Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κυβερνητικό «όχι» στην έρευνα της Βουλής για τη Siemens Εκτύπωση E-mail
14.02.08
Μετέωρη αφήνει την τιμή του πολιτικού κόσμου η χθεσινή άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συναινέσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το εισαγόμενο σκάνδαλο της Siemens στο οποίο φέρονται να χρηματοδοτούνται παράνομα ελληνικά κόμματα και κρατικοί αξιωματούχοι, προκειμένου να αναλάβει η γερμανική πολυεθνική το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μεσάνυχτα και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε ατμόσφαιρα γενικευμένης έντασης και ανταλλαγής κατηγοριών στην οποία θριάμβευσε ο παραταξιακός πατριωτισμός απορρίφθηκε όπως αναμενόταν το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστηρίχθηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπό το βλοσυρό βλέμμα του πρωθυπουργού ο οποίος μέσω των στενών συνεργατών του είχε διακριτικά προειδοποιήσει ότι τυχόν διαφοροποιήσεις δεν γίνονται ανεκτές, οι βουλευτές της ΝΔ στοιχήθηκαν με υποδειγματική πειθαρχία πίσω από τις εντολές του Μαξίμου μολονότι τις προηγούμενες μέρες αρκετοί από αυτούς με δημόσιες ή ιδιωτικές τοποθετήσεις είχαν συμφωνήσει με την ανάγκη διερεύνησης των σοβαρών καταγγελιών.

Κ. Καραμανλής
Την τύχη του αιτήματος της αντιπολίτευσης είχε ήδη προδιαγράψει ο Κ. Καραμανλής την περασμένη Παρασκευή, όταν απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Παπανδρέου συνέστησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει το αίτημα στη συνέχεια. Χθες όμως ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος από τη θέση του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση για το C4I προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω υπαινίχθηκε ότι επίκειται η δημοσιοποίηση στοιχείων και ονομάτων που επιβαρύνουν τη θέση του ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «έχετε θράσος. Αν έχετε τη λεβεντιά, συγκεντρώστε 30 υπογραφές και ζητήστε προανακριτική!». Ολοκλήρωσε μάλιστα την πρόκλησή του με την εμπρηστική φράση «Ιδού η Ρόδος, το πήδημα έρχεται αργότερα».

Είχε προηγηθεί ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο που η κυβέρνηση της ΝΔ χειρίστηκε την επίμαχη προμήθεια, έσπευσε να συμπεράνει «φοβήθηκαν καταιγίδα αποκαλύψεων και η ΝΔ μπορεί μεν να φοβήθηκε, αλλά το πολιτικό σύστημα και ο πολιτικός κόσμος δεν δικαιούνται να φοβούνται. Ζητούμε να έρθουν όλα στο φως για να προστατεύσουμε το κοινοβούλιο και τη χώρα. Κάνουμε έκκληση στη συνείδηση όλων των συναδέλφων, προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις πτυχές και να απαντήσουμε έτσι στον οποιονδήποτε υπάλληλο στη Γερμανία προσβάλλει τη χώρα μας».

Ο κ. Παπουτσής εγκάλεσε παράλληλα τον τότε υπουργό της Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα ότι κράτησε αδικαιολογήτως στο συρτάρι του το αίτημα συνδρομής της γερμανικής εισαγγελίας, ενώ προκάλεσε και την κυβέρνηση να δεχθεί διερεύνηση για όποια περίοδο επιθυμεί από το 1990 ως σήμερα.

Παρέμβαση
Παρεμβαίνοντας ο Αν. Παπαληγούρας έκανε λόγο για συκοφαντικές ανακρίβειες και υποστήριξε ότι αμέσως μόλις διαβιβάστηκε η αίτηση δικαστικής συνδρομής η κυβέρνηση ενήργησε τάχιστα διαβιβάζοντας το σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Την τιμή του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να υπερασπιστεί η Βάσω Παπανδρέου, η οποία όταν άκουσε τον κ. Μαρκογιαννάκη να υπενθυμίζει τη φράση της ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ποτέ η αναγκαία αυτοκάθαρση, ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να δηλώσει: «Είναι ντροπή που συμμετέχει και στηρίζει μια κυβέρνηση που έχει αποπέμψει 70 στελέχη, που έχει βάλει τα σκάνδαλα στο αρχείο και πιάνεται από μια αναφορά. Είναι ντροπή σας αυτά που λέτε για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο της ενότητας και της συνοχής».

Προηγουμένως δεν πέρασε απαρατήρητη η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης για να δικαιολογήσει τις «δεσμεύσεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης» που καταλόγισε η αντιπολίτευση.

«Τι θέλατε να πω τότε; Ότι δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα συντρίμμια του ΠΑΣΟΚ; όταν εμφανίζαμε ως προμετωπίδα το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων».

Διπλό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Καταρτζής, που τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής, χωρίς όμως, όπως είπε, «να τρέφουμε αυταπάτες».

Ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΝ, αφού εξέφρασε τη θλίψη για τη βαριά ατμόσφαιρα που έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή, υπογράμμισε ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι συνηθισμένη και παρατήρησε ότι αφότου η Siemens υιοθέτησε ως δομικό τρόπο συμπεριφοράς τον χρηματισμό, πρέπει να διερευνηθούν όλα τα έργα που ανέλαβε στην Ελλάδα.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Αθανάσιος Πλεύρης υιοθέτησε το αίτημα για εξεταστική και κάλεσε τον πρωθυπουργό σε ακόμη μια περίπτωση να κόψει το γόρδιο δεσμό και να συναινέσει στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Εμπλοκή στην αποστολή των τριών εισαγγελέων
Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την άντληση στοιχείων από τις ελβετικές δικαστικές αρχές για το σκάνδαλο της Siemens, προσπαθεί να διαψεύσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι το ταξίδι των τριών Ελλήνων Εισαγγελέων στο εξωτερικό «πήγε πίσω» για μερικές ημέρες και άλλαξε τελείως το πρόγραμμα, εξαιτίας των εμποδίων που έχουν θέσει οι Ελβετοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι εισαγγελικοί λειτουργοί επρόκειτο αρχικά να αναχωρήσουν πριν από μερικές ημέρες, η εμπλοκή με τους Ελβετούς οδήγησε σε καθυστέρηση, αλλά και σε ανατροπή του ταξιδιού που επρόκειτο να ξεκινήσει από την Εισαγγελία της Βέρνης. Τώρα οι τρεις εισαγγελείς αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Γερμανία -όπου υπάρχει η διαβεβαίωση συνεργασίας- μεταβαίνοντας την Κυριακή στην Εισαγγελία του Μονάχου και με πιθανό χρόνο παραμονής μία εβδομάδα εκτός και αν χρειαστεί περισσότερο, κάτι που θα κριθεί επί τόπου ανάλογα με το υλικό που θα χρειαστεί να πάρουν και από το ενδεχόμενο να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις από διάφορα στελέχη της Siemens, μήπως δώσουν κάποια αναλυτικότερα στοιχεία από εκείνα που έδωσαν στους Γερμανούς ανακριτές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης επιχειρεί να διαψεύσει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη προβληθεί από ελβετικής πλευράς και που σχετίζονται με αντιρρήσεις για την παροχή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς και διακίνηση χρημάτων μέσω εξωχώριων εταιρειών (off shore), αφού δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι κάθε είδους αμφισβητήσεις και απορίες επιλύονται από διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τις συμβαλλόμενες χώρες, αλλά έμμεσα παραδέχεται την ακρίβεια των δημοσιευμάτων και την ύπαρξη προβλημάτων, αφού σημειώνει ότι: «Αλλωστε, η αποφασισθείσα από τις εισαγγελικές αρχές επί τόπου μετάβαση στις χώρες Ελβετία και Γερμανία, στοχεύει την άμεση επίλυση του οποιουδήποτε ήθελε προκύψει δικονομικού ζητήματος»...

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1269&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote