Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η Αθήνα δίνει τη «σκυτάλη» στα Σκόπια για τη Συμφωνία
Η Αθήνα δίνει τη «σκυτάλη» στα Σκόπια για τη Συμφωνία Εκτύπωση E-mail
11.02.19

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ είναι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με την Ελλάδα να προχωρά στην υλοποίηση των τελευταίων δικών της ενεργειών που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, με το οποίο ξεκινούν και υποχρεώσεις της.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας την Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβεβαίωσε πως από αυτήν την εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, για παράδειγμα σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος  

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι από σήμερα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. 


Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η ημερομηνία έναρξης της ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων. Ακολούθως, οι δύο χώρες θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12724&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων