Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αμερικανο-ιρανική κλιμάκωση μέσω «τρομοκρατίας» Εκτύπωση E-mail
09.04.19

Αμερικανο-ιρανική κλιμάκωση μέσω «τρομοκρατίας» «Τρομοκρατική οργάνωση» για τις ΗΠΑ οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης • Ιράν: «Τρομοκράτες» οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Τον επίσημο χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς την Τεχεράνη. Ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» συνεπάγεται μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα «παγώνουν» πιθανά οικονομικά συμφέροντα των Φρουρών στις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνουν απαγόρευση συναλλαγών με το Σώμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε πρόσωπα που παρέχουν υλικά τους Φρουρούς, να ασκήσουν διώξεις εναντίον τους. Κατά συνέπεια, από την απόφαση μπορεί να επηρεαστούν ευρωπαϊκές ή ασιατικές επιχειρήσεις.


Η απόφαση, πρώτη φορά για στρατιωτικό σώμα κράτους (στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η Αλ Κάιντα και άλλες ανάλογες οργανώσεις ή ομάδες), είχε προαναγγελθεί το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να δημιουργήσει, εκτός από νέα οικονομική ασφυξία στο Ιράν, και επιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε πρόσωπα που παρέχουν υλικά τους Φρουρούς, να ασκήσουν διώξεις εναντίον τους.

Στη γραπτή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου αναφέρεται ότι «αυτή η χωρίς προηγούμενο απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μόνο Κράτος Χορηγός της Τρομοκρατίας, αλλά και ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ενεργά συμμετέχουν, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία ως μέσω άσκησης πολιτικής του κράτους».


Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο δημιουργήθηκε το 1979 ώστε να λειτουργήσει σαν στήριγμα του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.


Ιράν: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αμερικανοί στη Μ. Ανατολή


Απάντηση στην αμερικανική απόφαση ήρθε από το ανώτατο συμβούλιο ασφάλειας του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην Μέση Ανατολή CENTCOM, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Επίσης, χαρακτήρισε επικίνδυνη και παράνομη την απόφαση Τραμπ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ζήτησε με επιστολή του προς τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να καταταχθούν οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Κέρας της Αφρικής στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τεχεράνη.


Επιπλέον, το κρατικό κανάλι μετέδωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και είναι παράνομη.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας... Η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και οι επιτυχίες που καταγράφει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτόν τον χαρακτηρισμό» ανέφερε η ανακοίνωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν έγινε γνωστή, το περασμένο Σάββατο, η πρόθεση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση» ο επικεφαλής τους απάντησε απειλώντας να χαρακτηρίσει το Ιράν τον αμερικανικό στρατό τρομοκρατική οργάνωση, ανάλογη του Ισλαμικού Κράτους.


Χαιρετίζει ο Νετανιάχου


Η απόφαση πάντως έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός.

Το Ιράν είναι ο βασικότερος αντίπαλος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Σε ευχαριστώ, καλέ μου φίλε πρόεδρε των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή σου να κατατάξεις τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες θετικά σε ένα ακόμη αίτημά μου, που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μου και των χωρών της περιοχής».


Άλλωστε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν όψει των εκλογών της Τρίτης, έχει υποσχεθεί ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να δρουν μαζί ενάντια στο ιρανικό καθεστώς που απειλεί το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ειρήνη στον κόσμο».


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12834&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote