Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ανεπίσημη έναρξη προεκλογικής περιόδου με σκληρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη Εκτύπωση E-mail
15.12.18

Ανεπίσημη έναρξη προεκλογικής περιόδου με σκληρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη Μπορεί ακόμη ο ακριβής χρόνος των εκλογών να μην έχει καθοριστεί –αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών- ωστόσο σήμερα κηρύχθηκε η ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες, σήκωσαν κατά πολύ τους τόνους στις ομιλίες τους [ο ένας από τη Θεσσαλονίκη και ο άλλος από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας], δίνοντας μια πρόγευση της πόλωσης στο δρόμο προς τις κάλπες.

Βασικές αιχμές της αντιπαράθεσης ήταν το ζήτημα του Μακεδονικού, η διαφθορά αλλά και η οικονομία.

 

Το Μακεδονικό

 

Ειδικότερα, ως προς το Μακεδονικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, επανέλαβε την κατηγορίες που είχε διατυπώσει προ ημερών στη Βουλή κατά του πρωθυπουργού, αναφορικά με το Σκοπιανό: Ότι δηλαδή προχώρησε σε ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων, με τη λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους στον κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «αναπαράγει αισχρότητες περιθωριακών ακροδεξιών»:

«Όλη η Ελλάδα ακούει τον κ. Μητσοτάκη να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής. Τον ακούει να ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις. Μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Που νομιμοποιεί συνδικαλιστές - εκπαιδευτικούς υποτίθεται - της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα».

 

Διαφθορά

 

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο και στα ζητήματα διαφθοράς, με τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «λασπολογεί, διχάζει την κοινωνία και καλύπτει σκάνδαλα».

Σε αυτό το πλαίσιο, απαρίθμησε μια σειρά από υποθέσεις όπως «η διασπάθιση κονδυλίων 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό, η πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, οι αποκαλύψεις για τον στενό συνεργάτη της ομάδας του Μαξίμου και η παραχώρηση του Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, ανταπάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, στηλιτεύοντας τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αντισυγκεντρώσεις και τη συνέδεσε με υποθέσεις διαφθοράς: «Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «είναι πλέον όλα στο φως: Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς. Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα. Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας. Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων».

 

Οικονομία

 

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφήνει πίσω της «μια αφανισμένη μεσαία τάξη που στενάζει κάτω από την υπερφορολόγηση. Ένα κράτος που παραμένει έρμαιο κομματικών διορισμών. Αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό που ταλαιπωρεί τους δημιουργικούς και δεν μεριμνά για τους πιο αδύναμους. Μια οικονομία που δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μια κοινωνία διχασμένη, κουρασμένη, απογοητευμένη». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως «θέλω τελειώνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για αυτά που κάνει αλλά και για αυτά που πιστεύει. Θέλω να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη των ιδεών».

Από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο σχεδίων:

«Από τη μια είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη ένα σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας εκ μέρους της ΝΔ. Ένα πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας από τη μία και από την άλλη η ΝΔ με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ. Η προστασία των εργασιακών σχέσεων από τη μία και η ΝΔ, με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η κυβέρνηση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ενώ η ΝΔ είναι «με το ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Το σημερινό «άτυπο» ντιμπέιτ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα είναι μια πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές η προεκλογική εκστρατεία θα διεξάγεται με όρους σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει πολλά χρόνια να ζήσει ο τόπος.

 

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12615&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 15.12.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote