Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πατάει φρένο η οικονομία από ΗΠΑ, Ευρώπη έως Κίνα
Πατάει φρένο η οικονομία από ΗΠΑ, Ευρώπη έως Κίνα Εκτύπωση E-mail
14.01.19

1--72 Εν μέσω εμπορικού πολέμου, γεωπολιτικών εντάσεων και μεγάλης αστάθειας στις αγορές, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ βαθαίνει περαιτέρω στην Κίνα, όπου αποτελεί προ πολλού πραγματικότητα.

Οι ανησυχητικές ενδείξεις είναι σαφές πως προβληματίζουν τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, όπως προδίδουν τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις τους τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Και ταυτοχρόνως εξωθούν βιομηχανικούς κολοσσούς, από την Apple μέχρι την Jaguar, σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία τους.

 

Η Γερμανία

 

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2018 δείχνουν πως η ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία, κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. Αντανακλώντας τις άμεσες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, τον Νοέμβριο σημείωσε πτώση η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και, σύμφωνα με την JPMorgan, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί μια συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, η ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT και το ελβετικό ινστιτούτο KOF εκτιμούν πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν έχει υπερβεί το 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

 

Αιτία, βέβαια, η ανταλλαγή δασμών στην οποία επιδόθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη πλήττοντας και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο πως μια ύφεση στη Γερμανία θα έχει βαρύτατο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, που καλείται πλέον να ισορροπήσει χωρίς να αιμοδοτείται από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, το πασίγνωστο πλέον Q.E. Ανακοινώνοντας τον τερματισμό του προγράμματος μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απέφυγε να εκφράσει ανησυχία για τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Οπως έχουν επισημάνει οικονομικοί αναλυτές, δεν θα μπορούσε να δηλώσει ανήσυχος και την ίδια στιγμή να ανακοινώνει τον τερματισμό του κρίσιμου προγράμματος.

 

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης προκύπτει, όμως, πως πολλά στελέχη της Τράπεζας ζήτησαν να συζητηθεί ένας νέος γύρος από τα φτηνά δάνεια που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης και υπήρξαν καίρια πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Παράλληλα, ήθελαν να εκφραστεί ο Μάριο Ντράγκι με περισσότερη απαισιοδοξία όταν αναφέρθηκε στους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης. Εν ολίγοις, ήθελαν μια φρασεολογία που προϊδεάζει για μια επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

 

Ανησυχία στελεχών ΕΚΤ

 

Η ανησυχία αυτών των στελεχών είναι σαφής, καθώς στα πρακτικά της ιστορικής συνεδρίασης «υπογραμμίζεται πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και ρευστή και μπορούν εύκολα να ενταθούν οι κίνδυνοι ή να αναδυθούν νέες πηγές αβεβαιότητας». Η ανησυχία αντανακλάται, άλλωστε, και στις απαισιόδοξες προβλέψεις που ανακοινώνουν γερμανικοί κολοσσοί όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler σχετικά με την κερδοφορία τους.

 

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία καταβάλλει το τίμημα των επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εξανεμισθεί σύντομα ο θετικός αντίκτυπος που είχαν επιφέρει οι φοροαπαλλαγές Τραμπ και επιβαρύνεται περαιτέρω από τη μερική αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της υπερδύναμης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών.


www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12672&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote