

Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε.

Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί «λιποτακτών» είναι λανθασμένες.

Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον πρόεδρό της, Γκουαϊδό, μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.


www.kathimerini.gr



 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12877&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote