Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αλλο όνομα διεθνώς, άλλο στις διμερείς κι άλλο στα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
13.02.08

Πιέσεις δέχεται η Αθήνα προκειμένου να αποδεχτεί πρόταση διπλής ή πολλαπλής ονομασίας των Σκοπίων, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Κ. Καραμανλή να το αποδεχτεί.

O αμερικανικός παράγοντας μέσω του ειδικού διαμεσολαβητή του γ.γ. του OΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ετοιμάζεται να προωθήσει μια περίεργη πρόταση, βάσει της οποίας η ΠΓΔΜ θα αναγνωριστεί στους διεθνείς οργανισμούς με μια σύνθετη ονομασία (π.χ. Μακεδονία - Σκόπια), ενώ στις διμερείς της σχέσεις θα χρησιμοποιεί όποιο όνομα αποφασιστεί μεταξύ των χωρών και στα διαβατήρια των υπηκόων της χώρας θα υπάρχει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η πρόταση αυτή περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και είναι σχεδόν αδύνατο να την αποδεχτεί η κυβέρνηση. Ειδικά δε λόγω και των εσωτερικών εξελίξεων, είναι σχεδόν απίθανο ο Κ. Καραμανλής να αλλάξει και πάλι τακτική για το όλο θέμα.

Καθοριστικές επαφές

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι συνομιλίες που θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Oυάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογή της, Κοντολίζα Ράις, θα είναι καθοριστικές. Είναι πιθανό, πάντως, της συνάντησης Μπακογιάννη - Ράις να προηγηθεί συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό της των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά. Κατά την τριήμερη παραμονή της στην Oυάσινγκτον η κ. Μπακογιάννη πέραν της συνάντησής της με την Κοντολίζα Ράις θα έχει επίσης επαφές με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Χάντλεϊ, το δεύτερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Νεγρεπόντε, τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, κ. Ινγλαντ, κορυφαίους γερουσιαστές που γνωρίζουν το Σκοπιανό και έχουν δραστηριοποιηθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων κ.ά.

Στις 19 Φεβρουαρίου

Αναμένεται ότι ο ειδικός μεσολαβητής του OΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα καταθέσει νέα πρόταση το αμέσως επόμενο διάστημα (πλην απροόπτου στις 19 Φεβρουαρίου). Πάντως και ενώ οι διεργασίες κορυφώνονται τόσο εν όψει της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤO στις 6 Μαρτίου (όπου θα αποφασιστεί σε ποιες χώρες θα απευθυνθεί πρόσκληση για ένταξη), όσο και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις αρχές Απριλίου στο Βουκουρέστι, σημαντική και καθοριστική για τις εξελίξεις στο ζήτημα αναμένεται να είναι η στάση του αμερικανικού παράγοντα.

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1263&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote