Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Τραπεζικός πόλεμος» για τα δάνεια Πάσχα και δεκάδες παχυλά «μετοχοδάνεια»
«Τραπεζικός πόλεμος» για τα δάνεια Πάσχα και δεκάδες παχυλά «μετοχοδάνεια» Εκτύπωση E-mail
31.03.19

«Τεράστια ερωτηματικά» για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Τράπεζα της Ελλάδας από τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και την απαίτηση δημόσιας τοποθέτησης αξίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με το ζήτημα της κακουργηματικής δίωξης που φέρεται να έχει ασκηθεί σε βάρος στελέχους της ΤτΕ και στενού συνεργάτη του διοικητή της, Γιώργου Πάσχα, ο οποίος φέρεται να έχει λάβει δάνειο 800.000 ευρώ χωρίς να το έχει αποπληρώσει.

 

«Ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» απαντά το στέλεχος της ΤτΕ. Δεκάδες παρόμοια δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικά στελέχη, στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Το θέμα έφεραν στην επικαιρότητα δημοσίευματα της Εφημερίδας των Συντακτών και του
Documento, σύμφωνα με τα οποία, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Κ. Κούτριας, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά του Γ. Πάσχα που αποτελεί συνεργάτη του επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. 

 
 
Ο Γ. Πάσχας είναι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών της ΤτΕ και πρώην επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, στο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ αναφέρεται πως ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι «ο γενναιόδωρος αυτός δανεισμός ήταν η ανταμοιβή του για τις καλές του υπηρεσίες στην Εθνική Τράπεζα».

 
Το θέμα σήκωσε από την πλευρά της κυβέρνησης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας το «μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

 
 
«Ο διοικητής είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το δάνειο του Παύλου Πολάκη, όμως δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αντανακλαστικά για τον κ. Πάσχα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις, τη δημόσια τοποθέτησή του και εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ΤτΕ».

 
 
Ο Δ. Τζανακόπουλος δεν σταμάτησε εκεί, εκτοξεύοντας τα βέλη του κατά «συγκεκριμένων ΜΜΕ», τονίζοντας πως «δεν βλέπω τον ίδιο ζήλο στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης πολύ χαμηλότερης έντασης ηθικά ζητήματα, όταν αυτά σχετίζονται με ανθρώπους που συμπαρατάσσονται με την κυβέρνηση στον αγώνα της για τη δημοκρατία».

 
«Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά τα οποία και το μιντιακό σύστημα και η δημόσια σφαίρα πρέπει να τα συζητήσει ανοιχτά» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα
επιτέθηκε και ο Παύλος Πολάκης, υπό το φως των αποκαλύψεων του δημοσιεύματος, ζητώντας την παραίτησή του. 

 

 

Αρνείται «ληξιπρόθεσμες οφειλές» και επιτίθεται στην ΕΦΣΥΝ ο Πάσχας


 
 
Αντίδραση στο ζήτημα σημειώθηκε και από την πλευρά του στελέχους της ΤτΕ, με τον Γ. Πάσχα να αρνείται πως έχει οποιαδήποτε ληξιπρόθεση οφειλή από δάνειο σε οποιαδήποτε τράπεζα, παρότι όπως υπογραμμίζεται και από το δημοσίευμα, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

 
«Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας» υποστήριξε στην απάντησή του ο υψηλόβαθμος τραπεζίτης, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

«Η καταλληλότητα των ανώτατων τραπεζικών στελεχών αξιολογείται διαρκώς» 


 
Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν δύο ημέρες, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια
προειδοποίησε πως Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) «αξιολογεί διαρκώς την καταλληλότητα των ανώτατων τραπεζικών στελεχών και ειδικά όταν πλήττεται η φήμη τους», κατόπιν σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

 
 
«Οποιοδήποτε γεγονός θα μπορούσε να επηρεάσει την καλή φήμη μέλους του διοικητικού οργάνου, ιδίως σε περίπτωση κατά την οποία εκκρεμούν κυρώσεις ή ποινικές διαδικασίες σε βάρος αυτού, οποιεσδήποτε εξελίξεις ή οποιαδήποτε έκβαση ανάλογης υπόθεσης μπορεί να οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση της καταλληλότητας του συγκεκριμένου προσώπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ένρια.

 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, κατά την αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά εν εξελίξει ποινικές ή διοικητικές διαδικασίες, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων:
 
  • Το στάδιο της διαδικασίας, ειδικά αν οι καταδικαστικές ή άλλες αποφάσεις είναι τελικές ή αν υπάρχει ενδεχόμενο ή προοπτική έφεσης.
  • Τη φύση νέων ή υφιστάμενων διώξεων ή κατηγοριών, μεταξύ άλλων κατά πόσον η δίωξη είναι ποινική ή διοικητική ή αν σχετίζεται με απιστία.
  • Τον χρόνο που έχει παρέλθει από το υποτιθέμενο αδίκημα.
  • Την ύπαρξη άλλων εκκρεμών ή παρελθουσών ερευνών και την έκβαση αυτών, καθώς και τις πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης.
  • Την προσωπική εμπλοκή του μέλους του διοικητικού οργάνου.
  •  
  • Το κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ελαφράς ή βαρείας αμέλειας ή δόλου.

 

 

Δεκάδες δάνεια «σαν του Πάσχα»


 
 
Η παραπάνω δήλωση του επικεφαλής του SSM αποκτά άλλη διάσταση μετά την αποκάλυψη της δίωξης του τραπεζικού στελέχους της ΤτΕ, ενώ την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, αλλά και οικονομικών ιστοσελίδων, επικαλούνται πληροφορίες θέλουν δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων συγκεκριμένης τράπεζας σε στελέχη της με ευνοϊκούς όρους, να βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς.

 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα επίμαχα δάνεια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών λειτουργών φθάνουν τα 70 και αφορούν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα «μετοχοδάνεια» (stock options) ποσά δηλαδή που χορηγήθηκαν για αγορά μετοχών με εγγυήσεις (collateral) την αξία των εν λόγω τίτλων.

 
 
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή από δικαστικές πηγές γιατί αφορά ιδιαίτερα μεγάλα ποσά που κατευθύνθηκαν στο Χρηματιστήριο, ενώ από τις ελεγχόμενες χορηγήσεις σε τραπεζικούς υπαλλήλους, κάποιες φέρεται να ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες ευρώ, ποσό που τελικώς καταλογίζεται στην περίπτωση του νυν στελέχους της ΤτΕ που πλέον είναι κατηγορούμενος.

 
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η δίωξη που ασκήθηκε στην υπόθεσή του Γ. Πάσχα, η οποία αφορά και τους συναδέλφους του στην τράπεζα που ενέκριναν και χορήγησαν τα επίμαχα ποσά από το 2007 και μετά, περιλαμβάνει το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ' εξακολούθηση καθώς τα επίμαχα δάνεια φαίνεται να μη έχουν εξοφληθεί αλλά να τίθενται συνεχώς σε ανανεώσεις ρυθμίσεων.



www.thepressproject.com
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12816&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote