Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εθεάθη η αθέατη πλευρά της Σελήνης Εκτύπωση E-mail
04.01.19

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που κατορθώνει να στείλει με επιτυχία διαστημόπλοιο να προσεληνωθεί στην περίφημη «αθέατη πλευρά της σελήνης». Πρόκειται για μια ιστορική πρωτιά, που ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης της Κίνας, που τοποθετεί την Κίνα ενεργά στον στίβο του διαστημικού ανταγωνισμού.

Το διαστημόπλοιο, που έχει διαστάσεις 1,5x1x1m, και του οποίου το επίσημο όνομα είναι Chang’e 4, προσεληνώθηκε στις 10.26’ ώρα Πεκίνου στον μεγαλύτερο και παλαιότερο κρατήρα του φεγγαριού και μετέφερε στη Γη την πρώτη κοντινή φωτογραφία της αθέατης πλευράς της Σελήνης.

Έχουν υπάρξει πολυάριθμες αποστολές στη Σελήνη τα τελευταία χρόνια, αλλά η τελευταία με ανθρώπινη συμμετοχή ήταν το 1972, με το Appollo 17.


Η πρώτη φωτογραφία που εστάλη από την αποστολή.


Πρόκειται για το ημισφαίριο της Σελήνης που δεν φαίνεται ποτέ από τη Γη, αν και δεν είναι καθόλου σκοτεινό, όπως μερικές φορές αναφέρεται, καθώς λαμβάνει όσο φως λαμβάνει και η υπόλοιπη Σελήνη.

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο ότι δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με ραδιοσήματα, κι έτσι δεν είναι εφικτή η επικοινωνία του διαστημόπλοιου με τη Γη. Η Κίνα προκειμένου να προσπεράσει αυτό το εμπόδιο είχε θέσει σε τροχιά δορυφόρο πριν από κάποιους μήνες, προκειμένου  να διαμεσολαβεί ώστε να μεταφέρονται πληροφορίες από το διαστημόπλοιο στη Γη.

Εδώ φαίνεται σε ένα διάγραμμα ο αριθμός των σχετικών προσπαθειών  :




Το διαστημόπλοιο είχε απογειωθεί στις 8 Δεκεμβρίου και είναι επιφορτισμένο με αρκετούς ερευνητικούς στόχους, όπως η διεξαγωγή αστρονομικών πειραμάτων με χαμηλή ραδιοσυχνότητα, φυτολογικών ερευνών για το ενδεχόμενο ζωής των φυτών χωρίς βαρύτητα και ακόμη διερεύνηση για νερό.
Διαθέτει κάμερα, φασματοσκόπιο χαμηλής συχνότητας για την αναγνώριση των υλικών της επιφάνειας της Σελήνης και ένα ραντάρ που διαπερνά την επιφάνεια προκειμένου να ερευνά τη σύνθεση του εδάφους.


«Καθώς η αθέατη πλευρά της Σελήνης είναι στεγανή από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβάσεις από τη Γη, είναι το ιδεώδες μέρος για να διερευνήσει κανείς το διαστημικό περιβάλλον» είπε ο Tongjie Liu, διευθυντής του Διαστημικού Προγράμματος Εξερεύνησης της Σελήνης  του κινεζικού διαστημικού φορέα.



Σκοπός της Κίνας είναι να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Σκοπεύει μάλιστα να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό μέσα στο επόμενο έτος, με σκοπό να ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το 2022. Ο Jim Brindestine της ΝΑΣΑ σχολιάζει πως «πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα και για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα». Δεν λείπουν οι αναφορές στην πολιτική διάσταση, καθώς
αναφέρεται ότι  «υπάρχει έντονος εθνικισμός στην Κίνα, οπότε θεωρούν το διαστημικό τους πρόγραμμα ως σύμβολο αυτής της ανάπτυξης», αλλά αυτό ήταν πάντοτε μία πλευρά της εξερεύνησης του διαστήματος.


www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12654&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote