Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο Αλέξης ταράζει τα νερά
Ο Αλέξης ταράζει τα νερά Εκτύπωση E-mail
18.02.08

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο πολιτικό σκηνικό η εκλογή του κ. Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ. Η εξαιρετικά θετική δημόσια εικόνα του και η υψηλή δημοτικότητά του, σε συνδυασμό με την κρίση του δικομματισμού και ενδεχόμενη συνέχιση της «πολιτικής απραξίας», εντείνουν τη ρευστότητα και προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανή αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Το τοπίο αλλάζει, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη μορφοποιηθεί η επόμενη μέρα. Η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται καθαρά του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 3,3 μονάδων, η κυβερνητική αυτοδυναμία όμως δείχνει να εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ενώ η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά στην προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας.

Η Κεντροαριστερά στο σύνολό της ενισχύεται έναντι της Κεντροδεξιάς, χωρίς πάντως η ενίσχυσή της αυτή να μπορεί να δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Οι πολίτες πάντως θεωρούν ότι η ενίσχυση των ποσοστών της Αριστεράς συνιστά στάση διαμαρτυρίας προς τα μεγάλα κόμματα και ότι οι προσδοκίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες προσφοράς που έχει το κόμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο κι αν η προσωπικότητα του κ. Αλ. Τσίπρα ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, δεν οδηγεί -προς το παρόν, τουλάχιστον- σε πολιτικές εξελίξεις.

Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής διεξήχθη στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την εκλογή του κ. Αλ. Τσίπρα, μία μέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την πρόταση των κομμάτων για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η γενική απεργία για το ασφαλιστικό.

Η απήχηση του κ. Αλ. Τσίπρα στο σύνολο των ερωτηθέντων είναι εντυπωσιακή. Στο ξεκίνημα της αρχηγικής του θητείας εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 52,8% θετικές γνώμες και μόνο 15,3% αρνητικές. Ακολουθεί ο κ. Κ. Καραμανλής με 44,9% θετικές και 41,8% αρνητικές γνώμες και ο κ. Α. Αλαβάνος με ισοζύγιο 40,8% - 34,5%. Στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, οι αρνητικές υπερτερούν έναντι των θετικών κρίσεων. Για τον κ. Γ. Παπανδρέου το
ισοζύγιο είναι 33,7% - 47,7%, για την κυρία Αλέκα Παπαρήγα 23,5% - 47,6% και για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη 25,5% - 50%.

Πρώτος έρχεται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ και στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών ως προς την προσωπικότητα και το χαρακτήρα, με το 38,5% των ερωτηθέντων να του δίνει πάνω από 8, με άριστα το 10.

Στην αποτελεσματικότητα όμως, ο κ. Αλ. Τσίπρας έρχεται δεύτερος μετά τον κ. Κ. Καραμανλή στις θετικές κρίσεις.

Το 60,8% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι με το νέο πρόεδρο ο ΣΥΝ θα πάει καλύτερα. Οταν μάλιστα ερωτάται το σύνολο της κοινής γνώμης να κάνει εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα για το οποίο οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα έχει άνοδο. Για τα δύο μεγάλα κόμματα, στο σχετικό ερώτημα οι περισσότεροι προβλέπουν μικρότερα ποσοστά, ενώ για το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ περίπου τα ίδια με
αυτά των τελευταίων εκλογών. Η θετική επιρροή του κ. Αλ. Τσίπρα, που είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενη στο ξεκίνημα, έχει τα όριά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 48,4% δηλώνει ότι είναι ακόμη νωρίς για να διατυπώσει κανείς άποψη για το αν θέτει νέα δεδομένα για τους πολιτικούς, ενώ το 32% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει ακόμη την αποτελεσματικότητά του.

Πιο δύσκολη η αυτοδυναμία
Ο κ. Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να είναι απλώς «ένα βότσαλο στη λίμνη», αν η εκλογή του δεν συνέπιπτε με τη σοβαρή υποχώρηση των δύο κομμάτων εξουσίας, που δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στο δικομματικό σύστημα. Το γεγονός, πάντως, ότι το ξεκίνημα της προεδρικής του θητείας συμπίπτει με μια περίοδο που η πολιτική πίεση είναι ακόμη μικρή και τα εκλογικά διλήμματα ανύπαρκτα τον ευνοεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στη δημοσκόπηση της MRB και την εκτίμηση ψήφου και εδρών (Ν.Δ. 141-145, ΠΑΣΟΚ 91-96, ΣΥΝ 28-32, ΚΚΕ 20-23 και ΛΑΟΣ 11-13) προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν είχαμε σήμερα εκλογές, δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αλλά και κυβέρνηση συνεργασίας πολύ δύσκολα φαίνεται να προκύπτει, εκτός αν αυτή είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ… Η προοπτική σχηματισμού μιας μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, πάντως, δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα στην κοινή γνώμη. Το 46,1% των ερωτηθέντων τη θεωρεί θετική, το 42,4% θα προτιμούσε κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία. Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα. Το 31,5% των ερωτηθέντων προβλέπει κυβέρνηση με ισχνή αυτοδυναμία, το 27,9% νέες εκλογές, το 19,8% κυβέρνηση συνεργασίας και το 13,7% κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία.

Ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει το ΠΑΣΟΚ
Με βάση την πρόθεση ψήφου το σύνολο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) ανέρχεται σήμερα στο 33,9%, ενώ της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΚΚΕ) στο 43,8%. Παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που καταγράφεται αλλαγή συσχετισμού ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, το ΠΑΣΟΚ, που είναι η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς, εξακολουθεί να εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική πτώσης από τη Ν.Δ.

Το κόμμα που κυρίως πλήττεται από την άνοδο του ΣΥΝ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζει διαρροή της τάξης του 10,3% των ψηφοφόρων του προς την Κουμουνδούρου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μέτρια ηγετική εικόνα του κ. Γ. Παπανδρέου (που καταγράφεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση) και την επικοινωνιακή επέλαση του κ. Αλ. Τσίπρα, είναι φυσικό να δημιουργεί προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε και η άποψη που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι η επίδραση της εκλογής Τσίπρα θα είναι μεγαλύτερη για το ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι για τα άλλα κόμματα ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Το 66,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι επηρεάζεται πολύ/αρκετά το ΠΑΣΟΚ, το 44,6% το ΚΚΕ, το 37,7% η Ν.Δ. και το 24,3% ο ΛΑΟΣ.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1286&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote