Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Τσάβες απειλεί τις ΗΠΑ με εμπάργκο πετρελαίου
Ο Τσάβες απειλεί τις ΗΠΑ με εμπάργκο πετρελαίου Εκτύπωση E-mail
14.02.08
Κλιμακώνεται ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, με τις πετρελαϊκές εταιρείες των δύο πλευρών να σηκώνουν, σε αυτή τη φάση, το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης. Μάλιστα, τα «πυρά» που ανταλλάσσονται δεν είναι μόνο φραστικά ούτε εξαντλούνται σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ενδέχεται να έχουν σοβαρές οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις για τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PdVSA απάντησε χθες στη δικαστική απόφαση που ελήφθη μετά από προσφυγή της αμερικανικής ExxonMobil, για «πάγωμα» περιουσιακών της στοιχείων αξίας 12 δισ. δολαρίων, προχωρώντας στη μεταφορά των λογαριασμών κίνησης που αφορούν τις εξαγωγές της στην ελβετική τράπεζα UBS (η οποία έχει ανάγκη από κεφάλαια, για να κλείσει τις «τρύπες» των subprimes...).

Απειλές
Παράλληλα, ο Ούγκο Τσάβες απείλησε ευθέως την Ουάσιγκτον με διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου προς τις ΗΠΑ. «Άκουσέ με καλά κ. Μπους. Εάν ο οικονομικός πόλεμος κατά της Βενεζουέλας συνεχιστεί, τότε η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι. Η Βενεζουέλα θα απαντήσει και, ήδη, περισσότερες από μία χώρες έχουν εκδηλώσει την προθυμία τους να βρεθούν στο πλευρό μας», δήλωσε χθες στην καθιερωμένη τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η απειλή αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θα πλήξει σοβαρά την ήδη ευάλωτη αμερικανική οικονομία, καθώς η Βενεζουέλα αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ (βλέπε σχετικά στο γράφημα). Άλλο τόσο σίγουρο είναι, όμως, ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αποδειχθεί «αναίμακτη» ούτε για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, της οποίας τα δημόσια έσοδα προέρχονται κατά το ήμισυ τουλάχιστον από τις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ τα πετροδολάρια αποτελούν το 90% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

«Η αντιπαράθεση με την Exxon είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι τα έσοδά της είναι πολύ στριμωγμένα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πέδρο Μπενίτες, ειδικός σύμβουλος σε θέματα πετρελαίου και καθηγητής στο Central University της Βενεζουέλας. Την ίδια δε στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως άλλοι αναλυτές σημείωναν ότι όλοι οι υπολογισμοί που έχει κάνει ο Τσάβες για το 2008, βασίζονται σε μια μέση τιμή του πετρελαίου που δεν θα απομακρύνεται πολύ από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το γεγονός δε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες ο «μαύρος χρυσός» δείχνει τάσεις σταθεροποίησης σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα ή και υποχώρησης κάτω από τα 90 δολάρια, αναγκάζει ορισμένους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η ένταση να είναι, εν μέρει τουλάχιστον, τεχνητή. Πάντως, οι αγορές αντέδρασαν χθες σχετικά ψύχραιμα στις εξελίξεις και η τιμή του πετρελαίου, αν και προσπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 92 δολάρια, δεν εμφάνισε ιδιαίτερη νευρικότητα - κάτι που μένει να αποδειχθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αντίδραση
Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση από την πλευρά της Exxon όφειλε να ήταν αναμενόμενη στο Καράκας. Άλλωστε, θα έπρεπε κανείς να είναι τουλάχιστον αφελής για να πιστέψει ότι ένας «γίγαντας» όπως η Exxon, που διαθέτει την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης Μπους, θα εγκατέλειπε χωρίς δεύτερη κουβέντα μια τόσο επικερδή επιχείρηση, όπως είναι η εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος στη Ζώνη Ορινόκο, το οποίο ουσιαστικά εθνικοποιήθηκε (δικαίως) το 2007. Ως γνωστόν, άλλωστε, δεν έχει μόνο ο Τσάβες όπλα στα χέρια του αλλά και οι ΗΠΑ. Ενδεχομένως δε, πιο ισχυρά.

Στο στόχαστρο και Ρarmalat-Νestle
Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τροφίμων παγκοσμίως, η ιταλική Parmalat και η ελβετική Nestle, βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο του Ου. Τσάβες. Λόγω των ελλείψεων σε γάλα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της χώρας απείλησε ότι θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεων που διαθέτουν οι δύο εταιρείες. «Δεν έχει νόημα για εμάς να φτιάχνουμε εγκαταστάσεις όταν δεν υπάρχει γάλα για να τις τροφοδοτήσει, επειδή η Parmalat ή η Nestle το καρπώνονται στο σύνολό του», είπε ο Τσάβες, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σαμποτάζ» σε βάρος της οικονομίας και του λαού του.


imerisia
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1265&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote