Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝ.ΥΠ.ΕΞ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝ.ΥΠ.ΕΞ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Εκτύπωση E-mail
14.12.18

Κατά το πρώτο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, το πρωί της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ.Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Jane H. Lute, και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. για το ονοματολογικό (πΓΔΜ), Mathiew Nimetz.

  • Μετά το πέρας των συναντήσεών του, o ΑΝ.ΥΠ.ΕΞ. προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΑΝ.ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:

«Είχα σήμερα δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις για κρίσιμα εθνικά μας θέματα, με την Jane Lute και τον Mathiew Nimetz, για τα καθοριστικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, το Κυπριακό και το ‘Μακεδονικό’.

Με την κα Lute, επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό, βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Crans-Montana και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Guterres. Φυσικά, η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Με τον κ. Nimetz επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας, στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά. Συζητήσαμε την πρόοδο και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή του που είχε μέχρι σήμερα στην επίλυση του -ελπίζω οριστική-του θέματος αυτού».

  • Η Δήλωση του M.NIMETZ:

«Thank you very much Minister,

We had a very good discussion, myself and the Alternate Minister about the Prespes Agreement, and the process in both countries, moving to ratification.

I think we agree that this is a very important step for the security in the region, and for the relationships in both countries.

Obviously, the political process, in democratic countries, is moving forward and as UN Representative, we stand by to be helpful as the process moves forward.

 

 

So, that’s the essence of our discussion…

I have been in touch with both sides, in a quiet way over recent months, I won’t say anything about the political process in either country. Let it move forward, if the two sides need my help, the United Nations stand ready to be helpful».

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12614&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 16.12.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote