Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Δέκα ακόμα γονίδια προδιαθέτουν για καρκίνο του προστάτη
Δέκα ακόμα γονίδια προδιαθέτουν για καρκίνο του προστάτη Εκτύπωση E-mail
16.02.08

Τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναγνώρισαν δέκα ακόμα γονίδια που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για γενετικά τεστ που θα μετρούν την προδιάθεση και πιθανώς και για νέες θεραπείες.

Και οι τρεις μελέτες, που δημοσιεύονται στο βρετανικό περιοδικό Nature, συνέκριναν το DNA υγιών ανδρών και ασθενών με καρκίνο, αναφέρει το Reuters.

Ο προστάτης είναι ο αδένας που παράγει το υγρό του σπέρματος, μέσα στο οποίο κολυμπούν τα σπερματοζωάρια. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αν και οι όγκοι αναπτύσσονται πολύ αργά, το ένα τρίτο των ασθενών υποκύπτουν τελικά στη νόσο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ο καρκίνος του προστάτη έχει σε ορισμένες περιπτώσεις κληρονομικό υπόστρωμα, δεδομένου ότι οι αδελφοί ανδρών που εμφάνισαν την ασθένεια κινδυνεύουν και οι ίδιοι περισσότερο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Ο προσδιορισμός των γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο θα επέτρεπε την αναγνώριση των ανδρών που χρειάζονται συχνότερη εξέταση.

Στην πρώτη νέα μελέτη, η ομάδα της Ρος Ίιλς στο βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε 10.000 άνδρες με ή χωρίς την ασθένεια και αναγνώρισαν επτά ύποπτες περιοχές του γονιδιώματος.

Ακόμα τρεις περιοχές αναγνωρίστηκαν στην έρευνα των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), η οποία διενεργήθηκε σε 1.100 άνδρες.

Δύο ύποπτες γενετικές ποικιλομορφίες ανακαλύφθηκαν από την ισλανδική DeCODE Genetics, η οποία προσφέρει από τη Δευτέρα γενετικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη το οποίο εξετάζει οκτώ σημεία του γονιδιώματος.

Η βρετανική ομάδα, αντίθετα, θεωρεί ότι η εμπορική διάθεση γενετικών τεστ είναι ακόμα πρόωρη.

Παρόμοια γενετικά τεστ προσφέρονται από διάφορες εταιρείες βιοτεχνολογίας για ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, ωστόσο πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματά τους είναι αποσπασματικά και αγχώνουν χωρίς λόγο τους εξεταζόμενους.

giatroi

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1279&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote