Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καλώς τα παιδιά τα δικά μας
Καλώς τα παιδιά τα δικά μας Εκτύπωση E-mail
14.03.19

Καλώς τα παιδιά τα δικά μας Με τα τεχνικά κλιμάκια να προηγούνται και πριν κλείσει ο δεύτερος εκκινούν τον τρίτο κύκλο μεταμνημονιακής εποπτείας προκειμένου να... μας προετοιμάσουν για τα προσεχή Eurogroup και EuroWorking Group στα οποία αναμένεται να ξεκλειδωθεί η δόση του ενός δισ.

Πριν ακόμη προλάβει να κλείσει η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία έχει κολλήσει στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχοντας μπλοκάρει έτσι και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, οι θεσμοί παίρνουν πρόωρα θέση για τον τρίτο κύκλο μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα την 1η Απριλίου.


Η κάθοδός τους στην ελληνική πρωτεύουσα σηματοδοτεί την επίσημη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου και αμέσως μετά το EuroWorking Group (EWG) της 25ης Μαρτίου που θεωρείται «κομβικό» για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s).

 

Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν νωρίτερα στην Αθήνα για να «χτενίσουν» όλο το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα που θα είναι σε εκκρεμότητα καθώς δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτά που συνδέονται με τον νέο μεταμνημονιακό έλεγχο. Επί της ουσίας, η τεχνική αντιπροσωπεία έρχεται στη χώρα μας έχοντας διπλή αποστολή: αφ’ ενός να τσεκάρει και να προετοιμάσει την ελληνική πλευρά για την άτυπη σύνοδο στο Βουκουρέστι όπου θα συνεδριάσει για τη δόση του 1 δισ., αφ’ ετέρου να διαμορφώσει την «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν σε υπουργικό επίπεδο.

 

Οι θεσμοί ξανάρχονται για αξιολόγηση της οικονομίας

 

Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ., η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» και ο «φάκελος χρηματοοικονομικά» (π.χ. εάν μειώνονται οι περιπτώσεις των «κόκκινων» δανείων που είχαν ενταχθεί στον παλαιό νόμο Κατσέλη, πώς λειτουργεί το νέο σχήμα για τα «κόκκινα» δάνεια-APS). Οι δανειστές θα έρθουν με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ενώ επικεφαλής της αποστολής θα είναι το στέλεχος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Τον Ιρλανδό αξιωματούχο θα τον δούμε και νωρίτερα στην Αθήνα δίνοντας το «παρών» στο συνέδριο που διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΙΟΒΕ. Θέμα του συνεδρίου είναι η «Ενσωμάτωση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα είναι ο νέος ρόλος της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, οι επενδυτικές προκλήσεις, η διαμόρφωση φιλικού ρυθμιστικού πλαισίου προς τις επιχειρήσεις και την καινοτομία κ.ά.

Στον τρίτο κύκλο αξιολόγησης θεωρείται πολύ πιθανό η ελληνική πλευρά να ξεδιπλώσει παράλληλα τα σχέδιά της για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες το 1 δισ. ευρώ της δόσης από τα ANFA’s θα κατευθυνθεί μαζί τα 5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις δύο πρόσφατες εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων (5ετές, 10ετές) για την εξόφληση ακριβών υποχρεώσεων της χώρας προς το Ταμείο. Ο διεθνής οργανισμός στην έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς.

 

Οι οφειλές προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που απομένουν συνολικά προς εξόφληση έχουν περιοριστεί στα 7,7 δισ. ευρώ. Η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024 και μαζί με αυτήν η «στενή σχέση» της χώρας με το Ταμείο (θα περιοριστεί στις γνωστές εκθέσεις του άρθρου 4).

 

Από αυτό το ποσό, τα 4,7 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο 4,9%. Και αυτό διότι το ΔΝΤ υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ αναλογικά με τη «συμμετοχή» της στο Ταμείο. Η συμμετοχή της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, οπότε το τμήμα του δανείου που ξεπερνά κατά τουλάχιστον τρεις φορές τη συμμετοχή εκτοκίζεται με επιτόκιο 4,9%.

 

Πρόωρη εξόφληση

 

Αυτό το τμήμα του δανείου θέλει να εξοφλήσει πριν από τη λήξη του η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση το όφελος για τον προϋπολογισμό, που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα είναι από τη διαφορά του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα στα δάνεια του ΔΝΤ με αυτό που δανείστηκε από τις αγορές.

 

Εκτός από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, στα σχέδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου περιλαμβάνεται και η πρόωρη εξόφληση χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για δάνεια που φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ και η αντικατάστασή τους με φτηνότερα θα επιφέρει εξίσου σημαντική μείωση του ετήσιου ποσού για τους τόκους.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12779&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote