Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του
Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του Εκτύπωση E-mail
17.02.08
Δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινα με αλβανικές σημαίες στα χέρια πανηγυρίζοντας με χορούς και πυροτεχνήματα ενόψει της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα. "Το Σύνταγμα είναι έτοιμο και τα σύμβολα είναι έτοιμα", η Κυριακή θα είναι "μια ιστορική ημέρα (...) για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κόσοβο", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Το Κόσοβο έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες της διαδικασίας. Κάθε βήμα των θεσμών του Κοσόβου θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους μας", συμπλήρωσε. Το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει στις 16.00 ώρα Ελλάδας έκτακτη σύνοδο για να ψηφίσει για την ανεξαρτησία, το απόγευμα θα δοθεί η σχετική συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα απευθυνθούν στο λαό. ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την κίνηση της Πρίστινα η οποία βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Σερβία και τη Ρωσία. Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσοβο, μια αποστολή γνωστή ως Eulex με επικεφαλής το Γάλλο στρατηγό εν αποστρατεία Ιβ ντε Κερμαμπόν, πρώην διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και με αντικείμενο την προστασία των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αποστολή δύναμης 2000 ατόμων θα αρχίσει να αναπτύσσεται από την ερχόμενη εβδομάδα με απώτερο σκοπό να αναλάβει τις αρμοδιότητες και να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ στην περιοχή μέχρι τον Ιούνιο.

 

Πανηγυρισμοί και επιφυλάξεις

 

Στο ρυθμό της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ζει η πρωτεύουσα Πρίστινα των περίπου 500.000 κατοίκων. Τα πάρκα στην πόλη έχουν καλλωπιστεί, οι δρόμοι έχουν φωταγωγηθεί, τεράστια πανό έχουν αναρτηθεί στα οποία αναγράφεται η λήξη "Independence" (Ανεξαρτησία), ενώ πολυάριθμες είναι οι σημαίες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας που κυματίζουν στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, με τη συνοδευτική επιγραφή "Thank You", μαζί με αλβανικές σημαίες.

"Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ένα νέο κράτος, αυτό του Κοσόβου, γεννιέται στα Βαλκάνια. Είναι το δικό μας κράτος", δήλωσε η Μάρτα Μπετσίρι, φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Πρίστινας.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει σερβικός πληθυσμός και στους σερβικούς θύλακες του Κοσόβου .

Η απογοήτευση για την επικείμενη εξέλιξη της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την αλβανική πλειοψηφία, εναλλάσσεται με διαθέσεις ανησυχίας και θυμού.

"Δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο Κόσοβο. Πρόκειται για βίαιη αρπαγή σερβικού εδάφους, αντίθετη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να ντρέπονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και ενθαρρύνουν τους Αλβανούς να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια ", ανέφερε οργισμένος ένας ηλικιωμένος Σέρβος στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοφσκα Μιτροβίτσα.

Η απόφαση της Βουλή του Κοσόβου που αριθμεί 120 μέλη για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.Το Κόσοβο θα ανακηρυχθεί "ανεξάρτητο κράτος υπό διεθνή επιτήρηση", στη βάση του σχεδίου του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάρι. Ωστόσο όλο το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος στα Ηνωμένα Έθνη , λόγω των αντιρρήσεων της Σερβίας και της Ρωσίας οι οποίες αντιτίθενται σφόδρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση. "Η θέση μας είναι ότι το καθεστώς του θα πρέπει να ρυθμιστεί προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια", δήλωσε ο Μπους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Νταρ ες Σαλάμ, όπου έφτασε σήμερα στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική. "Εμείς υποστηρίξαμε σθεναρά το σχέδιο Αχτισάαρι", υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο πρόεδρος Μπους, θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει βία στο Κόσοβο.

Η Σερβία χαρακτήρισε "επονείδιστη" την απόφαση της ΕΕ για την αποστολή της Εulex που θα εγκατασταθεί στο Κόσοβο. Με την απόφαση αυτή η ΕΕ "αποδέχεται την πολιτική της απόσχισης ως τρόπο για την επίλυση ζητημάτων μειονοτήτων", εκθέτοντας τον εαυτό της ως έναν "αδύναμο διεθνή οργανισμό που είναι επιρρεπής στο να παραβιάζει τους δικούς του και τους διεθνείς νόμους στην υπηρεσία των αμερικανικών ξένων-πολιτικών συμφερόντων", δήλωσε ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς. Η Σερβία θα πρέπει να "επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες μέλη της που θα αναγνωρίσουν τελικά την ανεξαρτησία του Κοσόβου", κατέληξε.
 Το Κόσοβο έχει περίπου 2 εκ. κατοίκους, εκ των οποίων 90% είναι Αλβανοί. Στην περιοχή ζουν περίπου 100.000 Σέρβοι. Πριν τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999, ο αριθμός των Σέρβων του Κοσόβου έφθανε τις 250.000. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο ως το "λίκνο του σερβικού πολιτισμού" .

Περίπου 50.000 είναι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου το οποίο συνορεύει με την Σερβία. Στο τμήμα αυτό ο σερβικός πληθυσμός είναι συμπαγής, δεν υπάρχουν Αλβανοί. Οι Σέρβοι κάτοικοι του Βορείου Κοσόβου δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ενός κοσοβάρικου ανεξάρτητου κράτους. Θα κηρύξουν ανυπακοή και θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό δική τους, σερβική διοίκηση, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα του σερβικού κράτους.

Για τον Μάιο, σε συνεργασία με το Βελιγράδι, έχουν αναγγείλει διεξαγωγή τοπικών εκλογών και σχηματισμό δικού τους κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η προοπτική αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε μία de facto διαίρεση του Κοσόβου.

Η καθημερινή ζωή των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου, τουλάχιστον το προσεχές διάστημα, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επικείμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από το Βελιγράδι.

Σε δυσχερή θέση αναμένεται να βρεθούν άλλοι περίπου 50.000 Σέρβοι οι οποίοι ζουν σε σερβικούς θύλακες, διάσπαρτους στο Κόσοβο (Γκρατσάνιτσα, Στρίπτσε, Στίμλιε, Λίπλιαν, Οράχοβατς), γύρω από τους οποίους κατοικούν Αλβανοί. Από το 1999 και μετά, οι περισσότεροι Σέρβοι στους θύλακες αυτούς, ζουν απομονωμένοι, αποφεύγοντας την επικοινωνία και τις σχέσεις με τον αλβανικό πληθυσμό.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, πρώην πολιτικός διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK, τις τελευταίες ημέρες επισκεπτόταν συνεχώς σερβικά χωριά και προσπαθούσε να πείσει τον πληθυσμό τους να παραμείνει στις εστίες του, εγγυώμενος την ασφάλεια και την προστασία ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Όμως αρκετοί από τους Σέρβους που ζουν στους θύλακες αυτούς, ακούνε τις υποσχέσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού με σχετική επιφύλαξη. Ορισμένοι από αυτούς, κυρίως οι νέοι σε ηλικία, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν είτε στο Βόρειο Κόσοβο είτε στη Σερβία. Αρκετοί άλλοι όμως δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στις εστίες τους, είτε γιατί δεν έχουν που να πάνε, είτε γιατί θεωρούν ότι εκεί που θα μπορούσαν να πάνε, δεν πρόκειται να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Στον αλβανικό πληθυσμό που αποτελεί συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή, ο ενθουσιασμός για την ανεξαρτησία είναι έκδηλος, όμως σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η ανεξαρτησία από μόνη της, δεν αρκεί για να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Το ποσοστό ανεργίας στο Κόσοβο ξεπερνά το 50%, ενώ η οικονομία της περιοχής είναι κατεστραμμένη. Η διαφθορά έχει απλώσει βαθιά τα πλοκάμια της και κυρίως μεταξύ της πολιτικής ελίτ της περιοχής. Οι διακοπές ρεύματος (με εξαίρεση το βόρειο Κόσοβο το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια από τη Σερβία), είναι τακτικό φαινόμενο. Η διαβίωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μέρα με την μέρα τα προβλήματα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.

"Από εδώ και πέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα για τους Αλβανούς πολιτικούς της περιοχής. Ο κόσμος δεν θα ασχολείται πλέον με το πότε θα γίνει ανεξάρτητο το Κόσοβο, αλλά θα ζητάει δουλειές, προοπτική και αντιμετώπιση της διαφθοράς ", λέει ο Χάρουν Ιμπραχίμι, δημοσιογράφος της αλβανικής υπηρεσίας του BBC. "Είναι αμφίβολο αν ο Χάσιμ Θάτσι και η αλβανική ηγεσία έχουν εναλλακτικό σχέδιο, αν η Σερβία επιβάλλει ένα οικονομικό εμπάργκο στο Κόσοβο και προχωρήσει στην διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς το Κόσοβο", σημειώνει ο κ. Ιμπραχίμι.

Για να σταθεί στα πόδια του ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, χρειάζεται να δρομολογηθεί μία γενικότερη ανασυγκρότηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να πρωτοστατήσει, διότι το Κόσοβο από μόνο του δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις.

Μία πρώτη κίνηση, θα είναι η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης δωρητών από την ΕΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα πιθανώς μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα πρώτα κονδύλια για τη στήριξη του νεοσύστατου κράτους. Ήδη, πάντως, οι Βρυξέλλες έχει προβλέψει ένα "κονδύλι" 395,1 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2007-2011, αλλά και επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ, για τις "εξειδικευμένες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες" της περιοχής αυτής "κατά τη χρονική περίοδο εφαρμογής ενός νέου καθεστώτος".


ert


 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1282&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote