Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέο... πάρτι στις 4 του Μάρτη
Νέο... πάρτι στις 4 του Μάρτη Εκτύπωση E-mail
17.02.08

Αν η «σούπερ Τρίτη» της 5ης Φεβρουαρίου δεν ανέδειξε «νικητή» στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, μήπως μπορέσουν να το καταφέρουν οι εκλογές σε Τέξας και Οχάιο την Τρίτη, 4 Μαρτίου;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές οι δύο πολιτείες έχουν αποκτήσει μυθικές διαστάσεις για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Πρόκειται, βέβαια, για δύο μεγάλες πολιτείες (mega states), που δίνουν πολλούς εκλέκτορες (Οχάιο 141 και Τέξας 193), στις οποίες διεξάγονται προκριματικές στις 4 Μαρτίου, την ίδια μέρα που επίσης ψηφίζουν οι Δημοκρατικοί σε Ρoντ Αϊλαντ και Βέρμοντ.

 

Ομως, λόγω των οκτώ συνεχόμενων ηττών που υπέστη η γερουσιαστής Νέας Υόρκης από τον συνυποψήφιό της, Μπάρακ Ομπάμα, καθώς και το ενδεχόμενο -βέβαιο βάσει δημοσκοπήσεων- να ηττηθεί στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης σε Χαβάη και Ουισκόνσιν όπου έχει επικεντρώσει ο Ομπάμα, η νίκη στις αναμετρήσεις σε Οχάιο και Τέξας θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητες τόσο από το επιτελείο Κλίντον όσο κι από τους αναλυτές και τον Τύπο. Ετσι, όπως γινόταν με τη «σούπερ Τρίτη», έτσι έχει αρχίσει μια πληθώρα σεναρίων για το τι θα συμβεί μετά το Τέξας και το Οχάιο.

Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωνε πως «είναι προφανώς αδύνατον για την Κλίντον να τον πιάσει» στην κούρσα για το δημοκρατικό προεδρικό χρίσμα, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Γιατί θα χάσει η Κλίντον», «Είναι ασυναγώνιστη η ορμή Ομπάμα;» ή «Η Κλίντον προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της», «Η Κλίντον αγωνίζεται προσπαθώντας να ανατρέψει το κύμα Ομπάμα»...

Το ίδιο λάθος
Είναι πολλοί εκείνοι που εμφανίζονται σκεπτικιστές απέναντι στη νέα τακτική της Κλίντον: ορισμένοι υπενθυμίζουν την απολύτως λανθασμένη επιλογή του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ρούντολφ Τζουλιάνι να επικεντρώσει στις εκλογές στη Φλόριντα και να «σνομπάρει»... άλλες μικρότερες αναμετρήσεις, κάτι που του επεφύλαξε τη βέβαιη ήττα και την αποχώρηση από την κούρσα.

Το ίδιο πράττει και η Κλίντον (δεν έκανε εκστρατεία ουσιαστικά στην Καλιφόρνια αλλά και στην Ουάσιγκτον π.χ.), λένε οι επικριτές της, υποστηρίζοντας ότι μόλις τώρα το επιτελείο της έστειλε 100 άτομα στο Τέξας, τώρα ανοίγει νέα εκλογικά γραφεία στο Οχάιο, ενώ οι οικονομικοί πόροι που είχαν στερέψει... τώρα αρχίζουν κάπως να επανεμφανίζονται στα ταμεία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό που όλοι θεωρούσαν δεδομένο, δηλαδή τον επαγγελματισμό και την εμπειρία της Κλίντον, και στο οποίο επένδυε και έναντι του συνυποψηφίου της, φαίνεται να απουσιάζει από τη στρατηγική της, με αποτέλεσμα να υπερφαλαγγίζεται από την πρωτοφανούς έκτασης και έντασης εκστρατεία του Ομπάμα.

Οι ψηφοφόροι
Οπως και να χει, η πρώην πρώτη κυρία «ποντάρει» στις λευκές εργατικές ψήφους στο Οχάιο και στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους στο Τέξας. Ομως, μετά τις εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ομπάμα έχει διεισδύσει σημαντικότατα τόσο στους ισπανόφωνους όσο και στους χαμηλόμισθους, προηγείται πλέον στις γυναίκες και διατηρεί το προβάδισμα στους καλύτερα αμειβόμενους, στους μαύρους και στους υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου ψηφοφόρους.

Επιπλέον, για πρώτη φορά ο Ομπάμα, πέραν του «ρεύματος» που φέρει το όνομά του, διαθέτει προβάδισμα έναντι της Κλίντον σε επίπεδο εκλεκτόρων, ενώ το προβάδισμά του σε πανεθνικό επίπεδο απέναντί της έγινε διψήφιο (49% έναντι 37%). Κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο ΜακΚέιν με 46% έναντι 42%, ενώ η Κλίντον χάνει από τον Ρεπουμπλικάνο με 41% έναντι 48%.

Ομως, οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως όπως και η «σούπερ Τρίτη» έτσι και Οχάιο και Τέξας δεν θα ναι το «τέλος» για κανέναν απ τους δύο δημοκρατικούς υποψήφιους και υποστηρίζουν πως οι 2.025 εκλέκτορες που χρειάζονται για το χρίσμα δεν θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν από κανέναν υποψήφιο πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο...

ΚΑΙ «ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΖΥΓΩΝ» ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ
Σε μια «αναμέτρηση συζύγων» έχει μετατραπεί η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλαμβάνοντας ρόλο-κλειδί, υποστηρικτικό ή πρωταγωνιστικό, στις προεκλογικές καμπάνιες, οι σύζυγοι των κύριων υποψηφίων για το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα παίρνουν θέση στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και εκτίθενται δημόσια περισσότερο από ποτέ.

Ειλικρινής, συναισθηματική, με ισχυρή θέληση και ορισμένες φορές σαρκαστική, η 44χρονη πρώην δικηγόρος Μισέλ Ομπάμα δηλώνει ότι αντιπαθεί την πολιτική.

Ωστόσο, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό «περιουσιακό στοιχείο» της καμπάνιας του συζύγου της, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες έχει οργανώσει ιδιαίτερα επιτυχημένες προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ έχει εισέλθει πολύ πιο δυναμικά στο προεκλογικό παιχνίδι σε σύγκριση με τις συζύγους των υπόλοιπων υποψηφίων.

Δεν δίστασε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντιπροσωπεύει «τις ίδιες παλιές ιδέες ξανά και ξανά». Περισσότερο παραδοσιακό ρόλο έχει αναλάβει η Σίντι ΜακΚέιν, που ως μητέρα δύο γιων που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Μπους για την «κακοδιαχείριση» του πολέμου στο Ιράκ.

Αν και ο ρόλος της είναι κυρίως συμπληρωματικός και υποστηρικτικός στην καμπάνια του Τζον ΜακΚέιν, η Σίντι είναι περισσότερο δραστήρια σε σύγκριση με την προηγούμενη υποψηφιότητα του συζύγου της το 2000.

Δριμύτατη κριτική έχει δεχτεί από το εσωτερικό του κόμματός του ο «κακός μπάτσος της Χίλαρι» και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, αν η σύζυγός του νικήσει, θα αναδειχθεί στον πρώτο... «πρώτο κύριο» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλές είναι οι αμφιβολίες για το αν θα είναι η Χίλαρι αυτή που πραγματικά θα κυβερνά σε περίπτωση που κερδίσει το χρίσμα και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1280&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote