Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Αδελφική υπόθεση» το bullying, σύμφωνα με βρετανική έρευνα
«Αδελφική υπόθεση» το bullying, σύμφωνα με βρετανική έρευνα Εκτύπωση E-mail
22.02.19

21summervacat Παρότι τα αδέλφια μπορούν να χαρίσουν την ευτυχία σε μία οικογένεια και να εγγυηθούν χαρούμενη παιδική ηλικία στα μέλη της, όταν αυτά είναι παιδιά μπορεί να οδηγήσουν και σε πράξεις εκφοβισμού (bullying), σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ενα παιδί με πολλά αδέλφια έχει περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα εκφοβισμού από κάποια από αυτά, σε αντίθεση με τα παιδιά που έχουν μόνο έναν αδελφό ή αδελφή. Τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν, μάλιστα, να είναι οι δράστες των πράξεων αυτών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο εκφοβισμός μεταξύ αδελφών χαρακτηρίζεται από ψυχολογική κακοποίηση (η λεκτική έκφραση αισθημάτων μίσους, περιφρόνησης ή απέχθειας), από σωματική κακοποίηση (χτυπήματα με χέρια ή πόδια ή σπρωξιές) και από συναισθηματική κακοποίηση (ένα παιδί να αγνοεί τα αδέλφια του, να ψεύδεται ή να διαδίδει ψευδείς φήμες γι’ αυτά).

 

Η έρευνα ανέλυσε 6.838 παιδιά και τις μητέρες τους, ενώ τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: θύματα, θύματα bullying (δράστες και θύματα κακοποίησης, ταυτόχρονα), δράστες κακοποίησης και αμέτοχοι. «Η κακοποίηση μεταξύ αδελφών είναι η πιο συχνή μορφή ενδοοικογενειακής βίας και αντιμετωπίζεται συνήθως ως κανονικό μέρος της ενηλικίωσης από τους γονείς, αλλά και τους ειδικούς. Ολοένα και περισσότερες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι το bullying αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες, όπως αυξανόμενη απομόνωση και μοναξιά, παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Ντίτερ Φόλκε στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ στη Βρετανία.

 

Το πόρισμα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Developmental Psychology, διαπίστωσε ότι 28% των παιδιών ενεπλάκη σε σωματική και ψυχολογική κακοποίηση των αδελφών. Το ψυχολογικό bullying ήταν μάλιστα η πιο κοινή μορφή κακοποίησης. «Τα αδέλφια ζουν κοντά το ένα με το άλλο, ενώ η οικειότητα μεταξύ τους επιτρέπει να διαπιστώσουν γρήγορα με ποιους τρόπους μπορούν να επηρεάσουν ψυχολογικά το ένα το άλλο. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι αμφίδρομη και ένα παιδί μπορεί έτσι να είναι ταυτόχρονα θύμα και θύτης κακοποίησης», λέει ο Φόλκε.

 

Η δομή της οικογενειακής μονάδας και το φύλο αποτελούν τις πιο ασφαλείς προβλέψεις για μελλοντική κακοποίηση μεταξύ αδελφών, σύμφωνα με την έρευνα. «Η κακοποίηση είναι πιθανότερο να συμβαίνει σε οικογένειες με τρία ή τέσσερα παιδιά, ενώ το μεγαλύτερο από τα παιδιά είναι συνήθως ο δράστης του bullying, με τα μικρότερα αδέλφια του να είναι αποδέκτες της βίαιης συμπεριφοράς. Τα κορίτσια και τα νεότερα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και γίνονται συνήθως θύματα», τονίζει ο Φόλκε.

Το bullying είναι επίσης πιο συχνό σε πολυμελείς οικογένειες, καθώς η οικογενειακή στοργή μπορεί να είναι λιγότερο αισθητή, με τα μεγαλύτερα παιδιά να τη διεκδικούν, καταπιέζοντας τα αδέλφια τους.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12741&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote