Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη - Κ. Ράις
Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη - Κ. Ράις Εκτύπωση E-mail
14.02.08

Σημαντική συνάντηση θα έχει  στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, καθώς και με επικεφαλείς των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Στόχος της κ. Μπακογιάννη είναι η ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων και προϋποθέσεων σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στα προς συζήτηση θέματα βρίσκονται και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο Κόσσοβο.




 

 

Την ενθάρρυνσή της προς τα Σκόπια να στηρίξουν τη διαδικασία του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, προς τον ομόλογό της, της ΠΓΔΜ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Όπως δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι: "Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που είναι οι ισχυροί υποστηρικτές της ένταξης της Κροατίας, της Αλβανίας, και της Μακεδονίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτή η υποστήριξη συνάδει με τη στρατηγική σχέση που έχουμε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος".
Σχολιάζοντας την πιθανότητα ελληνικού βέτο, ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε: "Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο βήμα και δεν μπορώ να προβλέψω εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει βέτο. Μπορώ να προβλέψω, όμως, ότι εάν το κάνει θα πλήξει πρώτον, τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όπως το Κόσοβο. Αναμένουμε μια φιλική, νηφάλια και ώριμη συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση όταν συζητούμε για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει με συζήτηση περί ονομάτων, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο και αφορά τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, και κοινές προσπάθειες για να μοιραζόμαστε την ευθύνη της αλληλεγγύης".
Συνεχίζοντας ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι: "Μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε την ενεργό εμπλοκή μας στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, του οποίου την εντολή υποστηρίζουμε, και θα το πράξουμε. Ήταν, λοιπόν, ένα αναμενόμενο μήνυμα, ένα μήνυμα στο πλαίσιο αυτής της φιλικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Σκοπίων". Κληθείς να αποσαφηνίσει εάν συζητά την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, σημείωσε ότι "τώρα μιλάμε για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι θα τον πετύχουμε".
Αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες της κ. Ράις στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ και του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε ότι: "Νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη πολιτικός και επιθυμεί την επιτυχία της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και αυτή η συνάντηση. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, τη Μακεδονία και όλες τις άλλες χώρες-μέλη ισοδυναμεί με επιτυχία της συνόδου. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Μακεδονία, την Κροατία, και την Αλβανία θα ενισχύσει την αξία της Συμμαχίας στο σύστημα σταθερότητας στην περιοχή, και η Ελλάδα θα έχει άμεσο όφελος διότι η διεύρυνση αφορά τη σταθερότητα, τον κοινό μας στόχο".
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Ράις – Μιλόσοσκι, την χαρακτηρίζει "καλή", ενώ αναφέρεται ότι όπως η κ. Ράις ενθάρρυνε τον κ. Μιλόσοσκι να εκμεταλλευθεί η ΠΓΔΜ τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση, το ίδιο θα ζητήσει και από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί της την Πέμπτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ στη συνάντηση της κ. Ράις με τον κ. Μιλόσοσκι δεν συζητήθηκαν ονόματα.



ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1266&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 14.02.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote