Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ελληνική πρόταση για το προσφυγικό με μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης
Ελληνική πρόταση για το προσφυγικό με μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης Εκτύπωση E-mail
07.12.18

Ελληνική πρόταση για το προσφυγικό με μεταβατικό μηχανισμό αλληλεγγύης | tanea.gr Όπως τόνισε ο κ Βίτσας, στην παρέμβασή του, είναι αναγκαία και επιτακτική η ολοκλήρωση της συζήτησης για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ενώ επανέλαβε πως η αναθεώρηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Tη δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ανακατανομή ως αναπόσπαστο υποχρεωτικό μέρος, πρότεινε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.


Όπως τόνισε ο κ Βίτσας, στην παρέμβασή του, είναι αναγκαία και επιτακτική η ολοκλήρωση της συζήτησης για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ενώ επανέλαβε πως η αναθεώρηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.


Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η συμμετοχή των κρατών – μελών στον μεταβατικό μηχανισμό θα είναι εθελοντική, αλλά οι δεσμεύσεις για όσους συμμετέχουν θα είναι υποχρεωτικές, με την ανακατανομή ως βασική πρόβλεψη που θα ωφελήσει τόσο τα κράτη – μέλη πρώτης υποδοχής, όσο και τα κράτη – μέλη προορισμού. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν πως από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται πως υπάρχει η βούληση σε αρκετά κράτη – μέλη να ενταχθούν σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Ωστόσο, ακόμη η πρόταση αυτή βρίσκεται υπό επεξεργασία.


Ο κ Βίστας ανέφερε στο Συμβούλιο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι αφίξεις Αφγανών πολιτών προς τη χώρα μας και κάλεσε τους ομολόγους του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αφγανιστάν στους τομείς των επιστροφών, των προγραμμάτων επανένταξης και της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων. «Στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς την Ευρώπη, μέσω της στήριξης του Αφγανιστάν και των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή προς την Ευρώπη», σημείωσε ο Υπουργός.


Μάλιστα, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πορτογάλο Υπουργό Εσωτερικών, Eduardo Cabrita, καθώς και διμερή συνάντηση με τον Ιρλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας, Charlie Flanagan.


www.tanea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12604&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων