Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Το χαμόγελο όντως μας κάνει πιο χαρούμενους
Το χαμόγελο όντως μας κάνει πιο χαρούμενους Εκτύπωση E-mail
13.04.19

 

Το χαμόγελο όντως μας κάνει πιο χαρούμενους | vita.gr Αμερικανοί ψυχολόγοι εξέτασαν 50 χρόνια δεδομένων που ανέλυαν το κατά πόσο οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο να νιώσουν και τα αντίστοιχα συναισθήματα.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι το χαμόγελο έκανε τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, το εκνευρισμένο πρόσωπο τους έκανε να νιώθουν μεγαλύτερο θυμό και το κατσούφιασμα τους έκανε ακόμα πιο λυπημένους. Η επίδραση ωστόσο δεν είναι πολύ δυνατή και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν θα έπρεπε να την δούμε ως μέσο απαλλαγής από ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη.


Ο επικεφαλής της μελέτης, Νίκολας Κόουλς, υποψήφιος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Τεta.grνούσαν πάνω σε αυτό εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον’. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτή η διαφωνία έγινε πιο έντονη το 2016, όταν 17 ομάδες ερευνητών απέτυχαν να αναπαράγουν ένα γνωστό πείραμα που δείχνει ότι η σωματική πράξη του χαμόγελου μπορεί να επηρεάσει τα θετικά συναισθήματα.


‘Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε focus σε μία μόνο μελέτη. Οι ψυχολόγοι δοκιμάζουν την ιδέα από την αρχή της δεκαετίας του ’70, συνεπώς θέλαμε να μελετήσουμε όλες τις αποδείξεις’. Με τη χρήση της τεχνικής της μετα-ανάλυσης, η ομάδα συνδύασε δεδομένα από 138 μελέτες που εξέταζαν περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου έχουν μικρό αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε. Ο Κόουλς προσέθεσε: ‘δεν πιστεύουμε ότι αυτό αρκεί για να οδηγηθούμε στην ευτυχία. Αλλά αυτά τα ευρήματα μας προκαλούν ενθουσιασμό επειδή μας δίνουν ένα στοιχείο για το πώς το σώμα και το πνεύμα αλληλεπιδρούν ώστε να σχηματίσουν τη συνειδητή εμπειρία του συναισθήματος. Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα για αυτό, αλλά αυτή η μετα-ανάλυση μας πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας των συναισθημάτων’.


www.vita.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12844&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote