Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εκτόνωση του σεισμικού φαινομένου Εκτύπωση E-mail
14.02.08
 Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα μετά το σφοδρό, διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Πελοπόννησο, το οποίο "ένιωσε" το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν σημαντικές ζημιές. H πρώη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι 30 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης, περίπου 225 χλμ από την Αθήνα. Λίγο αργότερα στις 2.10, σημειώθηκε ισχυρή μετασμεική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο ισχυρών σεισμών δεν υπήρξε ιδαίτερη μετασεισμική δραστηριότητα. Οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι με τους δυο ισχυρούς σεισμούς η μετασεισμική ακολουθία ομαλοποιείται, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί μεγάλου ή μικρού μεγέθους. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία και οι αρμόδιοι συνιστούν ψυχραιμία.

 

Ηρεμία πλέον μετά την "καταιγίδα"

 

Από τους δυο σεισμούς, προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους σε όλη τη νότια Πελοπόννησο οι οποίοι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους για αρκετές ώρες για το ενδεχόμενο μετασεισμών.

Τα σχολεία στη Μεσσηνία, την Αργολίδα και την Αρκαδία έδιωξαν τους μαθητές τους. Μικροζημιές και ρωγμές δηλώθηκαν σε δεκάδες ιδιωτικά κτίρια, αλλά και σε σχολεία στην περιοχή της Πυλίας, της Κορώνειας και του Χαροκοπίου.

Κλιμάκιο είκοσι μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων μετέβη στην Μεσσηνία για να έλεγξει όλα τα σχολεία της περιοχής, τα οποία με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή.

Κατά την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού παρουσιάστηκε βλάβη σε διακόπτη ζυγού 20.000 βολτ (διακόπτη διανομής) που τροφοδοτεί με ρεύμα τη Μεγαλόπολη και τη βοηθητική υπηρεσία του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Η Μεθώνη θα παραμείνει για δύο ημέρες χωρίς πόσιμο νερό, λόγω διάτρησης του αγωγού. Η περιοχή τροφοδοτείται προς το παρόν από πηγές και γεωτρήσεις, ενώ μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα οι κάτοικοι θα πρέπει να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.

Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού που υπολογίζεται στα 30 χιλιόμετρα απέτρεψε τις μεγάλες ζημιές στην επιφάνεια, καθώς η μεγαλύτερη ένταση ξέσπασε στη θάλασσα και δεν πήγε προς τη στεριά.

Ήδη στην περιοχή έχει αποσταλεί κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να ελεγχθούν τα κτίρια.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι την Αθήνα καθώς και σε μεγάλο μέρος της Κρήτης όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά.



 

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

 

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες ειδικά μετά και την δεύτερη ισχυρή δόνηση.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την δεύτερη ισχυρή δόνηση τόνισε ότι ο μετασεισμός αυτός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αρχικός σεισμός, που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν ο κύριος.

"Έχοντας αυτή την εικόνα και με δεδομένο ότι το επίκεντρο είναι στη θαλάσσια περιοχή, μπορούμε να κάνουμε καθαρότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή" πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, λίγο μετά τον πρώτο σεισμό, είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και επικαλέστηκε την προϊστορία της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έντονων μετασεισμών.

"Ήταν ένας σφοδρός σεισμός, αναμένεται ότι θα έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ισχυρός μετασεισμός. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, τα δυο πρώτα 24ωρα είναι κρίσιμα".

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής κ. Κώστας Μακρόπουλος, τόνισε ότι με βάση τη σεισμική προϊστορία της περιοχής και παρότι δεν έχει παρέλθει το κρίσιμο 48ωρο, οι δυο ισχυροί σεισμοί αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα την κύρια σεισμική δράση.

"Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα συνοδά φαινόμενα, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας" τόνισε.


Κόντρα στο πεδίο της πρόγνωσης

 

Στο πεδίο της πρόγνωσης, όμως, αναζωπυρώθηκε η κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υποστήριξε, ότι η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει και αυτόν τον σεισμό και ότι είχε ενημερώσει τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, κάτι που διαψεύδεται από τους επίσημους φορείς. Διαφωνίες εκφράστηκαν και για τη μέτρηση του μεγέθους του σεισμού. Το βέβαιο είναι ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός προήλθε από την ενεργοποίηση του ελληνικού τόξου.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Σταυρακάκης ανέφερε ότι η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που μετράει αυτομάτως τους σεισμούς την ώρα που γίνονται παρουσίασε το μέγεθος του σεισμού στα 7,1 Ρίχτερ, αλλά αργότερα εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση μειώνοντας το μέγεθος αυτό. Παρακαλώ, είπε, όσους επικαλούνται τέτοια στοιχεία, ραδιοσταθμούς, κλπ να είναι προσεκτικοί. Και συνιστώ στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις των σεισμολογικών φορέων.

Ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ελληνικό τόξο, δυτικά της Πελοποννήσου, που εκτείνεται από τη δυτική Ελλάδα μέχρι τη Ρόδο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά καιρούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Παπαδόπουλο, επρόκειτο για "κλειδωμένο" ρήγμα το οποίο συσσώρευε σεισμική ενέργεια γι’ αυτό κι έδωσε δύο σεισμούς. Εξαιτίας της μορφής του ρήγματος η μεγαλύτερη ένταση έφυγε δυτικά και ανατολικά και δεν πήγε προς τη στεριά, οπότε δεν είχαμε σοβαρότερα προβλήματα. Όπως είπε είναι πιθανές δονήσεις στα δυο πρώτα 24ωρα, οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να βλάψουν κατοικημένες περιοχές.

Έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιάς, ο οποίος σημείωσε, ότι στο Υπουργείο δεν έφθασε καμία ενημέρωση για πρόβλεψη του σεισμού.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1267&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 14.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote