Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ιδια γεύση από τη συνάντηση με τη Ράις
Ιδια γεύση από τη συνάντηση με τη Ράις Εκτύπωση E-mail
14.02.08

 

Την ελληνική θέση ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ περνά από την κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας επανέλαβε, κατά την έξοδό της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά την 45 λεπτών συνάντηση της με την αμερικανίδα ομόλογο της Κ. Ράις.

«Είχα τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των Σκοπίων, ταυτόχρονα και για το θέμα του Κοσόβου και για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ήταν μια ευκαιρία για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, και ουσιαστική πιστεύω. Και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική. Από εκεί και πέρα η διαδικασία συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Νίμιτς», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «δεν έπεσε κανένα όνομα στο τραπέζι. Η ουσία έπεσε στο τραπέζι. Για την ουσία κουβεντιάζουμε». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν συζήτησε με την κα Ράις για τη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι πριν δυο ημέρες.

Αποχωρώντας η Ελληνίδα υπ. Εξωτερικών δήλωσε «ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη», λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και επανέλαβε ότι «ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά επανέλαβε την υποστήριξη της στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με δηλώσεις του είχε επαναβεβαιώσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Η άφιξη της Ντ. Μπακογιάννη
Υποδεχόμενος την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς χαρακτήρισε την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών ως "πολύ καλή φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ και έναν από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης", τονίζοντας ότι στη διάρκεια της ημέρας, την οποία χαρακτήρισε "εκπληκτική", ο ίδιος θα παραθέσει γεύμα στην κ. Μπακογιάννη, η οποία στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και την ίδια την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν και υπολογίζουν στην Ελλάδα και θεωρούν ως πολύ σημαντική τη συμμαχία με τη χώρα μας. Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την ευαισθησία που έχουν οι Έλληνες για το συγκεκριμένο θέμα, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στις συζητήσεις της με την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρουσιάσει την θέση της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων και θα εξετάσει τις εξελίξεις στο Κόσοβο το οποίο, όπως είπε, θα απασχολήσει τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν, επίσης, τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι παρέστη στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Τομ Λάντος, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, που έφυγε από την ζωή πρόσφατα, τονίζοντας ότι είχε πολλές φορές συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα για το θέμα του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι όποια εξέλιξη υπάρξει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1271&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 14.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote