Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κι όμως, υπήρχε κράτος…
Κι όμως, υπήρχε κράτος… Εκτύπωση E-mail
18.02.08

Σχετικά επιτυχημένο κρίνεται το “crash test” του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πολύ σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο μεγάλο μέρος της χώρας. Τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και οι κατά τόπους υπηρεσίες (Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι) ήταν η πρώτη, ίσως, φορά σε ανάλογη περίσταση που βρήκαν τον τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να μην παίξουν το… χαλασμένο τηλέφωνο

– αν και οι προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν θέσει σε συναγερμό εδώ και μία, περίπου, εβδομάδα όλο τον μηχανισμό. Έτσι, τα προβλήματα που ανέκυψαν – πάντα αναλογικά με το μέγεθος της κακοκαιρίας – ήταν ελάχιστα.

Την ικανοποίησή της για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, παρά τα όποια προβλήματα, εξέφραζε και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Το πρωί της Κυριακής, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε συμβολικά το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής για να δώσει και συγχαρητήρια στους εργαζόμενους.

Από την πρώτη στιγμή, το βάρος έπεσε για να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και να μην «κοπεί» η Ελλάδα στα δύο. Το στοίχημα μάλλον κερδήθηκε, αν και το απόγευμα της Κυριακής, λόγω της έντασης της χιονόπτωσης, η Εθνική Οδός έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα επανειλημμένα στο ύψος της Μαλακάσας, κυρίως εξαιτίας των οδηγών που έκαναν την απερισκεψία να κυκλοφορήσουν δίχως αλυσίδες. Η Τροχαία κατέγραψε τους αριθμούς των αυτοκινήτων και θα στείλει «πεσκέσι» ταχυδρομικώς τις σχετικές κλήσεις…

Ως το απόγευμα της Δευτέρας απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στις Εθνικές Οδούς, την Εγνατία και την Αττική Οδό. Έως τα ξημερώματα της Τρίτης θα είναι ανοιχτά σε 24ωρη βάση τα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης (στα όρια της Ανατολικής Αττικής) και στις λεωφόρους Λαυρίου, Μαραθώνος και Βάρης-Κορωπίου.

Λόγω του ισχυρού παγετού, αλλά και της ανάγκης να μην μπλοκάρουν οι δρόμοι και να κινούνται ελεύθερα τα εκχιονιστικά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα και πάντως εάν παραστεί ανάγκη, να έχουν εξοπλίσει οπωσδήποτε τα οχήματά τους με αλυσίδες. 

Τι «πάγωσε» ο χιονιάς και τι λειτουργεί κανονικά – Χρηστικός Οδηγός

  • Ουδείς είναι υποχρεωμένος – μόνο εφόσον εμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες – να πάει τη Δευτέρα στη δουλειά του. Αυτό τονίζει σε εγκύκλιό της η Επιθεώρηση Εργασίας, προσθέτοντας ότι ουδείς θα υποστεί κυρώσεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
  • Ωστόσο, οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά θα υπολειτουργήσουν λόγω της αναμενόμενης έλλειψης προσωπικού.
  • Κλειστά θα είναι όλα τα δικαστήρια – εκτός από τα αυτόφωρα – στους νομούς Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
  • Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Αθήνα, Ανατολική και Δυτική Αττική, Πειραιά, σε όλη την Κρήτη, σε Αργολίδα, Λακωνία, Αρκαδία, Κορινθία, Εύβοια, Κυκλάδες, αγνησία (στις περιοχές του Πηλίου), και ορισμένες περιοχές της Αχαΐας. Το ίδιο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα
  • Κλειστές και οι Πανεπιστημακές και Τεχνολογικές Σχολές σε Αθήνα και Πειραιά.
  • Αναβάλλονται με ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών
  • protothema
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1287&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >